Back to top

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Korábbi cikkeinkben leírtuk, hogy a mézben 181 kimutatható összetevő található, melyek egyrészt a méz és a kristálycukor és más édesítőszerek közötti különbséget adják.

Többek között azt, hogy a méz sokkal kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.

(Lásd: Miért egészségesebb a méz a cukornál?) Másrészt ezek közül többnek bizonyítottan gyógyító hatása van az emberi vagy állati szervezetre.

Most a gyógyhatás szempontjából szólunk néhány szót a legfontosabb összetevőkről.

- A mézben az egyik méhek által hozzáadott enzim a glükóz oxidáz (GOX), mely átalakítja a szőlőcukrot. Ha a méz a környezetből vizet tud felvenni, például a száj vagy a torok nyálkahártyájából a GOX segítségével hidrogén-peroxid keletkezik, melynek fertőtlenítő hatása van.

Ha tehát mézet kenünk sebeinkre, vagy mézet fogyasztunk akkor a sebből illetve a szájunk, torkunk nyálkahártyájából a méz nedvességet szív magába és fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik.

Az átalakítás során glükönsav is létrejön, mely szintén hozzájárul a savas környezet kialakulásához. A méz ph-ja eleve 3 és 4 közötti. Az enyhe savak jelenlétéről és jótékony hatásáról már esett szó a Dr. Stangaciu-val készített interjúnkban. A méz segítségével szervezetünkben még a rezisztens baktériumok és gombák szaporodásához is kedvezőtlen környezetet tudunk létrehozni.

- A GOX hatékonyságát a mézben lévő antioxidánsok (C-vitamin, flavonoidok, enzimek, szerves savak, polifenolok) még tovább fokozzák azzal, hogy a sejtek öregedéséért felelős szabadgyököket megkötik.

- Az apalbumin 1 egy vízben oldódó fehérje, mely főleg a méhpempőben található, de bizonyos mézfajtákban is jelen van.

A szervezetre immunstimuláló hatása van.

Egy tanulmány szerint a következő mézfajtákban mutatták ki, de valószínűleg minden más tavaszi mézben is megtalálható: gesztenye-, pitypang- , akác-, hársméz.

(Folytatáshoz kattints ide: Mitől gyógyhatású a méz? (2))

Ajánljuk még:

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz

Repceméz gyomorpanaszok ellen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Tovább csökkenthető az agrárium ökolábnyoma

Miként tartható fenn a termelés növelése, miközben az agrárium tovább csökkenti ökológiai lábnyomát? Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n többek között erről is szó esett a Takarékbank Zrt. tájékoztatóján, melynek standján Agrárláz 2021 című kiadványa, valamint a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása és a népességrobbanás következtében kialakuló élelmiszer-pazarlás is ismertetve lett.

Biztosítékot jelent a Magyar Termék védjegy

A járvány ideje alatt megugrott azoknak a száma, akik több magyar árut vesznek. A fogyasztókat a hazai áruk kiválasztásában leginkább a védjegyek segítik. Ezek közül a Magyar Terméket tanúsító védjegyet nevezte meg a legtöbb megkérdezett a magyar eredetet mutató jelölések közül.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Tovább igényelhető a falusi kisboltok támogatása

Az eredetileg megjelölt határidőnél két héttel tovább, június 28-áig lehet benyújtani az egyedi kérelmeket a falusi kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében - tájékoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.