Back to top

Milyenek lesznek a jövő traktorai?

A mezőgazdasági traktorok fejlesztési irányának prizmáján áttekintve azt kell mondani, hogy a jövő traktorai teljesen mások lesznek mint a maiak, de vajon milyenek?

Ha több évtizeddel ezelőtt elmondtuk volna nagyszüleinknek, hogy majd 2021-ben a modern technológia és a GPS navigáció lehetővé teszi, hogy a párhuzamosan mozgó gépeket 1 cm-es pontossággal és a kezelő beavatkozása nélkül vezessék át a mezőn, az öregek minden bizonnyal a homlokukra csaptak volna.

Rövid távon tudjuk, hogy kényelmesebbek, gazdaságosabbak, hatékonyabbak és környezetbarátabbak lesznek. Ez a fejlődési irány a dolgok természetes sorrendje, de ma már sokkal jobban érdekel minket, hogy egy átlagos traktor milyen lesz a következő néhány évtizedben. Ennek körvonalait már most láthatjuk.

AgXeed elektromos traktor

A mezőgazdaságnak számos problémával kell majd szembenéznie, többek között számolni kell a csökkenő olajkészletekkel. a források a jelenlegi kitermelés mellett a tudósok szerint körülbelül 50 évig lehetnek elegendők.

További kihívás lesz a nagyobb hatékonyság biztosítása annak érdekében, hogy az egyre növekvő emberi populációt táplálékkal el tudjuk látni.

Amikor a Tesla sok évvel ezelőtt bemutatta az autóipar merőben új prototípusait, az ipari óriások nevettek rajta, és az alapító Elon Muskot "furcsának" nevezték. Csak néhány év telt el, és szinte az összes nagy gyártó kínál elektromos autókat, a Tesla pedig az egyik vezetője lett az iparágnak.

Ma, amikor egyre több vállalat fejleszt elektromos traktorokat, mint például a Monarch Tractor vagy az AgXeed, a nagy mezőgazdasági gépgyártók nem akarják elkövetni ugyanazt a hibát, mint autóipari kollégáik, és hajlandók a fejlesztések érdekében befektetni ezekbe az induló vállalkozásokba.

Ami az elektromos traktorokat illeti, még hosszú út áll előttünk, és a fő probléma itt még mindig az akkumulátorok elégtelen kapacitása. Christoph Gröblinghoff, az AGCO/Fendt vezérigazgatója szerint

egy 300 lóerős traktort, a technikai fejlesztések jelenlegi állapotában 14 tonna súlyú akkumulátorral kellene felszerelni a hatékony működéshez.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az első elektromos meghajtású traktorok már üzemelnek, és minden bizonnyal számíthatunk a technológia további fejlődésére.

És mi van, ha nem az elektromosság a megoldás a gépipar ezen szektorában? Talán a gáz vagy a hidrogén? A világon már találunk olyan gépeket, amelyeket sikeresen gyártanak és működtetnek ilyen módon. A New Holland T6.180 Methane Power traktorról van szó, amelyet a vállalat közleménye szerint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és a Benelux államokba szállítanak majd, ahol magas a biogáztermelés.

New Holland T6.180 Methane Power

Fehéroroszországban pedig a földgázzal (CNG) működő Gomselmash betakarítókat használják sikeresen évek óta. A jövő ebben a tekintetben valószínűleg hamarabb eljön, mint gondolnánk.

A termelékenység iránti növekvő igények kétségtelenül az autonóm traktorok irányába mozdítanak el bennünket, amelyek kezelő nélkül, de a világ bármely pontjáról nyomon követhető teljesítményükkel végzik majd a munkájukat.

A gazdaság vezetőjének szemszögéből nézve ezek a gépek nem igényelnek pihenést vagy szabadságot, és rengeteg időt szabadítanak fel, ami egy hagyományos traktor esetében egy munkás alkalmazását igényelné. A gyakorlatban ez a termelékenység egyidejű növekedését és a munkaerőköltségek csökkenését jelenti. Itt érdemes megemlíteni, hogy ilyen gépeket már ma is használnak a földeken, és hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártásuk.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Állami ösztöndíjas szakokra is lehet még jelentkezni

A normál felvételi eljárás lezárulta után pótfelvételi eljárás keretében is lehet állami ösztöndíjas szakokra jelentkezni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, augusztus 8-án éjfélig. Tavaly 616 hallgató került be pótfelvételivel a jogelőd intézményekbe.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.