Back to top

Ilyen takarmányárak mellett a vágónyúltermelés veszteséges

A belföldi nyúlhúsértékesítés 2020-ban 583 tonnáról 711 tonnára nőtt és a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács várakozása szerint idén tovább növekszik. Mindez a „Nyúl-j bele” belföldi fogyasztásösztönző kampánynak köszönhető. Erről Juráskó Róbert a terméktanács elnöke beszélt a KÁN Egyetemi Napok keretében megrendezett 32. Nyúltenyésztési Konferencián.

A nyúlágazat tavalyi teljesítményéről tartott előadásában az elnök elmondta, jelenleg 6 elismert tenyésztőszervezet található Magyarországon, az anyalétszám 95 ezerről 101 ezerre nőtt.

A 60-65 nagyobb nyúltenyésztő telep a két hazai vágóhíd körüli területre koncentrálódik. A vágóhidak 99 százalékban hazai előállítású nyulakat dolgoznak fel.

2020-ban 10821 tonna élő nyulat vásároltak fel, átlagosan nettó 480-560 Ft/élősúly kg áron.

Az elnök kiemelte, hogy az ágazat továbbra is exportorientált, annak ellenére, hogy az AMC és az Agrárminisztérium támogatásával szervezett belföldi fogyasztásösztöntő kampányok hatására némileg nőtt a hazai fogyasztás.

A szakmai munkáról szólva Juráskó Róbert elmondta, az AM Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Főosztálya támogatásával és a Nébih felügyeletet alatt tart a hazai nyúlfajták központi teljesítményvizsgálata, ebben öt fajta vesz részt, ezek: Danubia Alba; Pannon Fehér; Debreceni Fehér; Hycole; Zika.

Az ágazatot – hasonlóan más állattenyésztő ágazatokhoz – sújtja a takarmányárak emelkedése.

Ugyan tavaly a legfontosabb alapanyagokat jó termésátlag, alacsony toxinszint, emelkedő árak és ellátási problémák jellemezte. Nehézségek voltak a búzakorpa és a napraforgó beszerzésével – és gyakorlatilag az összeg takarmányalapanyag ára drasztikusan emelkedett. A kész takarmányok ára így 98-110 Ft/kg-ra nőtt, ami miatt a vágónyúl-termelés veszteségessé vált.

Számos más nehézséggel is meg kell küzdenie az ágazatnak, ilyen az új állatszállításra vonatkozó szabályozás, amely szerint például fajtaspecifikus ketrecben maximum 4 óra alatt kell az állatokat a vágóhídra szállítani, vagy az új állategészségügyi törvényhez való alkalmazkodás, az antibiotikumfelhasználás szigorodó feltételeinek való megfelelés, a 2022 január 1-től kötelező online adatszolgáltatásra való felkészülés.

Ugyancsak nehezítik a gazdálkodást az EU Farm to Fork stratégiája keretében meghirdetett állatjóléti előírások, illetve a ketreces nyúltartás felszámolására irányuló európai döntések.

Utóbbiak megnehezítik a nyúltenyésztők korszerűsítési terveit is. Ugyan a telepek korszerűsítésére támogatást nyerhetnek a gazdálkodók, ám a szakmai szervezet szerint nem lehet tudni, hogy milyen technológiát válasszanak, mi lesz EU-konform 3 év múlva, holott a fejlesztéseket legalább 10 évre tervezik a termelők.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Ötven magyar bort mutattak be a Berlini Magyar Szüreten

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a faültetésben

Az őszi ültetési időszakban összesen 45 településen, közel 1200 fát ültettek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A jövő tavaszi ültetéskor még 40 település zöldül tovább- mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken, Szerencsen.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.