Back to top

Örülne-e, ha a gyerekei átvennék a családi gazdaságot? A német gazdák harmada nem

Korábban minden gazda legfőbb vágya volt, hogy a birtok a családban maradjon, ma viszont egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, kívánhatják-e a gyerekeiktől, hogy ezt az életformát folytassák. Egy németországi körkérdésre a válaszadók harmada mondta, hogy a gazdálkodásnak szerinte nincs jövője.

A kérdést az agrarheute.com szakportálon megjelent cikk ihlette, egészen pontosan az arra érkezett heves reakciók.

Az eredeti cikkben arról írt egy pályaválasztási tanácsadó, hogy miként csinálhatunk kedvet a mezőgazdasághoz anélkül, hogy a gyerekeinkre lelki terhet helyeznénk a gazdaságátadás ügyében.

Ahogy az agrarheute.com szerkesztője írja, röviddel a cikk megjelenése után számos olvasói levelet kaptak, amelyeknek mind nagyjából ugyanaz volt az üzenete: mi okunk van rá egyáltalán, hogy kedvet csináljunk a gyerekeinknek a mezőgazdasághoz?

Fotó: Tömpe Anna

Egyúttal a Facebookon is heves reakciókat váltott ki az írás. Ennek apropóján tették fel a kérdést olvasóiknak: „Szeretné-e, hogy gyermeke átvegye a gazdaságát?”

Összesen kb. 1200-an töltötték ki a kérdőívet, ebből 406-an választották azt a lehetőséget, hogy „nem, mert a gazdálkodás nem jövőképes hivatás”.

Ez tehát körülbelül a válaszadók harmadának a véleménye. Ugyanakkor a legtöbben még mindig amellett vannak (639 szavazat, 51%), hogy szeretnék átadni gyermekeiknek a gazdaságot, de csak akkor, ha ez nekik is megfelel. (További kb. 100-100 szavazat érkezett arra, hogy a gazdaságnak muszáj a családban maradnia, illetve, hogy a szóban forgó üzemnek nincs jövője, ezért tárgytalan a kérdés.)

Aki bővebben is kifejtette a véleményét, azok között is vegyes a kép. Van, aki azt írta, hogy „szerencsére meg tudtam győzni a gyerekeimet, hogy mást tanuljanak”, de

sokan számoltak be arról is, hogy közösen próbálnak reális jövőképet kitalálni a családi gazdaságnak, és a gyerekek szakirányú iskolában szereztek képesítést.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Az Egyesült Királyság zöld utat adhat a génszerkesztett élelmiszereknek

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég jelentett be, hogy megváltoztatja a génszerkesztésre vonatkozó szabályozást. Ezzel megalapozta, hogy a brit vásárlók hamarosan a boltok polcain találkozhatnak az így előállított élelmiszerekkel.

Száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

A múlt hét közepe óta többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

Miniszteri elismerés az AGRA Alapítványnak

A „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázaton társadalmi kategóriában díjazták az SZTE MGK Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítványának tevékenységét.

Magasabb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodók

A 2018-ban meghirdetett ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatai felhívás esetében átlagosan 74%-kal megemelkedik a támogatási összegek mértéke a programban részt vevő több mint 2000 gazdálkodó számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.