Back to top

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben.

Annak érdekében, hogy további előremutató innovatív megoldások születhessenek, a K&H idén is meghirdette a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot, amely a fiatal agrárszakemberek korszerű elképzeléseit, kutatásait támogatja.

Fotó: pixabay.com

A mezőgazdaságban is teret hódítanak az olyan innovatív eljárások, technológiák, amelyek nem csak hatékonyak, de ezeknek köszönhetően környezetkímélő módon kezelhetőek az agrárium olyan jelentős problémái, kihívásai, mint a kártevők elszaporodása, az élelmiszerhiány vagy a speciális táplálkozási igények kiszolgálása. „A Digitális Jólét Nonprofit Kft. adatai alapján hazánkban a gazdasági termelésben összességében legalább 60%-os termelési hatékonyságjavulást fognak eredményezni a digitális megoldások a közeljövőben, ami az agrárium jövője szempontjából meghatározó” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője.

Jön az 5G a mezőgazdaságban

Napjaink egyik legmeghatározóbb technológiai újítása, az 5G, a mezőgazdaság számára is rendkívül hatékony megoldásokat tesz lehetővé.

A technológiának köszönhetően a digitalizált üzemek pár óra alatt akár egy teljesen új termék gyártására szervezhetők át, hatékonyabbá téve ezzel a termelést.

A növénytermesztésben sokkal gyorsabbá és eredményesebbé válik a tápanyagellátás, a növényvédelem, valamint az öntözés. Mindez nagyban hozzájárul az egészségesebb élelmiszerek előállításához is, illetve a környezetszennyezés visszaszorításához.

Egyre komolyabb szerepet kapnak a drónok

Az elmúlt három évben Magyarországon egyre népszerűbb az agrár drónok használata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a dróntechnika várhatóan 5-8 éven belül akár teljesen átveheti az egyéb gépek szerepét a növényvédelemben.

A digitálisan összegyűjtött adatok alapján előre jól meghatározott, megfelelő mennyiségű műtrágyát vagy rovarírtószert juttathatunk célzottan a növényeknek.

A megfelelő időben és mennyiségben megvalósuló védekezés pedig jóval hatékonyabb lehet miközben a környezet terhelése is nagyban csökkenhet.

Az agrárszakemberek képzése is változik

A mezőgazdaság digitalizációja az agrárszakemberek képzésében is új követelményeket támaszt. 2017-ben indult el az első precíziós szakmérnöki képzés Mosonmagyaróváron, ami azóta az ország további nyolc egyetemén elérhető lett. A Szegedi Tudományegyetemen pedig már olyan kurzus is van, ami kifejezetten a drónos megfigyelést állítja a fókuszba.

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki továbbképzésen részt vevők a digitális talajtérképezés, a műholdas és légi távérzékelés, a precíziós állattenyésztés és növényvédelem témaköreiben fejleszthetik tudásukat.

A fenntartható precíziós kertészeti szakmérnöki kurzuson pedig a fogyasztói igényeket és az arra való termelői választ helyezik a középpontba.

Az idén meghirdetett K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjprogram célja is az, hogy anyagi támogatással segítse, ösztönözze a fiatal szakembereket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak az agrárágazat fenntartható fejlődésének elősegítésében. „Innovatív pénzügyi intézetként elkötelezettek vagyunk az agrárium hosszú távú, fenntartható, környezetbarát fejlődése iránt. Kiemelt figyelmet fordítunk ezért a fiatal agrárszakemberek támogatására, hiszen az ő kezükben van az ágazat jövője.

Idén a körforgásos gazdaságra fókuszálunk, így ebben a témakörben várjuk a fiatal, elhivatott szakemberek innovatív, digitális ötleteit”

– tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője. Az ösztöndíjra PhD, mester-, valamint alapképzésen tanuló hallgatók egyaránt jelentkezhetnek szeptember 30-ig.

A pályázati kiírás itt érhető el.

Forrás: 
K&H sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felderít, adatot gyűjt, beavatkozik

A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrákra a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse. Ennek a folyamatnak a legújabb állomása a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ja volt, ahol a KITE Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Duplitec Kft.-vel, és amelynek értelmében a vállalat a kínai DJI felvételező és kijuttató drónjainak viszonteladójává vált.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.