Back to top

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Korábbi cikkeinkben leírtuk, hogy a mézben 181 kimutatható összetevő található, melyek egyrészt a méz és a kristálycukor és más édesítőszerek közötti különbséget adják.

Többek között azt, hogy a méz sokkal kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.

(Lásd: Miért egészségesebb a méz a cukornál?) Másrészt ezek közül többnek bizonyítottan gyógyító hatása van az emberi vagy állati szervezetre.

Most a gyógyhatás szempontjából szólunk néhány szót a legfontosabb összetevőkről.

- A mézben az egyik méhek által hozzáadott enzim a glükóz oxidáz (GOX), mely átalakítja a szőlőcukrot. Ha a méz a környezetből vizet tud felvenni, például a száj vagy a torok nyálkahártyájából a GOX segítségével hidrogén-peroxid keletkezik, melynek fertőtlenítő hatása van.

Ha tehát mézet kenünk sebeinkre, vagy mézet fogyasztunk akkor a sebből illetve a szájunk, torkunk nyálkahártyájából a méz nedvességet szív magába és fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik.

Az átalakítás során glükönsav is létrejön, mely szintén hozzájárul a savas környezet kialakulásához. A méz ph-ja eleve 3 és 4 közötti. Az enyhe savak jelenlétéről és jótékony hatásáról már esett szó a Dr. Stangaciu-val készített interjúnkban. A méz segítségével szervezetünkben még a rezisztens baktériumok és gombák szaporodásához is kedvezőtlen környezetet tudunk létrehozni.

- A GOX hatékonyságát a mézben lévő antioxidánsok (C-vitamin, flavonoidok, enzimek, szerves savak, polifenolok) még tovább fokozzák azzal, hogy a sejtek öregedéséért felelős szabadgyököket megkötik.

- Az apalbumin 1 egy vízben oldódó fehérje, mely főleg a méhpempőben található, de bizonyos mézfajtákban is jelen van.

A szervezetre immunstimuláló hatása van.

Egy tanulmány szerint a következő mézfajtákban mutatták ki, de valószínűleg minden más tavaszi mézben is megtalálható: gesztenye-, pitypang- , akác-, hársméz.

(Folytatáshoz kattints ide: Mitől gyógyhatású a méz? (2))

Ajánljuk még:

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz

Repceméz gyomorpanaszok ellen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.