Back to top

Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak. A Borászati Füzetek 2021. évi 2. számában többek között érdekes cikket olvashatunk a szőlőültetvényeket érő vadkárokról is.

A növények egészségi állapotán és kondícióján kívül a vad elleni védekezésre is fokozottan gondot kell fordítani.

A termő ültetvényekben a tavaszi friss hajtások lerágása is kárt okoz ugyan, de a legnagyobb veszteség szüret idején, az érett termés károsításában és elpusztításában jelentkezik

– olvasható a Borászati Füzetek legfrissebb számában. A kártétel következményeként a sérült bogyók könnyebben fertőződnek meg gombák, baktériumok által, melyek növelik a veszteséget, illetve a bor minőségét jelentősen rontják.

MMG - Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök rágják a hajtásokat és a fürtöket, tapossák szét a sorokat, tesznek kárt a tőkék fás részeiben, ezzel számokban mérhető gazdasági veszteséget okozva. Arról nem is beszélve, hogy a fiatal ültetvényekben a főként nyulak és őzek által okozott kártétel, a friss hajtások lerágása évekre visszavetheti az ültetvények indulását, késlelteti a művelésmód kialakítását, a termőre fordítás idejét.

Az őzek és a dámvadak károsítása a vegetáció során gyakoribb.

Gyakran kirágják a rügyeket, ami összetéveszthető a rügykárosítók által hátrahagyott nyomokkal, valamint nem sokkal a rügyfakadás után a fiatal hajtásokkal táplálkoznak. Ez akkor különösen bosszantó, ha egymás utáni években többször előfordul, és emiatt a sebzésmentes, egyenes törzs kialakítása lehetetlenné válik. A nyulak földbe ásnak ferde üregeket, melyek különösen a löszös talajokban veszélyesek, mivel a művelőgépek elsüllyedhetnek.

A vaddisznók viszont rendkívül válogatósak, és csak bizonyos parcellákat részesítenek előnyben a táplálékkeresés során.

Nyilvánvaló, hogy az egészséges, nedvesebb talajokat keresik fel, ahol általában zöldebb a növényzet, kedvezőbb a humusztartalom, nagyobb a talajélet, mint a szárazabb, gyengébb talajokban

(ott turkálnak először, ahol traktornyomokban összegyűlt víz miatt nedvesebb a talaj).

Ugyanakkor a vadgazdálkodás fontosságát is hangsúlyozni kell, mivel ha az állatok száma arányban van a számukra szükséges élettérrel, ha megtalálják élelmüket a természetes élőhelyeiken, akkor nem feltétlen jönnek ki a mezőgazdasági területekre.

Utánajártunk a panorámás szőlőket elfoglaló nyaralók térhódításának. Egyre többen sürgetik a radikális fellépést a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen. A kárpótlás után két-háromezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, akik panorámás lakótelkekre jellemző áron kínálják őket eladásra.

A nyaralókat gazdasági épületnek álcázva, arra szóló építési engedéllyel húzzák fel az új tulajdonosok, akik nem bajlódnak a szőlővel.

Ezzel nemcsak a helyi borászok megélhetését, de a kultúrtájat is veszélyeztetik.

Illusztráció

Az öröklés nem egyenlő a generációváltással, ugyanakkor fontos, hogy a sikeres vállalkozások generációról generációra öröklődjenek. Azt gondolhatnánk, nem tette könnyűvé az ifjú Szőke Mátyás helyzetét a Mátrai borvidéken szikrát csiholó Szőke Mátyás, hiszen olyan nevet szerzett, ami akár súlyként is nehezedhetne rá. Ám a fiatal szakember gyorsan leszögezte, megvannak a maga elképzelései, nem akarja nagyapját másolni.

Forrás: 
Borászati Füzetek
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Borászati Füzetek 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Tetoválással a sólyomnepperek ellen

Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.