A nitritsókat széles körben használják a pácolt húsokban, például a sonkában, a szalonnában és a kolbászokban, mivel ezek az anyagok meghosszabbítják a feldolgozott húsok eltarthatósági idejét, és rózsaszínűvé teszik a főtt sonkát.
Emmanuel Macron elnök kormánykoalíciójához tartozó Modem párt egyik képviselője által előterjesztett új törvényjavaslat nem szólt a 2023-tól történő teljes betiltásról, de ütemtervet határozott meg a nitritek használatának csökkentésére.
A nitrit egészségügyi kockázata
Az Anses nemzeti egészségügyi ügynökség június végéig egy jelentést tesz majd közzé a nitrit egészségügyi kockázatairól, amit követően a kormánynak 12 hónap áll rendelkezésére, hogy felvázolja a tartósítószer csökkentésének vagy fokozatos kivonásának menetét.
„Még ha ez a törvény késlelteti is a döntést a kérdésben, arra kötelezi a kormányt és a parlamentet, hogy az elkövetkező hónapokban döntést hozzon” – írta közös nyilatkozatában a Yuka francia élelmiszer-minőségi alkalmazás, a francia rákellenes liga és a Foodwatch civil szervezet.
Fabien Castanier, a pácolt húsipar szövetségének (FICT) igazgatója elmondta, hogy csoportja támogatja a tudományos jelentésen alapuló döntéseket. Elmondta, hogy a nitritek a jelenlegi francia és európai jogszabályok szerint biztonságos adalékanyagnak minősülnek, és hogy a francia húsipar már most is kevesebb nitritet használ – körülbelül 110 milligrammot kilogrammonként -, mint az uniós szabályok által megengedett 150 mg/kg.
Nitritmentes termékek
Jelenleg a pácolt húsok 90%-a tartalmaz nitriteket, de néhány nagyobb cég, mint például a Nestlé tulajdonában lévő Herta vagy a Fleury Michon már kísérletezik nitritmentes termékekkel, mondta Castanier.
mivel a tartósítószer hiánya csökkentené az eltarthatósági időt és növelné a bakteriális fertőzés kockázatát.