Back to top

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A korábbi cikkekben érintettük, hogy a méz 181 összetevőjének köszönhetően jóval egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy más édesítőszerek. A méz nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek egészségünkre is kihatnak, segítik az immunrendszerünket, illetve elpusztítják nyálkahártyánkon a kórokozókat, mielőtt azok mélyebbre jutnának és nagyobb kárt okoznának.

Most térjünk rá arra, hogy mikor mennyit érdemes fogyasztanunk belőle ahhoz, hogy a jótéteményeit élvezhessük, de szervezetünket még ne terheljük meg vele.

Bár ebben a cikkben, mint a korábbiakban is elsősorban mértékre szeretnék inteni mindenkit, be kell vallanom, hogy méhészként, amikor családommal a folyékony arany pörgetését kezdjük tavasszal, képtelen vagyok bármilyen mértéket betartani. A pörgetéskor ugyanis a legfinomabb a méz.

A friss méz íze és zamata, továbbá a viaszból és virágporból származó illat és ízanyagok még mind benne vannak.

Ezzel a rövid vallomással egyúttal azt is szeretném jelezni, hogy érdemes méhész ismeretségét keresni, aki esetleg közvetlenül a pörgetés utáni napokban szólhat, hogy van friss méze és már ekkor be tudjuk tőle szerezni. Természetesen a méz ezután is egészséges és finom marad, de közvetlenül a pörgetés után igazi ínyencség!

Ám ha időnként ki is rúgunk a hámból a mézfogyasztás szempontjából, mert az egészségünk megengedi, általánosságban érdemes mértéket tartanunk.

Érdekességként említeném meg, hogy a méz nagy mennyiségben való adagolását apiterapeuták is alkalmazzák különböző krónikus betegségek esetén, például a rák leküzdésében.

Meglepő ezekben a protokollokban, hogy a fogyasztandó méz viszonylag nagy mennyiségben (250-350 gramm) szerepel bennük és állítólag így fejti ki jótékony hatását. Attól azonban mindenkit óva intenék, hogy szakember felügyelete nélkül vagy klinikai körülményeken kívül kezdjen hasonló terápiába. Ez a mézmennyiség mégiscsak nagy terhelést jelenthet a szervezetünk számára, ha nem teszünk más lépéseket is.

De mi lehet a napi mézmennyiség naponta, melyet hétköznapi körülmények között fogyaszthatunk?

Hivatalos ajánlást mézfogyasztásra nem igazán találunk, ezért induljunk ki a WHO hozzáadott cukorra vonatkozó ajánlásából.

A WHO nőknek 25-50 grammot, illetve férfiaknak 36,5-60 grammot ajánl naponta. Ez a cukormennyiség a szervezetet még nem terheli meg, ha egyébként a napi szükséges energia mennyiség 5-10%-át fedezzük szénhidrátokból.

Ez tulajdonképpen igen kevés, hiszen egy 0,33-0,5 literes üdítő már eleve 30-40 gramm cukrot tartalmazhat, de egy almában is kb. 25-30 gramm található.

Azt már láttuk, hogy a mézben található cukrok felszívódása másként történik és hogy a méz nem teljes egészében tartalmaz cukrokat, kb. 75-78%-ban. Tehát ebből következik, hogy mézből akár 25%-kal többet is fogyaszthatunk.

Tehát egy evőkanál méz kb. 22-28 gramm, ezért 2,5-3 evőkanál az, mellyel ezt a mennyiséget el tudjuk fogyasztani.

Tehát az a mézmennyiség, mely jótékony hatással van a szervezetünkre és még nem terheli meg: legalább napi két, két és fél evőkanál és maximum négy evőkanál között mozog!

Fotó: unsplash.com

Diabéteszesek konzultáljanak orvossal vagy szakértővel, de az étrendjük más cukor és szénhidrát tartalmú összetevőire való odafigyeléssel egy-két kanál méz naponta a számukra sem lehet akadály.

Ajánljuk még: 

Mitől gyógyhatású a méz?

Egyszerű és finom mézes keverékek

MMG Direkt

„A Pöttyös az igazi!” – ki ne ismerné a Túró Rudi szlogenjét? Az édeskés-savanykás túrós-csokis desszertért a mai napig generációk rajonganak. Mára számos FrieslandCampina által kifejlesztett és gyártott termék viseli a Pöttyös márkát, a vállalat újabb és újabb édes különlegességekkel toboroz egyre több rajongót a márkának. Az MMG-Direkt e heti adásában Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója volt a vendégünk. Halmos B. Ágnes, kiadónk szerkesztője a Túró Rudi múltján és jelenén kívül a FrieslandCampina Hungária Zrt. tevékenységéről is kifaggatta.

MMG - Direkt | Ízletes élelmiszerfejlesztés és márkaépítés | Szautner Péter, FrieslandCampina

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Tovább csökkenthető az agrárium ökolábnyoma

Miként tartható fenn a termelés növelése, miközben az agrárium tovább csökkenti ökológiai lábnyomát? Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n többek között erről is szó esett a Takarékbank Zrt. tájékoztatóján, melynek standján Agrárláz 2021 című kiadványa, valamint a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása és a népességrobbanás következtében kialakuló élelmiszer-pazarlás is ismertetve lett.

Biztosítékot jelent a Magyar Termék védjegy

A járvány ideje alatt megugrott azoknak a száma, akik több magyar árut vesznek. A fogyasztókat a hazai áruk kiválasztásában leginkább a védjegyek segítik. Ezek közül a Magyar Terméket tanúsító védjegyet nevezte meg a legtöbb megkérdezett a magyar eredetet mutató jelölések közül.