Back to top

Japán a legtöbb Michelin-csillagos étterem országa

A világ tíz legdrágább Michelin-csillagos éttermének fele egy országban található: Japánban.

Míg a Michelin-csillagos ételek akár 1,50 dollárba is kerülhetnek, mégis a legtöbb étterem, amely kiérdemelte ezt a rangos díjat, ennél jóval többet kér a fogásokért.

Sok étteremben 300-400 dollárba (97-130 000 forint) kerül egy étkezés, de vannak olyanok is, ahol még ennél is magasabb árat kérnek az ételekért.

A legdrágább Michelin-csillagos éttermek megtalálásához a Chef’s Pencil nevű gasztronómiai honlap a világ több mint 450 éttermében vacsorakóstoló menük után kutatott.

A top 10 legdrágább étterem

A Chef’s Pencil szerint a 10 legdrágább étterem*, amely vagy Michelin-csillagot kapott – vagy olyan séf vezeti, aki birtokol csillagot:

  • Sublimotion, Ibiza, Spanyolország – 1740 dollár (564 000 forint)
  • Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína – 1422 dollár (460 000 forint)
  • Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán – 910 dollár (295 000 forint)
  • Azabu Kadowaki, Tokió, Japán – 825 dollár (267 000 forint)
  • Masa, New York, Egyesült Államok – 800 dollár (260 000 forint)
  • Joel Robuchon, Tokió, Japán – 637 dollár (206 000 forint)
  • Kikunoi Honten, Kiotó, Japán – 637 dollár
  • Gion Maruyama, Kiotó, Japán – 637 dollár
  • Guy Savoy, Párizs, Franciaország – 615 dollár (199 000 forint)
  • Piazza Duomo, Alba, Olaszország – 580 dollár (188 000 forint)

*Az árak személyenként értendők, általában nem tartalmazzák az italokat és a szervizdíjakat.

Japán az egyetlen olyan ország, amely többször is szerepel ezen a listán, és éttermei – amelyek Kiotóban és Tokióban találhatók – a 10 hely felét uralják. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tokiói székhelyű Joel Robuchon, amely a lista 6. helyén végzett, francia konyhát szolgál fel.

Az Egyesült Államok egyetlen étterme, a Masa, amely szintén japán étteremként került be a top 10-be.

Japánban található a világon a legtöbb Michelin-csillagos étterem egy főre vetítve, a Chef’s Pencil szerint Tokióban több Michelin-csillagos étterem van, mint bármely más városban.

Illusztráció
Illusztráció

Miért lehetnek ennyire drágák a japán éttermek

Megvan az oka annak, hogy miért drága sok japán étterem, mondta Masaharu Morimoto séf, akit milliók ismernek az „Iron Chef” és az „Iron Chef America” televíziós főzőműsorok sztárjaként. „A japán éttermek a világ minden tájáról szerzik be a szezonális halakat, aminek következménye, hogy megnőnek az alapanyagok árai” – mondta. „Valamint az összetevők megfelelő szállításának és tárolásának költségei is felmerülnek ilyenkor, tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei rövid ideig eltarthatók.” Morimoto szerint az adott séf képességei, az ételek elkészítésének és tálalásának precizitása és művészete szintén további tényezők az árképzés során.

Ezenkívül az éttermek méretei is közrejátszanak az árak kialakításában, ugyanis a japán éttermek elég kicsit lehetnek ahhoz, hogy a vendégek személyes figyelmet kapjanak a séftől.

„A korlátozott számú ülőhellyel rendelkező éttermek általában igyekeznek intim és tartalmas élményt nyújtani vendégeiknek” – mondta Morimoto. „Sok híres sushi étteremben legfeljebb nyolc ülőhely van, felszolgálók vagy további személyzet nélkül.”

A japán éttermekben sok ételt omakase-stílusban szolgálnak fel, ami azt jelenti, hogy a séfek választják ki, hogy mit készítenek el a vendégek számára. „Ez lehetővé teszi a séfek számára, hogy egy olyan íz kalandot készítsenek, amely semmi máshoz nem hasonlítható, egy felejthetetlen, többfogásos étkezési élményt, amely a legfrissebb halakat és más különleges összetevőket tartalmaz, amit kifejezetten erre az igazán egyedi étkezésre tartogatnak” – mondta Morimoto.

A legdrágább Michelin-csillagos fogások

Annak ellenére, hogy Japán uralja a legdrágább éttermek listáját, összességében nem biztos, hogy a legdrágább országot jelenti azok számára, akik Michelin-csillagos élményekre vágynak. A Chef’s Pencil a két és három Michelin-csillaggal rendelkező éttermek legdrágább degusztációs menüinek árairól készített felmérést, amin Japán csak a negyedik helyen szerepelt.

Dánia a legdrágább ország, ahol a Michelin-csillagos étteremben lehet vacsorázni: a kóstoló menük átlagosan 404 dollárba (130 000 forint) kerülnek személyenként.

Míg Szingapúrban átlagosan 364 dollár (118 000 forint), Svédországban pedig 327 dollár (106 000 forint) az éttermek átlaga ára. A felmérés szerint Japánban egy, két vagy három Michelin-csillagos étteremben való étkezés átlagosan 322 dollárba (104 000 forint) kerül.

Egy étkezésért 1740 dollár?

Míg a japán éttermek gyakran egyszerűek, a Chef’s Pencil listájának legdrágább étterme ennek éppen az ellenkezője. A spanyolországi Ibiza szigetén található Sublimotion a világ első „gasztronómiai performansza” – mondta Eduardo Gonzales az étterem alapítója. A legdrágább kóstolómenü ára 1740 dollár (564 000 forint) személyenként egy 20 fogásos menüér.

Az étterem mindössze 12 férőhelyes, ahol virtuális valóságot és speciális effekteket használnak, hogy fény- és hangelemekkel kiegészítsék az étkezést - mondta.

A séfeken kívül egy mérnökökből, illuzionistákból, forgatókönyvírókból és zeneszerzőkből álló csapat dolgozott együtt több mint 10 éven át azzal a céllal, hogy maximalizálják az asztalnál ülés örömét –mondta Gonzales.

A 2014-ben megnyitott éttermet a Michelin-csillagos séf, Paco Roncero vezeti.

Forrás: 
cnbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?