Back to top

Örülne-e, ha a gyerekei átvennék a családi gazdaságot? A német gazdák harmada nem

Korábban minden gazda legfőbb vágya volt, hogy a birtok a családban maradjon, ma viszont egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, kívánhatják-e a gyerekeiktől, hogy ezt az életformát folytassák. Egy németországi körkérdésre a válaszadók harmada mondta, hogy a gazdálkodásnak szerinte nincs jövője.

A kérdést az agrarheute.com szakportálon megjelent cikk ihlette, egészen pontosan az arra érkezett heves reakciók.

Az eredeti cikkben arról írt egy pályaválasztási tanácsadó, hogy miként csinálhatunk kedvet a mezőgazdasághoz anélkül, hogy a gyerekeinkre lelki terhet helyeznénk a gazdaságátadás ügyében.

Ahogy az agrarheute.com szerkesztője írja, röviddel a cikk megjelenése után számos olvasói levelet kaptak, amelyeknek mind nagyjából ugyanaz volt az üzenete: mi okunk van rá egyáltalán, hogy kedvet csináljunk a gyerekeinknek a mezőgazdasághoz?

Fotó: Tömpe Anna

Egyúttal a Facebookon is heves reakciókat váltott ki az írás. Ennek apropóján tették fel a kérdést olvasóiknak: „Szeretné-e, hogy gyermeke átvegye a gazdaságát?”

Összesen kb. 1200-an töltötték ki a kérdőívet, ebből 406-an választották azt a lehetőséget, hogy „nem, mert a gazdálkodás nem jövőképes hivatás”.

Ez tehát körülbelül a válaszadók harmadának a véleménye. Ugyanakkor a legtöbben még mindig amellett vannak (639 szavazat, 51%), hogy szeretnék átadni gyermekeiknek a gazdaságot, de csak akkor, ha ez nekik is megfelel. (További kb. 100-100 szavazat érkezett arra, hogy a gazdaságnak muszáj a családban maradnia, illetve, hogy a szóban forgó üzemnek nincs jövője, ezért tárgytalan a kérdés.)

Aki bővebben is kifejtette a véleményét, azok között is vegyes a kép. Van, aki azt írta, hogy „szerencsére meg tudtam győzni a gyerekeimet, hogy mást tanuljanak”, de

sokan számoltak be arról is, hogy közösen próbálnak reális jövőképet kitalálni a családi gazdaságnak, és a gyerekek szakirányú iskolában szereztek képesítést.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Itt az ideje, hogy éljen az energiahatékonysági adókedvezménnyel

A mostani piaci környezetben a családok mellett a vállalatok életében is fokozottan előtérbe kerül az energiahatékonyság. Az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.