0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Ezzel senki nem számolt: halálos madárcsapdává váltak a napelemparkok

Meglehetősen váratlan fordulat, nemcsak a napelemparkok üzemeltetői, de az állatvédelemben járatos szakemberek számára is: tömegesen pusztulnak a madarak az USA-ban a szántóföldekre épült napelemparkokban.

A jelenség még eléggé feltáratlan, és nem is bizonyított, hogy van összefüggés, viszont mindenképpen figyelemre méltó, és további vizsgálatokat igényel.

Különösen azért bizarr a helyzet, mert elvileg ez az egyik legkörnyezetbarátabb energiatermelési forma

– fejtette ki az agrarheute.com egyik friss cikke, a Wired című gazdasági lapban megjelent információkra hivatkozva.

Eszerint már 2013-ban foglalkoztak a témával az USA-ban, 2016-ban pedig megjelent egy tanulmány, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az USA több száz napelemparkjának környezetében évi mintegy 140 ezer madár pusztulhat el. Ez a szám mindenesetre nagyon felületes becslés, egyrészt, mert a felmérések nagy részét a napelemparkok üzemeltetői által felkért szakemberek végzik, és nincs egységes módszertan a terület átfésülésére, másrészt, mert a dögevők is sok nyomot eltüntetnek. Abban mindenesetre egyetértenek a szakemberek, hogy a tényleges esetszám ennél jóval több lehet, akár háromszor ennyi is.

Tény ugyanakkor, hogy továbbra is tisztázatlan, van-e közvetlen összefüggés a madárpusztulás és a napelemparkok között.

Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint a napelemek csillogása a vízfelszínre emlékeztet, a madarak le akarnak szállni a „vízre”, és az jár végzetes következményekkel. Kutatók szerint ugyanakkor ez csak teória, és meglehetősen emberközpontú hozzáállás szülte. Attól, hogy mi víznek vélhetjük a napelemek csillogását, korántsem biztos, hogy a madarak is.

Az USA energiaügyi minisztériuma az elmúlt években megbízott egy kutatócsapatot egy mesterséges intelligencia alapú platform fejlesztésével, amely

a napelemparkok környezetében fogja vizsgálni a madarak viselkedését, remélhetőleg ennek révén többet megtud majd a világ a rejtélyes jelenségről.

(A franciaországi szélerőművek közelében mindeközben rejtélyes szarvasmarha-pusztulásról számolnak be, erről itt írtunk.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu