0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

247 millióval kevesebb a veréb

Európában 247 millióval csökkent a házi veréb állománya az elmúlt negyven évben. De több olyan madárfaj állománya is jelentősen visszaszorult a kontinensen, amely korábban sokfelé előfordult – derült ki egy külföldi kutatásból, amely során 455 madárfaj populációját vizsgálták.

A Royal Society for the Protection of Birds, a BirdLife International és a Cseh Ornitológus Társaság által készített elemzéséből kiderült, hogy napjainkban 378 fajból kevesebb egyed él, mint a ’80-as években – írja a Guardian.

A vizsgálatok szerint a visszaesés megközelítőleg 17-19 százalék lehet, de a populáció-zsugorodás különösen azokat a fajokat érintik, amelyek a mezőgazdasági élőhelyeken élnek.

A házi veréb állománya a felére zsugorodott, míg mezei verébből 30 millióval lett kevesebb.

Utóbbi csökkenés az intenzív mezőgazdálkodás eredménye: a különféle gyomirtók és növényvédő szerek jelentős pusztítást okoztak a rovarvilágban, aminek köszönhetően a madarak nem találnak megfelelő táplálékot, valamint az elsivárosodott környezet sem biztosít a verebek számára megfelelő élőhely-feltételeket. A házi veréb esetében egyelőre kérdéses, lehetséges magyarázat lehet az élelemhiány, járványok és a légszennyezés.

De más madárfajok populációi sincsenek jobb helyzetben, sárga billegetőből 97 millióval, seregélyből 75 millióval, mezei pacsirtából pedig 68 millió példánnyal lehet kevesebb az 1980-as évekhez képest.

A tanulmány vezető kutatója szerint a helyzet kiábrándító, a biológiai sokszínűség megőrzéséért növelni kell a környezetbarát mezőgazdasági területek arányát, erősíteni kell a fajok védelmét szolgáló intézkedéseket, fenntartható erdő- és halgazdálkodásra van szükség, és meredeken növelni kell a védett területek méretét mindenhol.

Ugyanakkor vannak fajok, amelyek populáció-növekedést produkáltak: 203 faj egyedeiből 340 millióval lett több negyven év alatt, de a növekedés kétharmadát 8 faj:

a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a fekete rigó, az ökörszem, a tengelic, a vörösbegy, az örvös galamb és a kék cinege produkálta.

A ragadozó madarak is megduplázták állományukat az elmúlt negyven évben, köztük a vándorsólyom, a rétihéja, az egerészölyv, a rétisas és a szirti sas.  

Szakértők szerint a megjelent jelentés egy egyértelmű figyelmeztetés a természet részéről: bár egyes veszélyeztetett vagy ritka fajok esetében sikerült elérni eredményeket, azok a fajok, melyekből korábban sok egyed élt velünk, továbbra is veszítenek populációikból.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu