Back to top

Állatorvosoknak indul képzés az antimikrobiális szerek helyes használatáról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az állatorvosok figyelmét, hogy 2024. január 1-jét követően már csak a megfelelő hatósági bizonyítvány birtokában állíthatnak ki olyan vényt, amely élelmiszertermelő állat részére antibiotikum-hatóanyagú készítmény rendelésére szolgál. A hatósági bizonyítvány megszerzésének feltétele a szakirányú graduális vagy iskolarendszeren kívüli, hatósági jellegű képzés igazolt, sikeres elvégzése.

A Nébih tájékoztatja az egyetemet már elvégzett állatorvosokat, hogy az Állatorvostudományi Egyetem 2022. március 22-23-án rendezi meg első alkalommal a kétnapos képzést, ahol lehetőségük nyílik elsajátítani az antimikrobiális szerek helyes használatával kapcsolatos legújabb ismereteket.

Az előadásokon szó lesz az antibiotikumok alkalmazásának általános irányelveiről és specifikumairól kérődzők, sertések és baromfik esetében.

Az antibiotikum-engedélyezés, -forgalmazás és -felhasználás jogszabályi keretei, a külső-belső járványvédelem korszerű megközelítése, a telepi rezisztenciavizsgálatokhoz kapcsolódó mintavétel jó gyakorlata, valamint az alternatív betegség-megelőző eljárások is szerepelnek a programban. 

A képzések a tervek szerint 2-3 havonta követik majd egymást, így 2024. január 1-ig minden érintett állatorvos megfelelhet a jogszabály* által előírt követelménynek. A kurzusokon helyszíni (tantermi) és online részvételre is lesz lehetőség.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Feléledhet a háztáji sertéstartás?

2001-ben az ország vágósertés-termelésének közel 60 százalékát a kisüzemek, a háztáji és kisegítő gazdaságok állították elő. Tevékenységükre annak ellenére szükség volt, hogy termelésük szintje és az előállított sertések minősége rendkívüli módon ingadozott, ami nem mellesleg zavarta a piaci egyensúlyt.

Négymilliárd forintból bővített az egyik legnagyobb baromfi-feldolgozó

Mintegy négymilliárd forint költséggel bővítette termelési kapacitását az elmúlt bő egy évben a Hungerit Zrt. - tájékoztatta a cég az iparszerű baromfi-feldolgozás szentesi indulásának centenáriuma alkalmából az MTI-t.