Back to top

247 millióval kevesebb a veréb

Európában 247 millióval csökkent a házi veréb állománya az elmúlt negyven évben. De több olyan madárfaj állománya is jelentősen visszaszorult a kontinensen, amely korábban sokfelé előfordult – derült ki egy külföldi kutatásból, amely során 455 madárfaj populációját vizsgálták.

A Royal Society for the Protection of Birds, a BirdLife International és a Cseh Ornitológus Társaság által készített elemzéséből kiderült, hogy napjainkban 378 fajból kevesebb egyed él, mint a ’80-as években – írja a Guardian.

A vizsgálatok szerint a visszaesés megközelítőleg 17-19 százalék lehet, de a populáció-zsugorodás különösen azokat a fajokat érintik, amelyek a mezőgazdasági élőhelyeken élnek.

A házi veréb állománya a felére zsugorodott, míg mezei verébből 30 millióval lett kevesebb.

Utóbbi csökkenés az intenzív mezőgazdálkodás eredménye: a különféle gyomirtók és növényvédő szerek jelentős pusztítást okoztak a rovarvilágban, aminek köszönhetően a madarak nem találnak megfelelő táplálékot, valamint az elsivárosodott környezet sem biztosít a verebek számára megfelelő élőhely-feltételeket. A házi veréb esetében egyelőre kérdéses, lehetséges magyarázat lehet az élelemhiány, járványok és a légszennyezés.

De más madárfajok populációi sincsenek jobb helyzetben, sárga billegetőből 97 millióval, seregélyből 75 millióval, mezei pacsirtából pedig 68 millió példánnyal lehet kevesebb az 1980-as évekhez képest.

A tanulmány vezető kutatója szerint a helyzet kiábrándító, a biológiai sokszínűség megőrzéséért növelni kell a környezetbarát mezőgazdasági területek arányát, erősíteni kell a fajok védelmét szolgáló intézkedéseket, fenntartható erdő- és halgazdálkodásra van szükség, és meredeken növelni kell a védett területek méretét mindenhol.

Ugyanakkor vannak fajok, amelyek populáció-növekedést produkáltak: 203 faj egyedeiből 340 millióval lett több negyven év alatt, de a növekedés kétharmadát 8 faj:

a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a fekete rigó, az ökörszem, a tengelic, a vörösbegy, az örvös galamb és a kék cinege produkálta.

A ragadozó madarak is megduplázták állományukat az elmúlt negyven évben, köztük a vándorsólyom, a rétihéja, az egerészölyv, a rétisas és a szirti sas.  

Szakértők szerint a megjelent jelentés egy egyértelmű figyelmeztetés a természet részéről: bár egyes veszélyeztetett vagy ritka fajok esetében sikerült elérni eredményeket, azok a fajok, melyekből korábban sok egyed élt velünk, továbbra is veszítenek populációikból.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A barnamedvék „elköltöznek”, hogy vadászni tudjanak

A kutatások szerint a barnamedvék tavasszal élőhelyet váltanak, hogy rénszarvasra és jávorszarvas borjakra tudjanak vadászni.

A magyar gazdaságfejlesztés hat éve a Vajdaságban

Legutóbbi, tavalyi tudósításomat követően tartották a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program első hat évének összefoglaló értékelését Szabadkán.

Felismerik barátaik hangját a vízilovak

Egymás felismerésére használják messzire eljutó hangjukat a vízilovak. Egy afrikai rezervátumban végzett új kutatás szerint a tülkölő hang segít megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, és valószínűleg az egyes egyedeket is felismerik általa.

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

A tüntetést le kellett fújni, helyette egy póréhagymával üzentek

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések, a Berlin utcáin a Bundestag elé vonuló traktorok. Idén a járvány miatt máshogy kellett megoldani, de ötletből nem volt hiány, a főszereplő egy póréhagyma volt.

Legelő tehenek biztosítják a siketfajdok fennmaradását

Skócia egyik legritkább madara a siketfajt. Sikeres visszatelepítés után most tehenekkel igyekeznek jó minőségű élőhelyet létrehozni számukra a skót felföldi erdőkben, így biztosítva a faj fennmaradását.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.