0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Korábbi cikkeinkben leírtuk, hogy a mézben 181 kimutatható összetevő található, melyek egyrészt a méz és a kristálycukor és más édesítőszerek közötti különbséget adják.

Többek között azt, hogy a méz sokkal kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.

(Lásd: Miért egészségesebb a méz a cukornál?) Másrészt ezek közül többnek bizonyítottan gyógyító hatása van az emberi vagy állati szervezetre.

Most a gyógyhatás szempontjából szólunk néhány szót a legfontosabb összetevőkről.

– A mézben az egyik méhek által hozzáadott enzim a glükóz oxidáz (GOX), mely átalakítja a szőlőcukrot. Ha a méz a környezetből vizet tud felvenni, például a száj vagy a torok nyálkahártyájából a GOX segítségével hidrogén-peroxid keletkezik, melynek fertőtlenítő hatása van.

Ha tehát mézet kenünk sebeinkre, vagy mézet fogyasztunk akkor a sebből illetve a szájunk, torkunk nyálkahártyájából a méz nedvességet szív magába és fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik.

Az átalakítás során glükönsav is létrejön, mely szintén hozzájárul a savas környezet kialakulásához. A méz ph-ja eleve 3 és 4 közötti. Az enyhe savak jelenlétéről és jótékony hatásáról már esett szó a Dr. Stangaciu-val készített interjúnkban. A méz segítségével szervezetünkben még a rezisztens baktériumok és gombák szaporodásához is kedvezőtlen környezetet tudunk létrehozni.

– A GOX hatékonyságát a mézben lévő antioxidánsok (C-vitamin, flavonoidok, enzimek, szerves savak, polifenolok) még tovább fokozzák azzal, hogy a sejtek öregedéséért felelős szabadgyököket megkötik.

– Az apalbumin 1 egy vízben oldódó fehérje, mely főleg a méhpempőben található, de bizonyos mézfajtákban is jelen van.

A szervezetre immunstimuláló hatása van.

Egy tanulmány szerint a következő mézfajtákban mutatták ki, de valószínűleg minden más tavaszi mézben is megtalálható: gesztenye-, pitypang- , akác-, hársméz.

(Folytatáshoz kattints ide: Mitől gyógyhatású a méz? (2))

Ajánljuk még:

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz

Repceméz gyomorpanaszok ellen

Forrás: magyarmezogazdasag.hu