Back to top

Kaposvár? Október eleje? KÁN Egyetemi Napok!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a kaposvári Pannon Lovasakadémia területén – jelentették be a rendezvényt beharangozó tájékoztatón. A magyar állattenyésztés már nagyon várt szakmai találkozója idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az egyetem intézeteit is megismerhetik a látogatók.

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó tájékoztatón elmondta, a lealább huszonötezer látogatót, köztük a Szakiskolai Napra 1000 fiatalt várnak a rendezvényre, amelynek fókuszában az állattenyésztés mellett az agrárfelsőoktatás és a fiatal generációk lesznek.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a környező dunántúli települések lakóit megmozgató rendezvényen kiemelkedő szerepet kapjon az agrár-felsőoktatás és agrárszakma népszerűsítése,

így az egyetem fő képzési, kutatási területeit, öt campusát és huszonkét intézetét is megismerhetik a látogatók a MATE Udvarban” – tette hozzá az intézményvezető.

Fotó: Bokor Ádám

A rektor kiemelte azt a szakmai fórumot, amelyen a vidékfejlesztési kormánybizottság tagjai vesznek részt és az új KAP-hoz kapcsolódó 4265 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásainak fókuszpontjait is megismerhetik az érdeklődők.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hagyományoknak megfelelően társrendezőként vesz részt a KÁN Egyetemi Napokon, ahol, a szakmai programokat, köztük a fajtabemutatókat készíti elő a hazai tenyésztőszervezetek bevonásával.

„Kaposváron nagy létszámban mutatunk be hidegvérű lovakat, húsmarha fajtákat, és juhokat, továbbá a campuson erős baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési kutatásoknak köszönhetően ezek az ágazatok különleges színfoltjai a kiállításnak.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat bírálatát, amelyet idén is megszerveznek és emellett látványos bemutatókkal készülnek. A húsmarhatenyésztők mintegy 40 bokszban 7 fajtát terveznek bemutatni. A fajták megismertetésén kívül marhahús fogyasztást népszerűsítő külön programmal is készülünk. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége pedig a színvonalas fajtabemutatókon kívül, vasárnap ismét megrendezi a Szent-Mihály Napi Juhtenyésztési Fórumot.” – emelte ki a szakmai programokkal kapcsolatban Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Fotó: Bokor Ádám

Dr. Kovács Melinda, a MATE rektorhelyettese a szakmai tanácskozások közül kiemelte a 32. Nyúltenyésztési Tudományos Napot, a 22. Kaposvári Baromfitenyésztési Szimpóziumot, illetve a precíziós állattenyésztés hazai lehetőségeit, szereplőit körbejáró tanácskozást emelte ki, hisz utóbbi az egész állattenyésztés jövőjének egyik legfontosabb alakítója. A szakember kiemelte, hogy lesz halászati kerekasztal, sertésegészségügyi workshop és „one health” szakmai nap is.

Magyarország legnagyobb agrárszaklap kiadója a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2007-ben szervezte az első Kaposvári Állattenyésztési Napokat.

Sári Enikő, kiadónk vezetője a kiállítás történetéről elmondta, hogy az ezt követő években sikerült az egyetemmel karöltve olyan kiállításokat szervezni, mely mind a gazdák, mind pedig az érdeklődők számára jelentős esemény volt.

Fotó: Bokor Ádám
„2021-ben kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye, melyben ezúttal a MATE agrár-képzést folytató campusai mellett Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen versengenek a legjobbnak járó díjért. A gazdászverseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítése az agrárképzési területeket és az új, integrált egyetem campusait közelebb hozza egymáshoz. Útjára indítottuk a Szakiskolai Napot is, melynek keretében közel ezer középfokú agár-szakképzésben részesülő diákot várunk a KÁN Egyetemi Napokra.

Bízunk benne, hogy számos diák választja a MATE sokoldalú agrár-szakképzéseit és a Szakiskolai Nap hozadékaként sikerül az agárpályák népszerűségét növelni.”

– hangsúlyozta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője. A Szakiskolai Nap egyébként kétfordulós verseny is, amelynek első fordulója a Bábolnai Gazdanapokon lesz. Aki mindkét helyszínt végigjárja, akár értékes ajándékokat is nyerhet.

A program elmaradhatatlan eleme a kisállat simogató, a szórakoztató lovasprogram, a patkolókovács bemutató, valamint a nyírási és fejési bemutató is. Mindezeket Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója ismertette, kiemelve, hogy itt rendezik meg az I. Kaposvári Csoóri Sándor Néptánctalálkozót. Az élményligetben fellép az Alma együttes, Vitéz László megküzd az ördöggel és a kaposvári Csiky Gergely Színház produkcióját is láthatják az érdeklődők. A látogatók a gazdaudvarban megismerkedhetnek a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival, a vadgazdálkodási bemutatón pedig a vadászat és az erdő szépségeivel találkozhatnak. A programkavalkádot tovább színesítik a kulturális, interaktív, szórakoztató és kézműves előadások, a Hubertus mise és a nagysikerű Mesetérkép is.

Fotó: Bokor Ádám

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.