Kelbimbó
A brokkolihoz hasonlóan a kelbimbó is keresztesvirágú zöldség, amely tele van antioxidánsokkal, C- és K-vitaminnal. Egy csésze főtt kelbimbó például az ajánlott napi C-vitaminbevitel 107%-át, a K-vitamin napi értékének 182%-át, mintegy 219 mikrogrammot tartalmaz.
Káposzta
Bizonyára észrevettük azt a tendenciát, hogy a keresztesvirágú zöldségek magas K-vitamin-tartalmúak. Ez alól a káposzta sem kivétel, mivel minden csésze főtt káposzta körülbelül 165 mikrogrammot, vagyis a napi érték 136%-át tartalmazza.
de a savanyú káposzta, amely erjesztett káposzta, szintén jó K2-vitamin-forrás, mivel a laktobacillus baktériumok az erjesztési folyamat melléktermékeként K2-vitamint termelnek. Ezért egy finom savanyú káposztasaláta fogyasztásával egészséges adagot kaphatunk az alapvető tápanyagnak mindkét formájából.
Savanyúságok és erjesztett zöldségek
A savanyítás vagy erjesztési folyamat segít a savanyúságok, a kimchi és a savanyú káposztához hasonló ételek létrehozásában, ezáltal gazdag probiotikum forrássá teszi őket, és menakinont, azaz K2-vitamint is termel. Egy csésze savanyú uborka 130 mikrogramm (a napi érték 109%-a) K-vitamint tartalmaz. A kimchi, egy fűszeres, sós, fanyar ételízesítő, 65 mikrogrammot tartalmaz csészénként.
Spárga
A spárga az egyik legjobb forrása a prebiotikumoknak, vagyis bizonyos élelmi rostoknak, amelyeket a saját szervezetünk nem tud megemészteni, de a bélben élő hasznos baktériumok számára tápanyag-elixírként szolgálnak.
Kivi
A kivi tele van C-vitaminnal, E-vitaminnal és számos alapvető ásványi anyaggal. A finom húsú és apró, ehető magvakkal rendelkező kivi K-vitaminban is gazdag. Egy csésze közel 73 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték 60%-a. A K-vitaminban gazdag gyümölcsök közé tartozik még az avokádó, a sütőtök, a gránátalma, az áfonya és a szeder.
Pesto
A pesto bazsalikomból, olívaolajból, fenyőmagból és parmezánból készült mártás vagy ételízesítő, de más fűszernövényeket, például petrezselymet is tartalmazhat. Ezek az összetevők közül többnek, például a bazsalikomnak és a petrezselyemnek, valamint a fenyőmagnak kivételesen magas a K-vitamin-tartalma. 28 gramm fenyőmag 15 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. Ennek megfelelően 28 gramm pesto 95 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami a napi érték közel 80%-a.
Édeskömény
Az édeskömény egy ropogós, ánizs ízű hagyma, finom, ehető hajtásokkal.
Az édeskömény jó prebiotikum rostforrás, és csészénként 55 mikrogramm (napi érték 46%-a) K-vitamint biztosít.