Back to top

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Korábbi cikkeinkben leírtuk, hogy a mézben 181 kimutatható összetevő található, melyek egyrészt a méz és a kristálycukor és más édesítőszerek közötti különbséget adják.

Többek között azt, hogy a méz sokkal kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.

(Lásd: Miért egészségesebb a méz a cukornál?) Másrészt ezek közül többnek bizonyítottan gyógyító hatása van az emberi vagy állati szervezetre.

Most a gyógyhatás szempontjából szólunk néhány szót a legfontosabb összetevőkről.

- A mézben az egyik méhek által hozzáadott enzim a glükóz oxidáz (GOX), mely átalakítja a szőlőcukrot. Ha a méz a környezetből vizet tud felvenni, például a száj vagy a torok nyálkahártyájából a GOX segítségével hidrogén-peroxid keletkezik, melynek fertőtlenítő hatása van.

Ha tehát mézet kenünk sebeinkre, vagy mézet fogyasztunk akkor a sebből illetve a szájunk, torkunk nyálkahártyájából a méz nedvességet szív magába és fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik.

Az átalakítás során glükönsav is létrejön, mely szintén hozzájárul a savas környezet kialakulásához. A méz ph-ja eleve 3 és 4 közötti. Az enyhe savak jelenlétéről és jótékony hatásáról már esett szó a Dr. Stangaciu-val készített interjúnkban. A méz segítségével szervezetünkben még a rezisztens baktériumok és gombák szaporodásához is kedvezőtlen környezetet tudunk létrehozni.

- A GOX hatékonyságát a mézben lévő antioxidánsok (C-vitamin, flavonoidok, enzimek, szerves savak, polifenolok) még tovább fokozzák azzal, hogy a sejtek öregedéséért felelős szabadgyököket megkötik.

- Az apalbumin 1 egy vízben oldódó fehérje, mely főleg a méhpempőben található, de bizonyos mézfajtákban is jelen van.

A szervezetre immunstimuláló hatása van.

Egy tanulmány szerint a következő mézfajtákban mutatták ki, de valószínűleg minden más tavaszi mézben is megtalálható: gesztenye-, pitypang- , akác-, hársméz.

(Folytatáshoz kattints ide: Mitől gyógyhatású a méz? (2))

Ajánljuk még:

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz

Repceméz gyomorpanaszok ellen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

Varroa atka számlálás: monitoring (1. rész)

Az atkakezelés sikerének egyik fontos feltétele, hogy tisztába kerüljünk a termelő méhállományunk varroa fertőzöttségi szintjével és mérlegelhessük a kezelés szükségességét. A szaporítást (rajokat, műrajokat), amennyiben időben még fiasításmentesen kezeltük őket (pl. oxálsav-dihidrát oldattal), nem szükséges ellenőriznünk vagy az itt bemutatott kezelési módszereket alkalmaznunk velük.

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Mindig zsenge a karalábé

Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Csíphet, haraphat, karmolhat - Veszélyes társállatok?

Igaz, nem tekinthető kőbe vésett szabálynak, de nagyjából mégis igaz: minél régebb óta tenyésztünk valamilyen állatot, annál szelídebb lesz. Érdekes módon ez éppen a kutyára nem mindig igaz, hiszen kirándulásaink során a farkastól sokkal kevésbé kell tartanunk, mint az erdőben falkában kódorgó gazdátlan kutyáktól.

Mit jelent a méz oxálsav-tartalmára vonatkozó új rendelet?

2021. február 23-án az FDA (az USA Élelmiszer-biztonsági Hivatala) véglegesítette azt a rendeletet, amely kivételt állapít meg a mézben és a lépes mézben található oxálsav-maradványok toleranciakövetelményére. Sokak számára ez nem volt meglepetés, hiszen már több hónapja dolgoztak rajta és a nyilvánossággal (a szakmával) is nyílt párbeszédet folytattak.