Back to top

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A korábbi cikkekben érintettük, hogy a méz 181 összetevőjének köszönhetően jóval egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy más édesítőszerek. A méz nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek egészségünkre is kihatnak, segítik az immunrendszerünket, illetve elpusztítják nyálkahártyánkon a kórokozókat, mielőtt azok mélyebbre jutnának és nagyobb kárt okoznának.

Most térjünk rá arra, hogy mikor mennyit érdemes fogyasztanunk belőle ahhoz, hogy a jótéteményeit élvezhessük, de szervezetünket még ne terheljük meg vele.

Bár ebben a cikkben, mint a korábbiakban is elsősorban mértékre szeretnék inteni mindenkit, be kell vallanom, hogy méhészként, amikor családommal a folyékony arany pörgetését kezdjük tavasszal, képtelen vagyok bármilyen mértéket betartani. A pörgetéskor ugyanis a legfinomabb a méz.

A friss méz íze és zamata, továbbá a viaszból és virágporból származó illat és ízanyagok még mind benne vannak.

Ezzel a rövid vallomással egyúttal azt is szeretném jelezni, hogy érdemes méhész ismeretségét keresni, aki esetleg közvetlenül a pörgetés utáni napokban szólhat, hogy van friss méze és már ekkor be tudjuk tőle szerezni. Természetesen a méz ezután is egészséges és finom marad, de közvetlenül a pörgetés után igazi ínyencség!

Ám ha időnként ki is rúgunk a hámból a mézfogyasztás szempontjából, mert az egészségünk megengedi, általánosságban érdemes mértéket tartanunk.

Érdekességként említeném meg, hogy a méz nagy mennyiségben való adagolását apiterapeuták is alkalmazzák különböző krónikus betegségek esetén, például a rák leküzdésében.

Meglepő ezekben a protokollokban, hogy a fogyasztandó méz viszonylag nagy mennyiségben (250-350 gramm) szerepel bennük és állítólag így fejti ki jótékony hatását. Attól azonban mindenkit óva intenék, hogy szakember felügyelete nélkül vagy klinikai körülményeken kívül kezdjen hasonló terápiába. Ez a mézmennyiség mégiscsak nagy terhelést jelenthet a szervezetünk számára, ha nem teszünk más lépéseket is.

De mi lehet a napi mézmennyiség naponta, melyet hétköznapi körülmények között fogyaszthatunk?

Hivatalos ajánlást mézfogyasztásra nem igazán találunk, ezért induljunk ki a WHO hozzáadott cukorra vonatkozó ajánlásából.

A WHO nőknek 25-50 grammot, illetve férfiaknak 36,5-60 grammot ajánl naponta. Ez a cukormennyiség a szervezetet még nem terheli meg, ha egyébként a napi szükséges energia mennyiség 5-10%-át fedezzük szénhidrátokból.

Ez tulajdonképpen igen kevés, hiszen egy 0,33-0,5 literes üdítő már eleve 30-40 gramm cukrot tartalmazhat, de egy almában is kb. 25-30 gramm található.

Azt már láttuk, hogy a mézben található cukrok felszívódása másként történik és hogy a méz nem teljes egészében tartalmaz cukrokat, kb. 75-78%-ban. Tehát ebből következik, hogy mézből akár 25%-kal többet is fogyaszthatunk.

Tehát egy evőkanál méz kb. 22-28 gramm, ezért 2,5-3 evőkanál az, mellyel ezt a mennyiséget el tudjuk fogyasztani.

Tehát az a mézmennyiség, mely jótékony hatással van a szervezetünkre és még nem terheli meg: legalább napi két, két és fél evőkanál és maximum négy evőkanál között mozog!

Fotó: unsplash.com

Diabéteszesek konzultáljanak orvossal vagy szakértővel, de az étrendjük más cukor és szénhidrát tartalmú összetevőire való odafigyeléssel egy-két kanál méz naponta a számukra sem lehet akadály.

Ajánljuk még: 

Mitől gyógyhatású a méz?

Egyszerű és finom mézes keverékek

MMG Direkt

„A Pöttyös az igazi!” – ki ne ismerné a Túró Rudi szlogenjét? Az édeskés-savanykás túrós-csokis desszertért a mai napig generációk rajonganak. Mára számos FrieslandCampina által kifejlesztett és gyártott termék viseli a Pöttyös márkát, a vállalat újabb és újabb édes különlegességekkel toboroz egyre több rajongót a márkának. Az MMG-Direkt e heti adásában Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója volt a vendégünk. Halmos B. Ágnes, kiadónk szerkesztője a Túró Rudi múltján és jelenén kívül a FrieslandCampina Hungária Zrt. tevékenységéről is kifaggatta.

MMG - Direkt | Ízletes élelmiszerfejlesztés és márkaépítés | Szautner Péter, FrieslandCampina

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.