Back to top

Hazai sikertörténet Angliából indulva

Szinte minden vállalkozás szembesül a munkaerőhiánnyal. Ebben közrejátszik az is, hogy aki külföldön tanult vagy dolgozott, az hosszú távon ott is ragad. A nyelvtudás, a nyitott gondolkodásmód, a nemzetközi kapcsolatok és tapasztalat pedig itthon is bőségesen kamatoztathatók akár vállalkozóként is.

Példaértékű mintául szolgálhat Skoperda Antal és Skoperda-Deák Dóra sikertörténete, akik az Angliában kemény munkával megszerzett anyagi és szellemi tőkéjüket saját vállalkozásukba, a Ladybird Kertészetbe fektették. Az évelőkertészet négy év alatt olyan sikeres lett, hogy növekedni már nem, „csupán” fejlődni szeretnének.

skoperda_antal_opt.jpeg

Skoperda Antal és Skoperda-Deák Dóra szívügyüknek érzik, hogy európai színvonalú, kulturált munkakörülményeket teremtsenek
Skoperda Antal és Skoperda-Deák Dóra szívügyüknek érzik, hogy európai színvonalú, kulturált munkakörülményeket teremtsenek

A Gyuláról származó fiatal pár közvetlenül a főiskola befejezése után, 2007-ben döntött úgy, hogy érdeklődésüknek megfelelő munka híján, külföldön próbálnak elhelyezkedni.

Néhány ismerősük akkor már Angliában élt, tőlük kaptak információt, mire is számítsanak. Utazásuk nem volt célirányos, a szerencsében bízva abban reménykedtek, hogy gyorsan találnak munkát. Sok fiatalhoz hasonlóan ők is hamar szembesültek azonban azzal, hogy korántsem olyan egyszerű és biztos a külföldi munkavállalás, pénzük hamar elfogyott, úgy döntöttek, csomagolnak és visszatérnek Magyarországra. Utolsó napjukon az esélytelenek nyugalmával véletlenszerűen kopogtattak be a közelben lévő virágkertészetbe, ahol legnagyobb megdöbbenésükre munkát ajánlottak nekik, és néhány héttel később dolgoztak is. A nehézségek után a szerencse is melléjük szegődött, már az első fizetésükből tudtak bérelni egy teljesen új, bútorozott – külföldiek számára álomnak tűnő – lakást, és egyre magabiztosabban mozogtak a hazájuktól távoli új életükben.

2_opt.jpeg

A sziklakerti évelők egy részét angol partnerük megbízásából termesztik
A sziklakerti évelők egy részét angol partnerük megbízásából termesztik

A következő hónapok szorgos munkával és tanulással teltek, az évelőkertészetben gyorsan beletanultak a feladatokba, munkaadójuk annyira elégedett volt velük, hogy megkérte őket, más magyar munkavállalót is hívjanak a kertészetbe dolgozni.

Így hamar szerveződött egy fiatalokból álló magyar csapat, amelynek ők lettek a vezetői. A Liverpool melletti kertészet azonban néhány felelőtlen üzleti döntés miatt két év után csődöt jelentett. A már jól összeszokott csapatot egy közeli tőkeerős, nagy múltú kertészeti cég átvette. Ez a vállalat a csapat szakmai tapasztalatára alapozva komoly beruházások után szintén évelő növényeket kezdett el termeszteni. A jó minőségű árunak hamar híre ment, az angol ügyfélkör sem volt ismeretlen, olyan sikeres lett az üzletág, hogy már az első év után hárommillió angol fontra rúgott a forgalmuk. A vállalat a munkatársakat is megbecsülte, Dóra csoportvezető lett, Antal pedig idővel a termelést és a logisztikát is átfogóan irányította telepvezetőként.

Már a parlagfű is hiányzott

A mesébe illő történetnek ez még csak a kezdete. Tíz év alatt a szinte üres zsebekkel érkező pár anyagi biztonságot teremtett, saját otthont rendezett be az Angliában vásárolt házban.

