0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Nagyobb cserép, kevesebb munka

Minden kertészet számára komoly kihívás a munkaerőhiány kezelése. Ha nincs vagy kevés a megbízható dolgozó, akkor a folyamatok átszervezésével, új technológiák elsajátításával, esetleg új növényfajok választékba illesztésével, vagy akár más cserépméretben történő termesztéssel javíthatják a kertészek a hatékonyságot, és takarékoskodhatnak a munkaidővel és a munkaerővel.

Sőt, ezek a lépések akár még az árbevételt is növelhetik.

A Változások a technológiákban című szemináriumsorozat előadásaiból naprakész és jól hasznosítható ötleteket meríthetnek a kertészek. Varga Balázs, a Szirom Kft. vezetője, illetve Nagy Beáta, a Grünewald Kft. vezetője olyan gondolatébresztő javaslatokat gyűjtöttek egy csokorba, amelyeket különösen annak tükrében érdemes fontolóra venni, hogy a jelenlegi energiaválságra és az égető munkaerőhiányra még nincs megnyugtató megoldás.

A legolcsóbb szaporítóanyagú növényeket, például a Begonia semperflorenst sok kertészetben 7 × 7-es vagy 8 × 8-as kockákban nevelik, mivel hosszú ideje tartja magát a rossz berögződés, hogy minél olcsóbb, tehát minél kisebb növényeket kell termelni a piacra. Varga Balázs szerint ez a trend változóban van.

A városi emberek ugyanis nem kertészkedni, hanem azonnal gyönyörködni szeretnének a növényekben, ők nem a legkisebb, hanem a nagyobb, mutatósabb növényeket fogják megvenni, még akkor is, ha az drágább.

Ráadásul a kiscserepes termesztés arányaiban többet felemészt a nagyon értékes munkaerőből, amit egyre nehezebb találni. Érdemes lenne ezért a kis cserépben nevelt egynyári növényeket egyre nagyobb arányban akár 12 centiméteres cserépben termelni, igény ugyanis lenne rá. A kis cserépméret felváltásával számottevően csökken a kertészetek kézimunkaerő-igénye, számításokkal is alátámasztható, hogy a kevesebb, ám nagyobb cserép nem jelent kevesebb bevételt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szakképzett, megbízható munkaerő költsége tartósan, nagymértékben fog nőni. Ezért a kertészeknek már most mérlegelniük kell, és át kell gondolniuk, melyek az automatizálható, gépesíthető munkafolyamatok, mennyire van lehetőség új technológiák kidolgozására, bevezetésére, és mindezek után természetesen új piacokat kell kiépíteni, összegezte a kertészek előtt álló kihívásokat Varga Balázs.

Már a szaporítóanyag helyes megválasztása is döntően befolyásolja a hatékonyságot.

A szakember szerint érdemes kész palántát vásárolni, mivel a külföldi modern, robotizált szaporítóanyag-termelő üzemektől beszerzett palántákból egyöntetű és kiváló minőségű készáru nevelhető. A Szirom Kft. vezetője kiemelt néhány növényfajt és -fajtát, amelyek újdonságuknál, extra megjelenésüknél fogva nagyon piacképesek lehetnek.

A Begonia semperflorenst (egynyári begónia) a hagyományos 7 × 7 centiméteres kocka helyett érdemes 9 centiméteres cserépben termeszteni, sőt a növények egy részét célszerű felváltani a Florensis nemesítőcég nagyobb méretű, mutatós Begonia x hybrida Megawatt fajtájával.

Muskátlik közül az interspecifikus sorozatok alkalmasak arra, hogy a termelők akár nyár derekán is extra minőségű növényeket kínálhassanak.

A Galaxy sorozat hat különböző színben kínál erőteljes növekedésű, strapabíró muskátlit 12-14 centiméteres cserépben való termesztésre. Varga Balázs azt javasolja, hogy a termeszteni kívánt dália egy részét is ültessék nagyobb, akár 15-17-es cserepekbe, akár korai termesztésre is. Ehhez kiváló a Gardanetta és a Maxi sorozat. Mindkettő termeszthető növényházban, de a kultúra végén, ha az idő már megfelelő, szabadföldön is nevelhető, így akár folyamatos kultúraként is tartható.A fűtés nélküli levendulát május elsejére kétszer visszavágva extra növényeket nevelhetünk. A szakember szerint a levendula reneszánszát éli – ezt bizonyítja, hogy a tizenötmillió lakosú Hollandiában évente százmillió cserép levendulát termesztenek.

Várhatóan hazánkban is folyamatosan növekszik az igény a különböző cserépméretű levendulák iránt.

Az Echinacea purpurea Sombrero a Florensis egyik legfontosabb újdonsága. Narancssárga, piros, rózsaszín és sárga színekben elérhető, gyakorlatilag egész nyáron folyamatosan virágzik. A 10-12. héten ültetve akár szabadföldi kultúraként is nevelhető, kimondottan nagy, 16-17-19 centiméteres cserépméretet javasolnak hozzá.

