Back to top

Csak ott permetez az okos drón, ahol tényleg kell

Paradigmaváltásra lesz szükség a mezőgazdaságban, hallottuk egy hódmezővásárhely-batidai drónos permetezési bemutatón. Ezzel a technikával a földi gépekhez képest jóval takarékosabb a permetszer-felhasználás, de ez nem megy a hatékonyság rovására. A légi eszközök használata jelenleg szabályozás előtt áll.

Fotó: Králik Emese

A drónos permetezés jogszabályi környezete jelenleg kialakulóban van. Nagyüzemi szinten nem lehet ilyen eszközzel permetezni, csak kísérleti engedély birtokában használhatók, és ilyen esetben is maximalizálják, mekkora területet lehet kezelni ezzel a technikával. Erről a csongrád-bokrosi székhelyű PlantaDrone Kft. vezetője, Gyovai Szabolcs beszélt. A bemutató annak a kalászos fajtabemutatónak volt az egyik látványos eleme, amelyet szerdán tartott a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. és a Hódagro Zrt. a hódmezővásárhely-batidai Kovács tanyán.

A 27 új gabonafajta mellett a drónos permetezéssel is megismerkedhettek a kétnapos eseményen az ország minden tájáról érkező szakemberek, gazdálkodók.

A PlantaDrone által használt DJI Agras T20-as drón többet tud, mint a hasonló eszközök, mert ezen egy olyan béta szoftver fut, melyet a gyártótól kaptak, ez pedig alkalmassá tette a drónt a változó arányú permetezésre, más néven differenciált kijuttatásra, NDVI érték alapján lehet neki differenciált kijuttatási térképet adni, amit végre tud hajtani. Ez teljesen új megoldás, a cég ezzel Európában vezető pozícióba került. A felvételezéshez szintén drónt használnak, a szoftvert később akár egy precíziós műveletekre alkalmas traktorban is használhatják, az is meg tudja valósítani a kijuttatási tervet. Ott, ahol nem szükséges, például művelőút, vagy vízfolt felett nem fújnak a fúvókák.

A bokrosi kft. drónja egy felszállásból 20 liter szert tud optimális esetben kijuttatni, ezzel hozzávetőleg egy hektárt kezelhetnek. A gazdálkodók ahhoz szoktak hozzá az elmúlt évtizedekben, hogy földi gépekkel ennek a lémennyiségnek a többszörösét használják, ezért sokan ódzkodnak az új megoldástól. A cégvezető szerint ezen a téren is paradigmaváltásra lesz szükség.

Természetesen, ahol lémennyiség kell, mert „meg kell fürdetni” a növényt, nem lehet a drónos technológiát használni, de ahol felszívódó szereket kell porlasztani, vagy nem lehet rámenni a talajra, ott igen, hangsúlyozta.

A drón belátható időn belül nem fogja kiváltani a földi gépeket, de hatékony kiegészítője lesz azoknak.

Fotó: Králik Emese

Gyovai Szabolcs elmondta: egyelőre sem intézmény, sem akkreditált képzés nincs, amely során a drón használatához szükséges jogosítványokat meg lehetne szerezni. Az érintettek nagyon várják ennek a kérdésnek a rendezését, illetve a jogszabályi feltételek kialakítását, hogy szabályozott keretek között, hivatalosan dolgozhassanak. A közelmúltban megalakult Magyarországi Drón Koalíció – bár meglátása szerint alapvetően bürokratikus munkacsoport – léte azért fontos, mert azokat a cégeket igyekszik integrálni a rendszerbe, amelyek perspektívát látnak az ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Felderít, adatot gyűjt, beavatkozik

A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrákra a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse. Ennek a folyamatnak a legújabb állomása a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ja volt, ahol a KITE Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Duplitec Kft.-vel, és amelynek értelmében a vállalat a kínai DJI felvételező és kijuttató drónjainak viszonteladójává vált.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.