Sosem tervezték azonban azt, hogy nyugdíjas korukig külföldön maradnak, olyannyira hazavágytak, hogy – ahogy Dóra fogalmazott – már a parlagfű is hiányzott, Angliában az sincs.

5_opt.jpeg

Fűtetlen fóliában az évelők hamarabb lesznek áruképesek a szezon kezdetére
Fűtetlen fóliában az évelők hamarabb lesznek áruképesek a szezon kezdetére
Hazatérésüket ennyi év után hosszas tervezés, szervezés előzte meg. Tudták, hogy magyarországi jövőjük, életük alapjait az angol kapcsolataik révén szeretnék megteremteni. Mivel az angol kertészeti cég néhány éve akkor már vásárolt Ma­gyarországról évelőket – ezeket átcserepezve nagyobb méretű növényként forgalmazták –, így adta magát a lehetőség, hogy ezeket a növényeket Antalék neveljék. Egy évvel hazaköltözésük előtt ezért vettek Gyulán egy 6000 négyzetméteres földterületet, amit rokonok segítségével tettek termesztésre alkalmassá.

Újrakezdés itthon

2017 végére eladták angliai házukat és hazaköltöztek. 2018 elején alapították vállalkozásukat, elindult a munka a kertészetben, elültették az első növényeket fix megrendelésre az angol partnerüknek, korábbi munkaadójuknak. Emellett tavasszal már néhányezer kész balkonnövény-összeültetéssel is megjelentek a piacon.

A jellemzően természetes hatású, fonott, natúr kaspókba ültetett vegyes egynyári kompozíciók olyan sikeresek lettek, hogy az utolsó darab is gazdára talált.

4_opt.jpeg

Tavasszal nagy sikerük van az egynyári-beültetéseiknek
Tavasszal nagy sikerük van az egynyári-beültetéseiknek
Bár a hazai piaci lehetőségeket nem ismerték, hiányzott a tapasztalatuk, hamarosan korrekt üzleti kapcsolatokat tudtak kiépíteni a legnagyobb hazai kertészetekkel. Időközben folyamatosan fejlesztették a telephelyet, újabb területet is vásároltak. A következő évben az exportra szánt sziklakerti évelők mellett a hazai piacra is termeltek. Jó minőségű termékeikre nagy igény mutatkozott, így kapacitásukat folyamatosan bővítve 2019-től már nagyobb tételben értékesítenek belföldön is.

Az elmúlt két-három év alatt kitűnt, mely fajokat, fajtákat keresik a leginkább. Évelő növényeik 90%-át 13 centiméteres cserépben nevelik, mert az évelőtermesztők nagyon nagy része 9-es vagy 10,5-es cserépben kínálja a növényeket. Ők nem akartak dömpingárut készíteni, a nagyobb cserép valamivel drágább, de még versenyképes növények termelését teszi lehetővé, ugyanakkor választékbővítő is a piacon.

A minőség mellett másik fontos elvük, hogy minden cserépbe tesznek színes etikettet, tapasztalatuk szerint ezt igénylik a vásárlók.

Idén mintegy 500 ezer évelőt termesztettek, a hazai vásárlókon kívül szállítanak román, cseh, szlovák ügyfeleknek, az arányokat tekintve a növények 60%-át exportálják. Bevételüket évről évre ugrásszerűen növelték, miközben a kezdeti 6000 négyzetméter helyett immár több mint két hektáron termesztenek. Új feladatként részt vesznek Gyula egynyári virágágyásainak szépítésében. Az általuk termesztett mintegy 60 ezer egynyárit ők készítik össze és szállítják az ágyásokhoz.

Jó helykihasználás

A kéthektáros telephelyen fűtött és fűtetlen fóliasátorral is rendelkeznek, a növények elhelyezését igyekeznek a legjobban igazítani a megrendelésekhez és nagy tételű szállításokhoz, ám a telephelyen belüli mozgatás így is kézimunkaerő-igényes folyamat.