A Florensis a Dekock nevű cég felvásárlásával az eddigi tizenegy Mande­villa-fajta mellett tizenöt újat fog forgalmazni. Ennek a növénynek a népszerűsége folyamatosan nő, kiválóan tűri az egyre melegedő nyarakat. 12 centiméteres cserépmérettől kezdve, akár ámpolnában is nevelhető, és törzses növényként is piacképes.

A holland és német szaporítóanyag-termesztő cégeket képviselő Grünewald Kft. vezetője, Nagy Beáta számos választékbővítő ötletet adott tavaszi és őszi termesztéshez egyaránt. A Grünewald Kft. sima dugványt, gyökeres dugványt és Eco XXL dugványt kínál a kertészeteknek. Utóbbit elsősorban azon kertészeteknek ajánlják, ahol nem tudnak, vagy nem akarnak fűteni, esetleg kínálatukat szeretnék bővíteni.

A jól fejlett héthetes dugványból akár 1-2 héten belül készáru nevelhető, és már nemcsak balkon- és egynyári növényekből, hanem fűszernövényekből (például rozmaringból) is rendelhető Eco XXL dugvány.

Ennek a jelentősége a szállítási költségek drasztikus emelkedése miatt háttérbe szorul, de igény esetén félkész növényeket is tudnak szállítani 10,5-12 centiméteres cserépben.

Nagy Beáta szerint piaci előnyhöz juthatnak azok a termelők, akik a megszokottól eltérő fajtákat is próbálnak beilleszteni a választékukba. Mint mondta, a vásárlóknak és a kereskedőknek nemcsak a megszokott, kedvelt és bevált növényekre, hanem változatos és egyedi formákra, izgalmas fajtaújdonságokra is igényük van.

Ezen a téren kiemelte bizonyos növények hidegkultúrás termesztési lehetőségét. Különösen napjaink energiaválságos időszakában előny ez a költséghatékony technológiai megoldás. Ugyan sokan termesztenek olyan klasszikus, hidegkultúrában nevelhető növényfajokat, mint a Dianthus, az Asteriscus vagy a Solanum jasminoides, de ezeken kívül is sok faj termeszthető ezzel a technológiával. Ilyen például az Argyranthemum, a Bacopa, a Brachyscome, a Fuchsia, a Gazania, az Isotoma, a Lobelia vagy az Osteospermum. A cég képviselője közülük is

a PAC cég 2022-es újdonságát, az Isotoma Superb Blue fajtát emelte ki. Hidegkultúrás neveléshez a beérkezett szaporítóanyagot cserépbe ültetés után 16-18 °C-on kell tartani a gyökeresedésig. Ezt követően lehetőség van arra, hogy a növényeket csupán 5-6 °C-on neveljék tovább.

Fontos, hogy a hideghatás előtt két héttel befejezzük a növények tápanyag-utánpótlását. A hideghatás alatt öntözni kell, és a növényvédelemre is figyelni kell, különös tekintettel a botrítisz ellen.

Méltatlanul kevés figyelmet kap a hazai termesztésben a Calocephalus brownii, pedig a fogyasztók kedvelik, keresik, ám a kereskedők jellemzően csak külföldről tudják beszerezni. Gazdaságosan termeszthető hidegkultúrában, tavaszi és őszi programba is illeszthető.

Érdekességként említette a Mucka Duo néven bevezetett terméket, ami nem más, mint közös szaporítóhengerbe ültetett Mühlenbeckia és Calocephalus. A növények mind megjelenésben, mind növekedésben jól kiegészítik egymást, mutatós készáru nevelhető belőle az őszi programba illesztve.

A Mecardonia Garden Freckles kedves, szőnyegszerűen elterülő növény, akár cserépbe, akár ámpolnába is ültethető. Különlegesen szép, aranysárga virágokkal dúsan borított elágazó hajtásokat hoz. Jól viseli a szárazságot és a napsütést, a meleg nyarakra ajánlott, komoly perspektívát tartogató növények egyike, érdemes beilleszteni a választékba. Szintén sárga virágú választékbővítő növény a Danzinger nemesítőcég Coreopsis grandiflora Solanna Golden fajtája. Ez az évelő növény nyár elejétől késő őszig hozza telt, pomponalakú virágait. A hosszú virágzás miatt akár városi virágágyi kiültetésekre is alkalmas.

Különösen nagy népszerűségnek örvendenek a saját nevelésű balkonzöldségek. A paradicsom, paprika, uborka, különféle gyümölcsök és fűszernövények mellett már lehetőség van akár burgonya termesztésére is a balkonon,

erkélyen. A PAC nemesítőcég a közelmúltban jelent meg a piacon kifejezetten hobbikertészeknek szánt, cserépben vagy ládában nevelhető fajtákkal. Potatoo márkanévvel hét különböző típusú burgonyafajtához többféle szaporítóanyagot is adnak. A fajták között találhatók korai és kései típusok, sárga és piros héjúak, de lila burgonya is. A balkonburgonyához a cég teljes körű marketingtámogatást nyújt, a szaporítóanyaghoz speciális termesztőcserép, etikett, reklámtábla, plakátok, ismertetőanyag, sőt receptfüzet is rendelhető.

Fotók: Szirom Kft., PAC, Nagy Beáta

Forrás: Kertészet és Szőlészet