0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A koriander jótékony hatásai az egészségre

A koriander egy olyan fűszernövény, amely több szempontból pozitív hatással lehet az egészségünkre, számtalan fontos tápanyagot tartalmaz, például A-, K- és C-vitamint, valamint szívbarát antioxidánsokat is.

A koriander – vagyis a koriander növény levelei – egy élénkzöld fűszernövény, amelyet a mexikói, ázsiai és közel-keleti gasztronómiában, valamint a világ más konyháiban is gyakran használnak. A legtöbb ember a kissé citrusos, borsos íze miatt használja, de vannak akik a koriandert kifejezetten egészségvédő hatásai miatt adják ételeikhez.

Íme, a koriander előnyei, valamint az, hogy hogyan fogyasztható, és miért van az, hogy egyesek egyszerűen nem bírják elviselni az ízét.

A koriander egészségügyi előnyeivel kapcsolatban még kevés kutatás született, de amik elkészültek azt mutatják, hogy ennek a fűszernövénynek számtalan jótékony hatása lehet a szervezetünk számára.

Jó tápanyagforrás

A koriander a szín és az íz mellett fontos tápanyagokat is ad az ételeinkhez. Közel 34 gramm korianderlevél a napi K-vitamin-érték 165%-át biztosítja, amely támogatja a csontok egészségét és segíti a sebek gyógyulását.

Emellett a napi javasolt A-vitamin 5%-át és a C-vitamin 2%-át is tartalmazza – két olyan vitamint, amelyek az immunrendszer működéséért felelősek.

Ráadásul az említett adag kevesebb, mint egy kalóriát ad hozzá az étkezéshez.

Antioxidánsokat tartalmaz

A Molecules című folyóiratban 2022-ben megjelent áttekintés szerint a koriander a vitaminértékén túlmenően fontos vegyületeket, úgynevezett antioxidánsokat is tartalmaz. Bár a koriander sokféle antioxidánst tartalmaz, egy osztály, az úgynevezett polifenolok különösen fontosak. Hogy miért? A polifenolok csökkentik a gyulladást és megakadályozzák a sejtkárosodást, amely egyébként hozzájárulhatna a korai öregedéshez és a betegségek kialakulásának fokozott kockázatához.

Segíthet a szív- és érrendszer egészségében

A hagyományos orvoslás régóta alkalmazza a koriander növény részeit (beleértve a leveleket is) fájdalom, gyulladás, gyomor-bélrendszeri problémák és cukorbetegség kezelésére. Bár a növény legtöbb gyógyhatását még nem tanulmányozták, az áttekintés szerint a gyógynövénynek szív- és érrendszeri előnyei lehetnek, például a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában.

A kutatók elmélete szerint ez a koriander magas antioxidáns-tartalmának köszönhető.

A felülvizsgálat által értékelt 18 tanulmány közül azonban csak kettőt végeztek el embereken. Ezért ne várjuk, hogy a koriander fogyasztása enyhíti a komolyabb szív- és érrendszeri problémákat; sokkal több kutatásra van még szükség.

A koriander lehetséges hátrányai

Általánosságban elmondható, hogy a koriandernek kevés hátránya van, különösen, ami a tápanyagtartalmát illeti. Néhány embernek azonban érdemes elkerülnie a koriandert. Például a lakosság közel 14%-a rendelkezik egy olyan genetikai variánssal, amely a korianderben található, aldehideknek nevezett vegyület szagára nagyon érzékennyé teszi őket. Mivel a szaglás és az ízek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért a friss, citrusos fűszernövény íze szappan vagy piszok ízűvé válhat.

Ezenkívül, mivel a koriandert gyakran nyersen fogyasztják, fennáll annak a veszélye, hogy olyan baktériumokkal fertőződnek meg azok, akik megették, amelyek egyébként a főzéssel elpusztulnának.

1998 és 2017 között legalább 20 korianderrel összefüggő, élelmiszer eredetű járványkitörést jelentettek a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központnak (az Amerikai Egyesült Államokban). Ez 659 megbetegedést és 67 kórházi kezelést eredményezett a Colorado Állami Egyetem oldala szerint. Nagyobb a kockázata annak, hogy élelmiszerrel terjedő baktériumok miatt betegség alakul ki a terhesek, a 65 év felettiek vagy már meglévő egészségügyi problémával rendelkező személyek esetében, ezért számukra szükséges orvossal egyeztetni, hogy csak főtt koriandert fogyaszthatnak.

A Natural Remedies Comprehensive Databates szerint a gyógynövény negatív kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel vagy más gyógynövényekkel is. Ezért mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt nagy mennyiségű koriandert fogyasztanánk.

Hogyan kell fogyasztani

Ha növelni szeretnénk az antioxidánsok és vitaminok bevitelét, akkor a nyers korianderrel való ételdíszítés lehet a megfelelő választás.

Szórjuk meg vele a guacamolet, a salátákat, leveseket vagy éppen a halakat.

Még, ha nem is rajongunk a nyers korianderért, az interneten találhatunk olyan recepteket, amelyekben ez a fűszernövény szerepel, például pestok, sőt, még koktélok is készíthetők belőle.

Forrás: health.com