0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rezsicsökkentés újratöltve: növények, mint élő lámpák?!

Lehet hogy a jövőben a világításhoz nem kell majd sem fényforrás, sem áramforrás? Speciális nanorészecskéket juttattak élő növénybe, vízi tormába, így az a magában tárolt energia felhasználásával világítani kezdett...

Növények nélkül elképzelhetetlen az élet a Földön. Egyelőre legalábbis biztosan. Különösen az a formája, amit most élünk és ismerünk. A növények már így is olyan sokat tesznek értünk, amit talán sosem leszünk képesek érdemben viszonozni. A növényvilág a földi élet alapja, táplálékot, oxigént, gyógyszert, fűtő- és építőanyagot szolgáltatnak és klimatizálnak. Tehetnek még ennél is többet? Vajon vannak még feltáratlan erőforrásaik vagy ismeretlen képességeik? Talán igen. A nanoméretű jelenségek megértésére törekvő Massachusetts Institute of Technology (továbbiakban MIT) kutatócsoportja legalábbis ilyen kérdéseket firtat.

A MIT tudósai növény nanobionikával foglalkoznak, ami annyit tesz, hogy a növények eredeti funkcióin és tulajdonságain kívül, a nanotechnológia használatával hoznak létre új képességeket.

Megtalálták az autonóm fényforrás megvalósításának egy olyan lehetőségét, amihez szükségtelen világítótest és áramforrás. Hogy lesz akkor mégis fény?

Egyszerűen arról van szó, hogy speciális nanorészecskéket juttatnak egy növénybe, pl. a vízitormába, és ő ezután a saját magában tárolt kémiai energiáját több órányi fény biztosítására fordítja. Ugye, hogy mindjárt világos? Az a céljuk ezzel, hogy a szobanövényeink este úgymond lámpaként funkcionálhatnának, és bevilágíthatnák a házat.

Sőt mernek még ennél is nagyobbat álmodni, hiszen ezen elv alapján a közvilágítás is felszámolható lenne, hiszen elegendő mindössze annyi, hogy a fákba is beinjektálják az anyagot.

Fényes jövő előtt álló felfedezés

Akinek erről eszébe jutottak a szentjánosbogarak, jó nyomon jár, mivel a kutatók valóban éppen ugyanazzal az enzimmel kísérleteznek, ami ezen bogarak fényjelenségét is okozza. A luciferáznak biolumineszcensz tulajdonságai vannak, vagyis képes fényt termelni, pontosabban a luciferin molekulára hatva azt fénykibocsátásra bírni. A luciferin molekulája reakcióba lép az oxigénnel, közben fény formájában energiát bocsát ki. A luciferáz enzim pedig éppen a luciferin és az oxigén reakcióját segíti elő.

Ez a következőképpen történik: a növényt először belemártják az oldatba, majd nagy nyomásnak teszik ki őket, aminek a hatására a sztómákon (gázcserenyílásokon) keresztül a levelek mezofillumába jutnak a részecskék.

A jelenleg használt kombináció luciferázzal konjugált szilícium-dioxidot, D- luciferint felszabadító poli(tejsav-ko-glikolsav)-at, koenzim A- t, funkcionalizált kitozánt és nanokristályos foszfort tartalmaz. A koenzim A molekula oly módon segíti a reakciót, hogy eltávolítja a folyamat közben keletkezett mellékterméket, ami gátolhatja a luciferáz aktivitását.

youtube://v/hp-vqd8zJM4

A fény versenyben az idővel

A korábbi próbálkozások alkalmával még csak háromnegyed órán keresztül élvezhették a természetes zöld fényt, azonban ezt sikerült már négy órára feltornászni, olyan apróságok esetében, mint a vízitorma, a rukkola, a spenót vagy a leveles kel. A MIT kutatói abban bíznak, hogy idővel növelni tudják a fénykibocsátás időtartamát. Elképzeléseik szerint a nanorészecskéket festéssel vagy permetezéssel is a levelekre lehet majd juttatni. A végső víziójuk olyan egyszeri kezelést kidolgozni, amiben a magoncot vagy a kifejlett növényt részesítve, annak hatása azután az egész élete során kitart.

A nem is oly távoli jövőben lehetséges, hogy az utakat övező fasorok fognak támogatni minket a biztonságos hazajutásban. Otthon pedig a kedvenc növényeink várnak minket felvillanyozva.

Akár még az is elképzelhető, hogy nem csak a növények, hanem majd mi, emberek szintén részesülhetünk a világítás képességében.

youtube://v/jU9ZVG2cJUU

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu