Back to top

Egészségesnek hitt divatos ételek, amiket inkább mellőzni kellene

Az olyan népszerű ételek, mint a csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj, a szójaburgerek és a gluténmentes nassolnivalók nem biztos, hogy annyira egészségesek, mint elsőre tűnnek…

Maggie Moon, a The MIND Diet című könyv szerzője megosztotta, hogy miért javasolja, hogy újragondoljuk a gluténmentes rágcsálnivalók és egyéb egyre népszerűbb ételek fogyasztását.

Csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj

Moon feleslegesnek tartja, hogy a teljes zsírtartalmú mogyoróvajról áttérjünk a csökkentett zsírtartalmú változatra. Ugyanis a mogyoróvajban lévő zsír telítetlen, ezért jótékony hatással van az ereinkre és szívünkre, emellett közel sem olyan káros, mint a telített és a transzzsírok.

Moon elmondása szerint néhány mogyoróvaj gyártó úgy készíti el a termékeit, hogy „ezt a zsírt hozzáadott cukorral (és) esetleg némi transzzsírral és hidrogénezett olajjal helyettesíti, hogy simábbá tegye.”

Ez azonban ártalmas lehet az egészségre, ezért azt javasolja, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek helyette inkább válasszuk a természetes mogyoróvajat, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Szójaburgerek

Ha van választási lehetőségünk, inkább a teljes kiőrlésű gabonafélékkel, babokkal és zöldségekkel töltött, házi készítésű növényi alapú burgert válasszuk a feldolgozott szójaalapú pogácsák helyett, mivel ezek nem teljes értékű élelmiszerek, ami azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú tápanyagok maradnak ki az ételünkből. Moon szerint: „a zsenge zöld szójababnak (edamame) és néhány származékának, például a tofunak az egészségügyi előnyei nem biztos, hogy ugyanolyanok egy szójaburgerben.” Ennek azaz oka, hogy a szójababban megtalálható szénhidrátokat és olajokat kivonják, és csak a fehérjét hagyják meg a burgerek elkészítéséhez. Ez a nagymértékben feldolgozott eljárás megfosztja a szóját az alapvető vitaminoktól és rostoktól.

Van azonban egy jó oldala is a dolognak. „A szójaburger jó helyettesítő terméke lehet a hagyományos marhahúsos hamburgernek, ha a koleszterinszintet és a telített zsírokat próbáljuk csökkenteni az étrendünkben” – mondja Moon.

Pita chips

A pita chips jobb választásnak tűnhet, mint a többi rágcsálnivaló, de Moon szerint ugyanolyan káros, mint bármely más, finomított lisztből készült snack. Egyszerűen fogalmazva, nincs bennük tápanyag. „A pitakenyérről a mediterrán ételek jutnak eszünkbe, és a mediterrán étrend egészségügyi előnye, mely körül ott lebeg egy egészségügyi glória” – mondja. „Az emberek azt gondolhatják, hogy a pita chips ennek az étrendnek a kiterjesztése, holott valójában nem sokban különbözik például egy perectől.”

Gluténmentes nassolnivalók

A „gluténmentes” kifejezés egyike azoknak a divatos szavaknak, amelyeket valahogy az egészséges élelmiszerekhez társítunk. Ennek az elképzelésnek a megcáfolására Moon hozzátette, hogy ezek gyakran túlságosan feldolgozott élelmiszerek. „Sok ilyen-olyan gluténmentes finomság létezik, amik eredetileg lisztet tartalmaznak, például egy sütemény vagy egy keksz.

A gluténmentes termékek előállításához más, rostban szegény összetevőket használnak, (hozzáadott) telített zsírokat, hogy pótolják a nedvességveszteséget, és sok hozzáadott cukrot.

Ez nem feltétlenül egészségesebb, mint az eredeti termék.”

Energiaszelet

Ha egy hosszú naphoz hozzáadunk még egy spinning órát és egy munka utáni eseményt is, akkor érthető, hogy miért van szükségünk egy kis pluszra, hogy átvészeljük a napot. Azonban mielőtt belenyúlnánk a táskánkba egy energiaszeletért, érdemes átgondolnunk a dolgot. Bár az energiaszeleteket gyakran tekintik nassolnivalónak, Moon szerint a magas kalóriatartalom és a hozzáadott cukor miatt valójában nem kellene annak lenniük: „a végén csak plusz kalóriákat adunk hozzá a napunkhoz.” Hasznos emlékeztetőül hozzáteszi, hogy amikor az „energia” szót látjuk, értelmezzük inkább „kalória” szóként, ugyanis az energiaszelet nagyon gyakran egyenlő a magas kalóriatartalommal.

Az igazán egészséges ételek étrendbe való beillesztéséhez Moon azt javasolja, hogy ragaszkodjunk olyan élelmiszerekhez, mint a gyümölcsök, zöldségek, vagy akár a tengeri gyümölcsei.

Attól függetlenül, hogy otthon vagy a munkahelyünkön tartózkodunk, tartsuk a közelünkben az egészséges ételeket, és igyekezzük mellőzni az édességeket és a rágcsálnivalókat.

Forrás: 
brit.co

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.