Az egyebek között a felsőoktatási intézmények menzáinak üzemeltetéséért is felelős Studierendenwerk Berlin szóvivője, Daniela Kummle úgy fogalmazott, hogy az új koncepciót a diákok segítségével dolgozták ki, akik az utóbbi időben mind gyakrabban fordultak a céghez azzal az igénnyel, hogy klímatudatosabb étrendet állítson össze. Mint elmondta,
a nagyobb menzákon már közel tíz éve mindig vannak olyan fogások, amelyeket a minimális ökológiai lábnyom szellemében állítanak össze
– friss, szezonális, a régióból származó alapanyagokból készült vegán ételek –, azonban most ehhez képest is nagyot lépnek, és a hétfők teljesen húsmentesek lesznek, a húst, illetve halat tartalmazó ételek pedig a többi napon is mindössze a teljes napi kínálat négy százalékát fogják kitenni.
Nemcsak az étlapon látszik meg azonban a klímasemlegességre való törekvés.
A berlini műszaki egyetem például 2045-re, a Humboldt Egyetem pedig 2030-ra tűzte ki, hogy klímasemlegessé teszi a működését.
Nem a nulláról indulnak, mert napelemek például már régóta vannak a tetőkön, és most zajlik az épületek energetikai korszerűsítése is, de számos új vállalást is tettek. Egyebek között olyanokat is, hogy a dolgozók a hivatali útjaikon a repülő helyett a vonatot választják, ahol lehetséges – olvasható a www.berlin.de oldalon.


