0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Recept: gyógynövényes méz és üdítőital alap

Ha gyógynövényeket, fűszernövényeket frissen vagy szárítottan mézhez adunk, a méz magába szívja az adott növény hatóanyagait és aromáját. Amellett, hogy ízletes és különleges keverékhez jutunk, a méz gyógyhatása kiegészül az adott növény gyógyhatásával.

Kedvencem a levendulás méz. De ugyanilyen finom a mentával, fahéjjal, ánizzsal, köménnyel, vanilliával, kardamommal kevert méz.

A frissen szedett növényeket, mivel a méz higroszkopikus vagyis vízfelszívó hatású, idővel kiszárítja. Ha nem túl sok friss növényből (max.50-60 gr) és alacsony víztartalmú mézből készítjük, akkor sokáig eltartható. Ha ennél nagyobb mennyiséggel kísérletezünk, számítsunk rá, hogy a mézben megnövekedett viz mennyisége miatt, a keverék megromolhat.

Hozzávalók:

1 kg folyékony méz, lehetőleg magas fruktóz tartalommal (akác) ez hosszabb ideig folyékony marad.

2-4 gr szárított vagy 20-25 gramm friss növény;

Gyümölcsös méz üdítőital alapnak:

Ugyanezt megtehetjük gyümölcsökkel is. Így egy önmagában is egy élvezetes izű keveréket kapunk. Ám ezt a keveréket használhatjuk akár üditóitalok alapjául is, melyben az adott gyümölcs íze is érvényre juthat.  A keverék, mivel a gyömölcsök viszonylag sok vizet tartalmaznak csak néhány napig legfeljebb néhány hétig tartható el. Tehát az elkészítés után, használjuk fel minél hamarabb.

Hozzávalók:

50-60 gr friss vagy mélyhűtött gyümölcs (felengedés után!);

½ kiló folyékony méz;

A mézet öntsük a gyümölcsre, ne turmixoljuk, hanem naponta fordítsuk meg a jól lezárt beföttes üveget (pld. második nap fejjel lefele, majd következő nap vissza). Néhány nap múlva kész a keverék. 

Üdítő ital készítéséhez, egy evőkanál keveréket adjunk 2,5-3 deci vízhez, melyet citromlével még tovább ízesíthetünk.

Lásd még:

Egyszerű és finom mézes keverékek

Segít a méz az alkohol lebontásában

Forrás: magyarmezogazdasag.hu