Back to top

Nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

Az évszázadok során különböző módszerek alakultak ki. Most az olasz technológiai vállalat, a "PuroSole" kifejlesztett egy innovatív berendezést, amely megújuló energiával képes pörkölni a kávébabot.

A projekt három társalapítója két villamosmérnök, Antonio Durbè és Daniele Tommei, valamint régi barátjuk, a kávérajongó, Luca Del Bufalo - írja az Euronews.

Ők hárman közel hat évet töltöttek a napenergia hatékony felhasználásának kifejlesztésével.

Olaszország: nap pörkölte kávészemek forradalmasíthatják a piacot

"Ez a projekt azért jött létre, mert egy robotikai és informatikai vállalat részesei vagyunk, amely elkezdett érdeklődni a heliosztátok (reflektorok) használata iránt. A heliosztátok olyan eszközök, amelyek a napot, a napenergiát egy célpont felé irányítják" - mondja Durbè. "Aztán találkoztunk egy barátunkkal, aki kávérajongó, és ő javasolta, hogy használjuk ezt a technológiát egy kávépörkölő naperőmű megépítéséhez."

 

A PuroSole technológiájának célja, hogy drasztikusan csökkentse a nagy termodinamikai üzemek költségeit.

Ehhez egy kis motoros reflektort (heliosztátot) találtak ki, amely elmondásuk szerint teljesen önálló és önellátó.

"A tükrökön visszaverődő nap egy, e forgó tükrök előtt elhelyezett érzékelőre érkezik, majd ez az érzékelő kiszámítja a beeső fény szögét, és az egész folyamat során egyenletesen tartja azt" - magyarázza Tommei.

"Így a tükrök folyamatosan ugyanarra a pontra irányítják a fényt. Ennek a pontossága elég nagy. Így lehetőség van arra, hogy akár több tíz, több száz méterre is elhelyezzük a mutatókat attól a helytől, ahol a heliosztátok vannak elhelyezve".

Az alapítók elmondása szerint különösen büszkék arra, hogy olyan pörkölési technológiát terveztek, amely használat közben nem bocsát ki CO2-t.

"Mi a különleges ebben a technológiában? Először is, hogy nem használunk fosszilis tüzelőanyagokat, például gázt, vagy elektromos áramot. Tisztán és közvetlenül a napenergiát koncentráljuk a kávébabra, nulla (energia)fogyasztással, ami nulla CO2-kibocsátást is jelent.

Ez sokak számára érzékeny téma manapság. Egy tonna pörkölt kávéval körülbelül 400 kilogramm CO2-t takarítunk meg, és ezek nyilvánvalóan fontos számok" - teszi hozzá Durbè.

"Nem a kávét melegítjük, nem a forgó kosarat vagy a benne lévő levegőt, hanem magát a kávét melegítjük, a napsugarak a kávébabot érik, felmelegítik azt, és a körülötte lévő levegő felmelegedését okozzák. De lényegében az egésznek a legmelegebb része maga a kávébab" - meséli Tommei.

A PuroSole olyan napelemes üzemeket kínál, amelyek napi 10 kg-tól 200 kg kávé pörkölésére alkalmasak. A cég most már saját kávéjával is jelen van a piacon, amit online értékesít.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.