Back to top

Rendszeresen mezőgazdasági magánutakra tereli az autósokat a Google Maps

Érdemi problémává vált Németország néhány térségében, hogy a navigációs rendszerek mezőgazdasági területeken átvezető magánutakat jelölnek meg a legrövidebb vagy a leggyorsabb útvonalként. Az agrarheute.com portál foglalkozott a témával friss cikkében.

Főleg a járvány miatti lezárások idején vált feltűnővé a jelenség, amikor

a külföldi nyaralások helyett rengetegen kerestek belföldi úti célokat, és vágtak neki az országnak – mi sem természetesebb ma már, hogy valamilyen útvonaltervező alkalmazás segítségével.

Miután egy gazdálkodó felhívta az agrarheute.com szakportál újságíróinak figyelmét az egyre bosszantóbbá váló helyzetre, kiderült, hogy nem egyedi az eset, számos gazdálkodóval beszéltek, akik hasonló cipőben járnak.

A séma ugyanaz: a gazdálkodók tulajdonában álló és általuk fenntartott, de magánútként nem feltétlenül kitáblázott szakaszokat a navigációs rendszerek – főleg a Google Maps – rendre „normál” közútként kezelik, és alternatív, sőt, adott esetben akár a leggyorsabb vagy legrövidebb útvonalként is javasolják.

„A környékbeli gyalogosokat és biciklistákat megszoktam már, és nincs is semmi baj vele, hogy erre járnak

– nyilatkozta a portálnak az egyik érintett gazda –, az viszont már egészen más szint, amikor megélénkül az autóforgalom ott, ahol a gyerekeim játszani szeretnének, és órákon át parkolnak a táblabejárómban, miközben nekem pont arra lenne dolgom a traktorral.”

Az agrarheute.com a Google-hoz fordult a kérdéssel, és mint írják, hamar válaszolt is a cég egyik szóvivője. Eszerint ők mindig felhívják a felhasználóik figyelmét, hogy

tartsák be az érvényes jogszabályokat, és legjobb tudásuk szerint mérlegeljék a szoftver útvonaljavaslatát.

Továbbá kérik, hogy segítsünk a rendszer fejlesztésében azzal, hogy jelezzük az észlelt hibákat. Hogy aztán ezeket a visszajelzéseket mennyi idő alatt dolgozzák fel, és mikor frissül a térkép, arra mindenesetre nem adott választ a közlemény, írja az agrarheute.com cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Állami ösztöndíjas szakokra is lehet még jelentkezni

A normál felvételi eljárás lezárulta után pótfelvételi eljárás keretében is lehet állami ösztöndíjas szakokra jelentkezni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, augusztus 8-án éjfélig. Tavaly 616 hallgató került be pótfelvételivel a jogelőd intézményekbe.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Fonjunk békaszéket!

Amint kákát, egyenes szalmaszálat találok valahol, kibújik belőlem a gyerek és muszáj készítenem egy békaszéket. Néprajzi „kutatásaim” alapján pedig ma már azt is tudom, hogy vizenyős területeken gyakorta készítették a lányok – mondjuk nekem is a Kis-Balaton melletti régi kenderáztatónál mutatta meg a készítését a nagymamám.