Back to top

Kaposvár? Október eleje? KÁN Egyetemi Napok!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a kaposvári Pannon Lovasakadémia területén – jelentették be a rendezvényt beharangozó tájékoztatón. A magyar állattenyésztés már nagyon várt szakmai találkozója idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az egyetem intézeteit is megismerhetik a látogatók.

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó tájékoztatón elmondta, a lealább huszonötezer látogatót, köztük a Szakiskolai Napra 1000 fiatalt várnak a rendezvényre, amelynek fókuszában az állattenyésztés mellett az agrárfelsőoktatás és a fiatal generációk lesznek.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a környező dunántúli települések lakóit megmozgató rendezvényen kiemelkedő szerepet kapjon az agrár-felsőoktatás és agrárszakma népszerűsítése,

így az egyetem fő képzési, kutatási területeit, öt campusát és huszonkét intézetét is megismerhetik a látogatók a MATE Udvarban” – tette hozzá az intézményvezető.

Fotó: Bokor Ádám

A rektor kiemelte azt a szakmai fórumot, amelyen a vidékfejlesztési kormánybizottság tagjai vesznek részt és az új KAP-hoz kapcsolódó 4265 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásainak fókuszpontjait is megismerhetik az érdeklődők.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hagyományoknak megfelelően társrendezőként vesz részt a KÁN Egyetemi Napokon, ahol, a szakmai programokat, köztük a fajtabemutatókat készíti elő a hazai tenyésztőszervezetek bevonásával.

„Kaposváron nagy létszámban mutatunk be hidegvérű lovakat, húsmarha fajtákat, és juhokat, továbbá a campuson erős baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési kutatásoknak köszönhetően ezek az ágazatok különleges színfoltjai a kiállításnak.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat bírálatát, amelyet idén is megszerveznek és emellett látványos bemutatókkal készülnek. A húsmarhatenyésztők mintegy 40 bokszban 7 fajtát terveznek bemutatni. A fajták megismertetésén kívül marhahús fogyasztást népszerűsítő külön programmal is készülünk. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége pedig a színvonalas fajtabemutatókon kívül, vasárnap ismét megrendezi a Szent-Mihály Napi Juhtenyésztési Fórumot.” – emelte ki a szakmai programokkal kapcsolatban Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Fotó: Bokor Ádám

Dr. Kovács Melinda, a MATE rektorhelyettese a szakmai tanácskozások közül kiemelte a 32. Nyúltenyésztési Tudományos Napot, a 22. Kaposvári Baromfitenyésztési Szimpóziumot, illetve a precíziós állattenyésztés hazai lehetőségeit, szereplőit körbejáró tanácskozást emelte ki, hisz utóbbi az egész állattenyésztés jövőjének egyik legfontosabb alakítója. A szakember kiemelte, hogy lesz halászati kerekasztal, sertésegészségügyi workshop és „one health” szakmai nap is.

Magyarország legnagyobb agrárszaklap kiadója a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2007-ben szervezte az első Kaposvári Állattenyésztési Napokat.

Sári Enikő, kiadónk vezetője a kiállítás történetéről elmondta, hogy az ezt követő években sikerült az egyetemmel karöltve olyan kiállításokat szervezni, mely mind a gazdák, mind pedig az érdeklődők számára jelentős esemény volt.

Fotó: Bokor Ádám
„2021-ben kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye, melyben ezúttal a MATE agrár-képzést folytató campusai mellett Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen versengenek a legjobbnak járó díjért. A gazdászverseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítése az agrárképzési területeket és az új, integrált egyetem campusait közelebb hozza egymáshoz. Útjára indítottuk a Szakiskolai Napot is, melynek keretében közel ezer középfokú agár-szakképzésben részesülő diákot várunk a KÁN Egyetemi Napokra.

Bízunk benne, hogy számos diák választja a MATE sokoldalú agrár-szakképzéseit és a Szakiskolai Nap hozadékaként sikerül az agárpályák népszerűségét növelni.”

– hangsúlyozta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője. A Szakiskolai Nap egyébként kétfordulós verseny is, amelynek első fordulója a Bábolnai Gazdanapokon lesz. Aki mindkét helyszínt végigjárja, akár értékes ajándékokat is nyerhet.

A program elmaradhatatlan eleme a kisállat simogató, a szórakoztató lovasprogram, a patkolókovács bemutató, valamint a nyírási és fejési bemutató is. Mindezeket Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója ismertette, kiemelve, hogy itt rendezik meg az I. Kaposvári Csoóri Sándor Néptánctalálkozót. Az élményligetben fellép az Alma együttes, Vitéz László megküzd az ördöggel és a kaposvári Csiky Gergely Színház produkcióját is láthatják az érdeklődők. A látogatók a gazdaudvarban megismerkedhetnek a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival, a vadgazdálkodási bemutatón pedig a vadászat és az erdő szépségeivel találkozhatnak. A programkavalkádot tovább színesítik a kulturális, interaktív, szórakoztató és kézműves előadások, a Hubertus mise és a nagysikerű Mesetérkép is.

Fotó: Bokor Ádám

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Elismert tenyésztők Hódmezővásárhelyen

„Az állattenyésztés a világ legszebb és legkreatívabb foglalkozása”– nyitotta meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállat-felvezetését és ünnepélyes díjkiosztóját Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.