1_opt_4.jpg

A gyulai Ladybird Kertészet sziklakerti évelők és egynyári növények termesztésére szakosodott
A gyulai Ladybird Kertészet sziklakerti évelők és egynyári növények termesztésére szakosodott

A növények szaporítóanyagát Hollandiából, Németországból és Olaszországból szerzik be, a tőzeghez maguk keverik a tartós hatású műtrágyát.

A szabadföldön, precízen rendezett sorokban elhelyezett növényeket télen dupla fátyolfóliával takarják. Fűtetlen fóliasátorban tartják január végéig, február elejéig az angol exportra szánt szortiment első adagját, mintegy százezer cserép növényt, ott ugyanis hetekkel korábban kezdődik az ültetési szezon. Az első tétel kiszállítása után a szabadföldi területről folyamatosan hordják be a többi évelőt, mert a sátorban hamarabb fejlődésnek indulnak a növények, gyorsabban lesz kész az áru.

Az anyák napjára időzített nagyobb, 30-40 centiméteres egynyári- és balkonnövény-beültetésekhez a dugványokat február elején ültetik 9-es cserépbe, és fűtött fóliában nevelik a fagyok elmúltáig. Azt követően az erős, dúsan elágazó növényeket beültetik a fonott kosarakba, ámpolnákba, és azokat az időközben kiürült fűtetlen fóliasátorban helyezik el. Ezzel nemcsak sok helyet és energiát takarítanak meg, hanem a növények is jó kondícióban kerülnek beültetésre, kompakt növekedésű, szép árut adnak.

Nem kell nagyobb

Szerencsésnek tartják magukat, mert a környéken még találnak megbízható munkaerőt, jelenleg tíz alkalmazottjuk van. A növénymennyiség, a terület nagysága, a csapatuk mérete és az árbevétel most éppen akkora, ami még jól irányítható.

Skoperda Antal szerint ezért most kell megállni, és azt kell fejleszteni, még jobban csinálni, amit már megteremtettek.

Ennek jegyében a közeljövőben több fontos fejlesztést is terveznek. Sikeresen pályáztak támogatásra, ennek segítségével 2022-ben új, 1100 négyzetméteres növényházat építenek. A modern, fűtött, energiaernyővel, tető- és oldalszellőzővel ellátott termesztőberendezés teljes területe betonozott lesz. A három hajóból álló, 30 méter hosszú és 36 méter széles házat automata öntözővel és párásítóval is felszerelik, a fűtésről biomasszakazán gondoskodik. Az új berendezéssel biztosítani tudják a növények jobb eredését és jobb minőségét, ugyanakkor munkavállalóik számára is egész éves munkát nyújtanak majd.

3_opt.jpeg

A kertészet néhány év alatt a folyamatos fejlesztések mellett két hektárra bővült
A kertészet néhány év alatt a folyamatos fejlesztések mellett két hektárra bővült

Tervezik a terület árnyékolórendszerének kiépítését, valamint a telepen belüli gyorsabb mozgatáshoz az utak betonozását, aszfaltozását.

A kertészet vezetői szívügyüknek érzik, hogy európai színvonalú, kulturált munkakörülményeket teremtsenek, szerintük ugyanis ez az egyik alapfeltétele annak, hogy a fiatalok is kedvet érezzenek és jövőt lássanak a kertészeti, mezőgazdasági munkában.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

Pezsgőfogyasztási szokásaink

A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az eleganciát, a kifinomultságot, a különlegességet – így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője. Hagyományos – étkezések utáni, vagy tósztokat kísérő – fogyasztási módja mellett egyre gyakrabban isszuk aperitifként és használjuk koktélok alapanyagaként.

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel - írja szerdai számában a Világgazdaság.

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

10,1 százalékkal nőttek a keresetek tavaly novemberben

A múlt év novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).