Kedvencem a levendulás méz. De ugyanilyen finom a mentával, fahéjjal, ánizzsal, köménnyel, vanilliával, kardamommal kevert méz.
A frissen szedett növényeket, mivel a méz higroszkopikus vagyis vízfelszívó hatású, idővel kiszárítja. Ha nem túl sok friss növényből (max.50-60 gr) és alacsony víztartalmú mézből készítjük, akkor sokáig eltartható. Ha ennél nagyobb mennyiséggel kísérletezünk, számítsunk rá, hogy a mézben megnövekedett viz mennyisége miatt, a keverék megromolhat.
Hozzávalók:
1 kg folyékony méz, lehetőleg magas fruktóz tartalommal (akác) ez hosszabb ideig folyékony marad.
2-4 gr szárított vagy 20-25 gramm friss növény;
Gyümölcsös méz üdítőital alapnak:
Ugyanezt megtehetjük gyümölcsökkel is. Így egy önmagában is egy élvezetes izű keveréket kapunk. Ám ezt a keveréket használhatjuk akár üditóitalok alapjául is, melyben az adott gyümölcs íze is érvényre juthat. A keverék, mivel a gyömölcsök viszonylag sok vizet tartalmaznak csak néhány napig legfeljebb néhány hétig tartható el. Tehát az elkészítés után, használjuk fel minél hamarabb.
Hozzávalók:
50-60 gr friss vagy mélyhűtött gyümölcs (felengedés után!);
½ kiló folyékony méz;
A mézet öntsük a gyümölcsre, ne turmixoljuk, hanem naponta fordítsuk meg a jól lezárt beföttes üveget (pld. második nap fejjel lefele, majd következő nap vissza). Néhány nap múlva kész a keverék.
Üdítő ital készítéséhez, egy evőkanál keveréket adjunk 2,5-3 deci vízhez, melyet citromlével még tovább ízesíthetünk.
Lásd még: