Back to top

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Gyakorlott kertészben fel sem merül, hogy az ősszel a földben felejtett gyökér, sárgarépa vajon ehető, vagy sem. Ha már így esett, hogy a gyökérzöldség belefagyott a kert talajába, sebaj, legfeljebb jobban nekiveselkedünk az ásónak, felszedjük, és mehet is - most nem negatív értelemben, hanem tényleg - a levesbe.

A kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban azonban a kezdő, vagy kevésbé magabiztos kerttulajdonosok gyakran felteszik a kérdést: ehető, vagy "kuka" az ilyen termés?

- A gyökérzöldségeknek, ha benne maradnak a talajban, legfőképpen a tájfajtáknak, semmi bajuk nem lesz. Különösen nem, ha bakhátas módszerrel termesztik, hiszen az megvédi a növényt – foglalta össze dr. Lantos Ferenc egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara oktatója.

- Bár az elmúlt évekre ez nem jellemző, de nyilván vannak olyan fagyok, amikor a talaj fölső rétege átfagy. Ekkor a zöldség szövetei károsodhatnak, azaz megpuhul, megbarnul, de ezt különösebb szakértelem nélkül is megállapíthatjuk. Természetesen az ilyen zöldséget ne fogyasszuk el.

Viszont amit ősszel a kertben felejtettünk, a földben, de fölszedéskor szemre, tapintásra megfelelő, azt együk meg nyugodtan – magyarázta.

Más kérdés például a burgonya, vagy a batáta, amelyek hamar megbarnulnak, megpuhulnak a fagy hatására. Ennek az az oka, hogy a keményítőfélék sokkal érzékenyebbek arra a fagyra, amit mondjuk a sárgarépa, a petrezselyem gond nélkül átvészel.

Fotó: Pixabay/klimkin

Azt, hogy helyben, a földben tároljuk a gyökérzöldségeinket, Lantos Ferenc ugyan nem javasolja, de emlékeztet a lassan elfeledett, pedig évszázadokon át bevált tárolási módszerre, a vermelésre. A fogyasztásra szánt növényeket télre homokba rakták, melynek nagyon gyenge a tápanyag-tartalma, rossz a vízkészlete, a zöldség így nem tud tápanyagot felvenni, stagnál. Inkább ezt pártolja földben „felejtés” helyett.  

Ahogy pedig egyre inkább belejövünk a kiskertünk művelésébe, megtapasztaljuk, hogy a fagy nem feltétlenül jelenti növényeink számára a pusztulást. Igaz, nem gyökérzöldség, de álljon itt példának a nagy túlélő, a mángold. Az idősebb leveleit feláldozza ugyan a télnek, de minden olyan napot, amelyen pluszba szökik a hőmérő higanyszála, arra használ, hogy legnagyobb örömünkre hozzon néhány új, zsenge hajtást. 

Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Csibemájast hívtak vissza

Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.