Back to top

Csomagolás, amely elpusztítja a baktériumokat

A szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja kifejlesztett egy "okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot, amely elpusztítja az emberre veszélyes mikrobákat. Emellett két-három nappal meghosszabbíthatja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

A csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje, keményítő és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Az egyik vegyület a főzéskor gyakran használt kakukkfű olaja, egy másik pedig a citromsav.

Az egyik alapanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje
Az egyik alapanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje
Fotó: pixabay

A laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezzel pedig elpusztítják az élelmiszereket szennyező veszélyes baktériumokat, amilyen az Escherichia. coli és a Listeria, illetve gombákat. A csomagolást azonban úgy fejlesztették ki, hogy ezeket az antimikrobiális anyagokat csak az éppen szükséges, nagyon kis mennyiségben szabadítsa fel a nedvesség vagy a fertőző kórokozók jelentében. Ez szavatolja, hogy hónapokig kitart ez a kedvező tulajdonsága. 

A vegyületek elpusztítják a csomagolóanyag felületén és magán az élelmiszeren esetlegesen szaporodó baktériumokat, így a fogyasztásra kész élelmiszerek, nyers hús, zöldség és gyümölcs csomagolására is alkalmas. 

Egy kísérletben a becsomagolt szamóca 7 napig friss maradt, nem penészedett, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami 4 napig maradt egészséges, számolt be Nagyang Műszaki Egyetem honlapján megjelent eredményről a freshplaza.fr.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.