Back to top

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

„Az elkövetkező évtized egyik legjobban fejlődő tudományterülete kétségtelenül a kvantumbiológia lesz, holott jelen pillanatban ez a kifejezés külön még nem is szerepel a Wikipedián.

Az elmúlt években azonban a korábbi kvantumfizikai és -kémiai alapokra építve olyan felfedezések és a szubatomi részecskéket vizsgálni képes műszerek láttak napvilágot, amelyek egyre inkább megerősítették ennek az új tudományterületnek a létjogosultságát”

– hangsúlyozta Dr. Helyes Lajos egyetemi tanár a MATE és a QUB8 szervezet világelsőnek számító kvantumbiológiai workshopján.

Mára például egyértelművé vált, hogy bár az élet rendkívül sokszínű, minden élő szervezetben ugyanolyan kvantumjelenségek zajlanak, melyek nélkül az élővilág fennmaradása elképzelhetetlen. Amint tehát a kutatók előtt egyre több információ tárul fel ezekről a sejtekben zajló folyamatokról és az azokat befolyásoló körülményekről, forradalmi változásokra számíthatunk a mindennapokban is.

A kvantumbiológiai ismeretek bővüléséhez kulcsfontosságú lehet az élsportolók szervezetének részletes vizsgálata is, hiszen a látást, az idegi vezetést, az izomösszehúzódásokat, a mozgások anyagcserefolyamatait, a fájdalmat és a tapintást mind kvantumos folyamatok sokasága befolyásolja, így ezek vizsgálatával rendkívül sok új információra tehetünk szert az emberi szervezet működéséről és teljesítőképességének határairól.

Az energia-anyag-élet körforgás pontos megértése és új diagnosztikai eszközök használata révén feltárulhatnak előttünk a betegségek kvantumszintű okai is,

ami korai felismeréshez, jobb terápiás és rehabilitációs ellátásokhoz, végeredményben pedig hosszabb élettartamhoz és az emberek egészségi állapotának általános javulásához vezethet. Végső során pedig akár azt is meg tudjuk majd fogalmazni, hogy mit is jelent pontosan az élet.

A MATE számára azért is különösen fontos ez az új terület, mert a kvantumbiológiai ismeretek birtokában forradalmian átalakulhat a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszeripar, ahol a mesterséges beavatkozások helyett a természet rendje által szabályozott folyamatok kerülnek majd előtérbe. A komplex matematikai, fizikai, kémiai és biológiai ismereteket igénylő kutatások népszerűsítése és előmozdítása érdekében az Egyetem Kvantumbiológia tantárgyat indít PhD-hallgatóinak.

Forrás: 
MATE sajtóközelmény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a MATE PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.