0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.

A NAV tájékoztatása szerint az 5 százalékos, kedvezményes áfamértéket 2020. november 14. óta a következő feltételekkel lehet alkalmazni:

  • az értékesítő vendéglátó üzletnél az Áfa tv. étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes adómérték alkalmazási feltételei[2] az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések bevezetését megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának,[3]
  • helyben fogyasztás esetén az ügylet tartalmilag megfelelne az étkezőhelyi vendéglátásban alkalmazható kedvezményes adómértékre vonatkozó feltételeknek (TESZOR’15 56.10 alá tartozik),
  • az azonnal fogyasztható ételt és helyben készített, alkoholmentes italt elvitelre vagy házhoz szállítással értékesítik,
  • az értékesítés Áfa tv. szerinti teljesítési időpontja legkorábban 2020. november 14. napjára, illetve legkésőbb 2021. július 31. napjára esik.
  • Az 5 százalékos adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra.
2021. augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfamértéket az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján.

Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére (mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében) ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.

Forrás: NAV