Back to top

Németországban tenyészállatokat fertőzött meg az afrikai sertéspestis

A német mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy afrikai sertéspestis első eseteit fedezték fel házisertés-állományban. A betegséget a kelet-németországi Brandenburg tartományban lévő két gazdaság sertéseiben is igazolták.

Korábban csak a vadon élő állatokban találtak megbetegedéseket, Brandenburg területén eddig 1267 afrikai sertéspestis eset fordult elő vaddisznóknál. Ennek egyik oka az lehet, hogy Brandenburg Lengyelországgal határos, ahol a betegség széles körben elterjedt.

Kína és más sertéshús-vásárló országok is 2020 szeptemberében betiltották a német sertéshús behozatalát, miután igazolták az első esetet a vadállományokban.

Kína és a főbb ázsiai importőrök továbbra is érvényben tartják a behozatali tilalmat.

Afrikai sertéspestis

A német Friedrich-Loeffler tudományos intézet megerősítette, hogy a haszonállatok afrikai sertéspestisben szenvedtek – közölte a mezőgazdasági minisztérium. A betegséget egy 200 állatot tartó kisgazdaságban találták meg – közölte a brandenburgi Egészségügyi Minisztérium. Hozzátették, hogy minden megbetegedett állatot levágtak.

„Csaknem egy éve küzdünk a Lengyelországból érkező betegség óriási nyomása ellen” – mondta Ursula Nonnemacher, Brandenburg tartomány egészségügyi minisztere.

A lengyel határ mentén kerítéseket építettek, hogy megakadályozzák a vaddisznók Németországba való bejutását, és hat zónát hoztak létre a vaddisznók fokozott vadászatára.

„Nagyon sajnálom az első eseteket a házisertés-állományban, de sajnos a tovább fertőzés lehetőséget soha nem lehet teljesen kizárni” – közölte Nonnemacher.

Importtilalmak

A német sertéshúsra tavaly bevezetett behozatali tilalmak a kereskedelem elmozdulásához vezettek: az uniós termelők, köztük Spanyolország, növelték az Ázsiába irányuló exportot, míg Németország növelte az EU-n belüli eladásokat.

A mezőgazdasági minisztérium szerint a regionalizációs koncepció azt jelenti, hogy Németország húsexportja az EU-n belül folytatódik.

Ennek a koncepciónak a lényege, hogy leállítják a sertéshús importját egy olyan ország azon régiójából, ahol afrikai sertéspestist találtak, de nem jelenti az egész országból történő értékesítés általános tilalmát.

MMG - Gazdahang

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. 20 alközpontjában magas szintű szaktanácsadással látja el a gazdálkodókat, amihez biztosítja a termeléshez szükséges legmodernebb eszközöket. Teszi ezt úgy, hogy a napjainkban „több oldalról szorongatott mezőgazdaság” érdekeit tartja szem előtt. De mik is az agrárium szorongatói? Erről is kérdezte Szabó Leventét, a vállalat vezérigazgatóját Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A „H”-s csikók éve

Az idén harminckét nóniusz és hat sportlócsikó született a Mátai Ménesnél. Ottjártunkkor már csak a Talizmán nevű anyakanca ellését várták, a többi a csikókkal együtt a jó időnek köszönhetően a szabad levegőn élvezhette a napfényt.

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Fazékba szánták, finom a húsa, de mégse esszük

Redkívül népszerű díszbaromfi a brahma, amelynek egy-egy tetszetős kakasáért akár 500 eurót is elkérnek. A nagy vágósúlyú fajtát a háziasszonyok kedvére tenyésztették ki, ám napjainkban alig akad, aki serpenyőbe szánva tartja. Tetszetős megjelenése, változatos színei, dús tollazata miatt, inkább a baromfiudvar éke.

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Júniusban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Júniusban éves összehasonlításban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.