Back to top

Nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

Az évszázadok során különböző módszerek alakultak ki. Most az olasz technológiai vállalat, a "PuroSole" kifejlesztett egy innovatív berendezést, amely megújuló energiával képes pörkölni a kávébabot.

A projekt három társalapítója két villamosmérnök, Antonio Durbè és Daniele Tommei, valamint régi barátjuk, a kávérajongó, Luca Del Bufalo - írja az Euronews.

Ők hárman közel hat évet töltöttek a napenergia hatékony felhasználásának kifejlesztésével.

Olaszország: nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

"Ez a projekt azért jött létre, mert egy robotikai és informatikai vállalat részesei vagyunk, amely elkezdett érdeklődni a heliosztátok (reflektorok) használata iránt. A heliosztátok olyan eszközök, amelyek a napot, a napenergiát egy célpont felé irányítják" - mondja Durbè. "Aztán találkoztunk egy barátunkkal, aki kávérajongó, és ő javasolta, hogy használjuk ezt a technológiát egy kávépörkölő naperőmű megépítéséhez."

 

A PuroSole technológiájának célja, hogy drasztikusan csökkentse a nagy termodinamikai üzemek költségeit.

Ehhez egy kis motoros reflektort (heliosztátot) találtak ki, amely elmondásuk szerint teljesen önálló és önellátó.

"A tükrökön visszaverődő nap egy, e forgó tükrök előtt elhelyezett érzékelőre érkezik, majd ez az érzékelő kiszámítja a beeső fény szögét, és az egész folyamat során egyenletesen tartja azt" - magyarázza Tommei.

"Így a tükrök folyamatosan ugyanarra a pontra irányítják a fényt. Ennek a pontossága elég nagy. Így lehetőség van arra, hogy akár több tíz, több száz méterre is elhelyezzük a mutatókat attól a helytől, ahol a heliosztátok vannak elhelyezve".

Az alapítók elmondása szerint különösen büszkék arra, hogy olyan pörkölési technológiát terveztek, amely használat közben nem bocsát ki CO2-t.

"Mi a különleges ebben a technológiában? Először is, hogy nem használunk fosszilis tüzelőanyagokat, például gázt, vagy elektromos áramot. Tisztán és közvetlenül a napenergiát koncentráljuk a kávébabra, nulla (energia)fogyasztással, ami nulla CO2-kibocsátást is jelent.

Ez sokak számára érzékeny téma manapság. Egy tonna pörkölt kávéval körülbelül 400 kilogramm CO2-t takarítunk meg, és ezek nyilvánvalóan fontos számok" - teszi hozzá Durbè.

"Nem a kávét melegítjük, nem a forgó kosarat vagy a benne lévő levegőt, hanem magát a kávét melegítjük, a napsugarak a kávébabot érik, felmelegítik azt, és a körülötte lévő levegő felmelegedését okozzák. De lényegében az egésznek a legmelegebb része maga a kávébab" - meséli Tommei.

A PuroSole olyan napelemes üzemeket kínál, amelyek napi 10 kg-tól 200 kg kávé pörkölésére alkalmasak. A cég most már saját kávéjával is jelen van a piacon, amit online értékesít.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.