Back to top

Talajtakaró fólia helyett lebomló papír

Bizonyos kertészeti kultúrákban úgyszólván nélkülözhetetlenek a különféle talajtakaró fóliák: segítenek visszaszorítani a gyomokat, hamarabb melegszik fel alattuk a talaj, és a párolgási veszteség is kevesebb a takart felületeken. Nem lebomló voltuk miatt azonban rengeteg fejtörést is okoznak a műanyag fóliák. Németországban ígéretes kísérletek zajlanak a papír alapú helyettesítő termékekkel.

Bizonyos kertészeti kultúrákban úgyszólván nélkülözhetetlenek az – egyelőre műanyag – talajtakaró fóliák
Bizonyos kertészeti kultúrákban úgyszólván nélkülözhetetlenek az – egyelőre műanyag – talajtakaró fóliák
Fotó: Tömpe Anna
A fruchthandel.de portálon megjelent hír szerint a NewHyPe néven futó projektben fenntartható, lebomló, papíralapú síkfóliákkal kísérletezik egy európai konzorcium az alkalmazott kutatások szervezésével foglalkozó Fraunhofer intézet vezetésével.

A cellulózalapú papír nagy előnye, hogy gyorsan és maradék nélkül lebomlik – jelen esetben viszont túlságosan is gyorsan,

Nem bír ki ugyanis egy teljes szezont a szántóföldön. Elég egy-két eső, és már fel is puhul annyira, hogy nem képes maradéktalanul betölteni a szerepét. A projekt aktuális fázisában tehát az egyik feladat, hogy ezt az élettartamot megfelelő bevonattal meghosszabbítsák, fejtette ki a fruchthandel.de cikkében dr. Klaus Rose, a Fraunhofer ISC kutatója.

A megfelelő bevonaton kívül funkcionális cellulóz, illetve nanocellulóz anyagokon is dolgoznak a projektpartnerek, utóbbi lényege, hogy a cellulózrostok megváltoztatott hosszúság-vastagság arányainak köszönhetően bevonat nélkül is kellően stabil az anyag. A cellulózrostokból egy speciális polimer segítségével képeznek hálót, és ennek a hálónak a sűrűsége határozza meg az anyag stabilitását, élettartamát. Ez a „hibridpapír” tehát bevonatok nélkül is alkalmas lesz a vizsgált feladatra, olvasható a cikkben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Megdöbbentő eredményeket hozott a mikroműanyag-kutatás

Műszálas ruhákból egy mosáskor akár 70 ezer szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyóba. A Szegedi Tudományegyetemen harmadik éve kutatják, mennyi mikroműanyag található a Tiszában. Nincs jó hírünk: egyre több.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Zöldpárti agrárminisztere lehet Németországnak

Megállapodtak a pártok Németországban a kormányalakításról, a december 6-ával kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot kancellárrá. Az agrárminiszter a zöldpárti Cem Özdemir lehet.