Back to top

Milyenek lesznek a jövő traktorai?

A mezőgazdasági traktorok fejlesztési irányának prizmáján áttekintve azt kell mondani, hogy a jövő traktorai teljesen mások lesznek mint a maiak, de vajon milyenek?

Ha több évtizeddel ezelőtt elmondtuk volna nagyszüleinknek, hogy majd 2021-ben a modern technológia és a GPS navigáció lehetővé teszi, hogy a párhuzamosan mozgó gépeket 1 cm-es pontossággal és a kezelő beavatkozása nélkül vezessék át a mezőn, az öregek minden bizonnyal a homlokukra csaptak volna.

Rövid távon tudjuk, hogy kényelmesebbek, gazdaságosabbak, hatékonyabbak és környezetbarátabbak lesznek. Ez a fejlődési irány a dolgok természetes sorrendje, de ma már sokkal jobban érdekel minket, hogy egy átlagos traktor milyen lesz a következő néhány évtizedben. Ennek körvonalait már most láthatjuk.

AgXeed elektromos traktor
AgXeed elektromos traktor

A mezőgazdaságnak számos problémával kell majd szembenéznie, többek között számolni kell a csökkenő olajkészletekkel. a források a jelenlegi kitermelés mellett a tudósok szerint körülbelül 50 évig lehetnek elegendők.

További kihívás lesz a nagyobb hatékonyság biztosítása annak érdekében, hogy az egyre növekvő emberi populációt táplálékkal el tudjuk látni.

Amikor a Tesla sok évvel ezelőtt bemutatta az autóipar merőben új prototípusait, az ipari óriások nevettek rajta, és az alapító Elon Muskot "furcsának" nevezték. Csak néhány év telt el, és szinte az összes nagy gyártó kínál elektromos autókat, a Tesla pedig az egyik vezetője lett az iparágnak.

Ma, amikor egyre több vállalat fejleszt elektromos traktorokat, mint például a Monarch Tractor vagy az AgXeed, a nagy mezőgazdasági gépgyártók nem akarják elkövetni ugyanazt a hibát, mint autóipari kollégáik, és hajlandók a fejlesztések érdekében befektetni ezekbe az induló vállalkozásokba.

Ami az elektromos traktorokat illeti, még hosszú út áll előttünk, és a fő probléma itt még mindig az akkumulátorok elégtelen kapacitása. Christoph Gröblinghoff, az AGCO/Fendt vezérigazgatója szerint

egy 300 lóerős traktort, a technikai fejlesztések jelenlegi állapotában 14 tonna súlyú akkumulátorral kellene felszerelni a hatékony működéshez.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az első elektromos meghajtású traktorok már üzemelnek, és minden bizonnyal számíthatunk a technológia további fejlődésére.

És mi van, ha nem az elektromosság a megoldás a gépipar ezen szektorában? Talán a gáz vagy a hidrogén? A világon már találunk olyan gépeket, amelyeket sikeresen gyártanak és működtetnek ilyen módon. A New Holland T6.180 Methane Power traktorról van szó, amelyet a vállalat közleménye szerint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és a Benelux államokba szállítanak majd, ahol magas a biogáztermelés.

New Holland T6.180 Methane Power
New Holland T6.180 Methane Power

Fehéroroszországban pedig a földgázzal (CNG) működő Gomselmash betakarítókat használják sikeresen évek óta. A jövő ebben a tekintetben valószínűleg hamarabb eljön, mint gondolnánk.

A termelékenység iránti növekvő igények kétségtelenül az autonóm traktorok irányába mozdítanak el bennünket, amelyek kezelő nélkül, de a világ bármely pontjáról nyomon követhető teljesítményükkel végzik majd a munkájukat.

A gazdaság vezetőjének szemszögéből nézve ezek a gépek nem igényelnek pihenést vagy szabadságot, és rengeteg időt szabadítanak fel, ami egy hagyományos traktor esetében egy munkás alkalmazását igényelné. A gyakorlatban ez a termelékenység egyidejű növekedését és a munkaerőköltségek csökkenését jelenti. Itt érdemes megemlíteni, hogy ilyen gépeket már ma is használnak a földeken, és hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártásuk.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakmáról közérthetően: Adorján János-díj 2021

A Magyar Mezőgazdaság hetilap, visszanyúlva a gyökereihez, 2018-ban első főszerkesztőnkről, Adorján Jánosról elnevezett díjat alapított, amit külső szerzőink közül az kaphat meg, akinek írását, szakmai tanácsait olvasóink hasznosnak, gazdálkodásukban hasznosíthatónak, informatívnak és közérthetően megfogalmazottnak ítélnek.

Elmúlt 30 évünk...

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszönthettük a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereinket, régi és új kollégáinkat.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

Globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít a BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója

A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék CO2-kibocsátásukat.

Bayer–Microsoft partnerség

A Bayer stratégiai partnerséget köt a Microsofttal, hogy új felhőalapú digitális eszközöket és megoldásokat fejlesszen ki a mezőgazdaság és a kapcsolódó iparágak számára. A hangsúly az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok értékesítési láncain van.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.