Back to top

Egy darabig még nem fog Németország sertést exportálni

Németországban újra megjelent a sertéspestis egy telepen, ráadásul az ország egy olyan területén, mely eddig mentes volt a betegségtől. Közben a német kormány Kínával tárgyal az importtilalom részleges vagy teljes feloldásáról – szakértők szerint esélytelenül.

A hét elején egy kelet-németországi állományban igazolták az afrikai sertéspesti (ASP) jelenlétét.

Kína és más meghatározó vásárlók 2020 szeptemberében betiltották a német sertéshús behozatalát, miután az első ASP megbetegedést vadon élő állatokban igazolták Kelet-Németországban, a lengyel határ mentén, de a német sertéshús értékesítése Európán belülre továbbra is folytatódik.

Németország arra kéri Kínát, hogy fogadja el a regionalizáció lehetőségét, amely az egész országból történő értékesítés általános tilalma helyett csak az ország azon régiójából származó sertéshús behozatalát állítja le, ahol ASP-t találtak.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
„Hogy a legfrissebb ASP fertőzés egy farmon történt, nagyon megnehezíti a tárgyalásokat a behozatali tilalmakról Kínával és más nagy ázsiai importőrökkel. - mondta Tim Koch, az AMI német piackutató cég elemzője. „Szerintem évekbe telhet, mire a kínai piac újra megnyílik a német sertéshúsexport előtt.”

Az ország keleti részében a vaddisznóállományban 2703 esetben mutatták ki a sertéspestist elsősorban Brandenburg és Szászország keleti területein. A jelen esetben is a lengyel határhoz közeli Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány egyik gazdasága érintett a megbetegedésekben. A Lengyelországból Németországba vándorló vaddisznók terjesztik az ASP-t.

Justin Sherrard, a Rabobank szakértője is úgy véli, hogy az újabb megbetegedés a sertéstelepen nem tesz jót a kínai tárgyalásoknak, sőt, kiemelte:

„Még akkor is nehéz helyzetben vannak az érdekképviseletek a tárgyalóasztalnál, ha Németország sikeresen tartja kordában a sertéspestist, és a megbetegedések csak az ország keleti részére jellemzők, ráadásul ott sem nagy területen.”

Hozzátette: „Globális kereskedelmi szempontból nézve azonban az eset semmin sem változtat. Németország ázsiai és egyéb kereskedelmi partnereit jelenleg jól ellátják más európai exportőrök. Az importra szoruló országok a német sertéshús nélkül is boldogulnak.”

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.