Back to top

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

Zászlós Tibor, ifjabb Dusnoki Csaba, Feldman Zsolt és Láng István az átadási ünnepségen. Az öntözőgép telefonról indul. A kezelő akár otthonról is nyomon követheti és módosíthatja az aktuális adatokat
Zászlós Tibor, ifjabb Dusnoki Csaba, Feldman Zsolt és Láng István az átadási ünnepségen. Az öntözőgép telefonról indul. A kezelő akár otthonról is nyomon követheti és módosíthatja az aktuális adatokat
Fotó: Czifrik Kati
Az emelkedő átlaghőmérséklet és az egyre hosszabb hőhullámok mellett a teljes magyar élelmiszertermelés szempontjából kulcskérdés az öntözés - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szeptember 20-i ünnepélyes átadáson.

Az öntözésnek nemcsak a termésbiztonságban van jelentősége, hanem abban is, hogy sikerüljön magasabb hozzáadott értéket képviselő kultúrákat behozni a szántóföldekre.

Az öntözési közösségek támogatásának jogi szabályozása lehetővé teszi a ’90-es években mozaikossá vált birtokszerkezet összefűzését.

Az öntözési közösségek működtetéséhez 90, a beruházásokhoz pedig 70 százalékos támogatással járul hozzá az állam, a nagyberuházások maximális támogatásának összegét pedig 2 milliárd forintra emelték.

Mostanra több mint hetven öntözési közösséget jegyeztek be, és további hatvan már elindította a regisztrációs folyamatot. Általuk harmincötezer hektár vált öntözhetővé, amelyből 24 ezer eddig egyáltalán nem volt öntözhető.

Feldman Zsolt szerint a dunapataji beruházás jó példa lehet azok számára, akik esetleg korábbi rossz tapasztalatok miatt ódzkodnak a pályázástól.

Együtt vagy külön, de van értelme mezőgazdasági öntözési fejlesztéseket megvalósítani, és a kormány elkötelezett marad az öntözési közösségek támogatásában, vízellátásuk biztosításában.

Az elmúlt években a kormány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Vízügyi Főigazgatóság segítségével megpróbált összhangot teremteni a víz kereslete és kínálata között. A vidékfejlesztési program keretében mintegy 37 milliárd forint értékben csaknem 700 projekt kapott támogatást. Több száz családi gazdaság fennmaradását segíti, hogy az öntözésfejlesztés révén biztonságosabb lett a termelés.

"Öntözéses gazdálkodás nélkül nincs termelésbiztonság, nincs megfelelő mezőgazdasági fejlődés, vagyis fenntarthatóság"

– hangsúlyozta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. A gazdálkodókat arra biztatta, hogy vágjanak bele a pályázatokba, és bátran kérjék hozzá segítséget a falugazdászoktól és a NAK más szakembereitől, akik készséggel a rendelkezésükre állnak.

Kiemelte a talajtározás jelentőségét, amelyhez 43 ezer kilométer vonalas csatornarendszer áll rendelkezésre, felhívta a figyelmet a talajzárásra és a vízmegőrzésre, valamint arra is, hogy mekkora lehetőség lenne az évi 0,6 köbkilométer tisztított szennyvíz öntözési célú felhasználása a mezőgazdaság számára.

A megnyitó közönsége a Bakonypusztai Csárdában
A megnyitó közönsége a Bakonypusztai Csárdában
Fotó: Czifrik Kati

Az elmúlt időszakban kiépült egy közel kilencven állomásból álló országos aszálymonitoring rendszer, amit száznegyven állomásra fognak bővíteni

– mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. A telepített eszközök öt talajmélységben mérik a nedvességet és online szolgáltatnak adatokat a talajhőmérsékletről, a szélről és a napsütésről is.

Lehetővé fog válni a tíznapos országos aszályelőrejelzés, amely a tervek szerint januártól már mindenki számára elérhető lesz. Az aszályindex pedig hozzájárul majd, hogy a beavatkozás szükségességét is jelezze a rendszer. Így súlyos esetben az igazgatóság vízpótlással segítheti a gazdákat a védelmi tartalékkeretből.

Az Új Élet dunapataji beruházása keretében meteorológiai állomást és folyamatos mérésre alkalmas talajszondát is építettek az alul- vagy felülöntözés elkerülése érdekében

- tájékoztatott Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. társtulajdonosa -, ami az országban teljesen egyedülálló kétszivattyús tápoldatozó rendszerrel és 8100 literes tápoldattartállyal egészül ki.

A technológiával 87 százalékkal vált olcsóbbá egy milliliter öntözővíz egy hektárra történő kijuttatása.

A beruházással nemcsak a kft. gazdálkodása került jobb alapokra, hanem húsz család megélhetése is biztosabbá vált, amelynek az egész település számára jelentősége van.

Az Új Élet Mezőgazdasági Kft. hagyományos szántóföldi növények, főként őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica termesztésével foglalkozik 1000 hektár saját és 400 hektár integrált területen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Tinédzserek agrárprojektjeit díjazza az Agrárkamara

“Megnézem ezt magamnak!” címmel projektkészítési pályázatot hirdet 10-15 éves tanulók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület ezzel is szeretné közelebb vinni az agráriumot a pályaválasztás előtt álló gyerekekhez.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Elismeréseket adott át az agrárminiszter

A tét a magyar mezőgazdaság erősödése, illetve, a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Határon átnyúló program keretében bővült a Nyugat-Pannon régió kínálata

Kiemelt szerepe van a határon átívelő közös természetvédelmi munkának, hiszen a megváltozott társadalmi igények, az aktív kikapcsolódás népszerűsége a hálózatos gondolkodásra ösztönöznek – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Hévízen, az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencián.

Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó beruházásokat támogató pályázati felhívás

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter.