Back to top

A csoki oldja a szorongást és kreatívabbá tesz

Hazánkban az adventi időszakban 7-8 milliárd forint közötti összeget költöttünk szaloncukorra, de igen jelentős az év többi részében is a csokoládé és édességfogyasztásunk. Mindenki tudja, hogy ezek nem a legegészségesebb nassolnivalók, és csak mértékkel szabad fogyasztani, de valamiért mégis a rabjaivá válhatunk…

Sok szaloncukrot ettünk

Gombóc Artúr kedvence is...
Gombóc Artúr kedvence is...
A szaloncukor a karácsonyi időszak klasszikus terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint háztartásonként évente körülbelül egy kilónyi szaloncukrot vásárolunk, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes. A szaloncukor valamikor külföldről érkezett hazánkba, ám azóta olyan formai és ízbeli átalakuláson ment keresztül, hogy joggal tekinthetjük hungarikumnak. A papírba csomagolt, eredetileg cukorszirupból készült édesség német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra. A XIX. század végére már népszerű lett, így ekkortól már Szlovákiában és Romániában is került a karácsonyfákra dísznek a szaloncukorból.

Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a hazai fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben.

A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.

Mértékkel fogyasztva egészséges
Mértékkel fogyasztva egészséges
Fotó: wikipedia

Ezért szeretjük a csokit és az édességeket

A cukor sok üres kalória, mondják a fogyasztásának az ellenzői, amiben igazuk is van. Ám amikor az embernek hirtelen sok energiára van szüksége, akkor jó szolgálatot tesz, bár ekkor is érdemesebb az energiát olyan termékekből meríteni, melyek nem hirtelen emelik meg a vércukor szintet, hanem valamivel egyenletesebben.

A csokoládé kis mennyiségben még egészséges is, és mivel a boldogság hormon termelésre hat, jó hatással van kedélyállapotunkra. A kakaóbabban található flavonok segítik a véredények működését, ezért a minőségi csokoládé mértékletes fogyasztása segíthet a szívbetegségek és agyi katasztrófák megelőzésében.

Szakértők véleménye szerint az étcsokoládé, a magasabb kakaó-, és antioxidáns tartalma miatt sokkal egészségesebb, mint a tej és a fehér csokoládé.

A tejcsokoládék azonban magasabb kálcium tartalmuk miatt erősítik a csontokat, tehát azoknak is van egészségügyi előnyük.

Oldja a szorongást, kreatívabbá tesz

A csokoládé alkalmazható szorongás ellen, fogyasztása csökkenti a stressz hormonok termelődését. Kutatások szerint a magas kakaótartalmú termékek fogyasztásától jelentősen megnő az agyi vérkeringés, ezáltal sokkal találékonyabbá válunk.

A csokoládé nemcsak képes csökkenteni az erős stresszt, hanem felvidítja az embert. Ennek oka, hogy fokozza a boldogsághormon kiválasztódását a szervezetben, mely javítja a kedélyállapotot. Ehhez azonban elég a csoki illatát érezni, nem kell feltétlenül elfogyasztani!

Készítsünk gyógynövényes csokoládét

A porított citromfű is nagyon ízletes csokiízesítő
A porított citromfű is nagyon ízletes csokiízesítő
Fotó: wikipedia
A csokoládé mértékkel való fogyasztásában segít, ha nem csak magában fogyasztjuk. Jó módszer erre a fondü, amikor gyümölcsöket olvasztott csokoládéba mártunk, így az ízüket élvezzük, de kisebb mennyiséget fogyasztunk belőle. De jó lehetőség a puffasztott rizzsel való kombinálása az előzőhöz hasonló céllal…

Érdemes megkóstolni, akár házilag elkészítve is gyógynövényes ízesítésű csokoládékat is. A porrá őrölt csipkebogyó, levendulavirág, menta, vagy citromfű levél a felolvasztott csokoládéhoz keverve igen kellemes ízzel gazdagítja azt.

Ezek a gyógyteaként ismert növények vízben is jól leadják íz-, és hatóanyagaikat, de ahogy a klasszikus teából a matcha esetén is az egész növény porát felhasználjuk, ennek mintájára készülhetnek ilyen enyhébb hatású gyógynövények porából csokoládék, krémek, vagy akár fagylaltok is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.