Back to top

Kihirdették a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíjpályázatának nyerteseit

Az idén újra a régi, megszokott májusi időpontban várják a szervezők a látogatókat – és még a kiállítókat is – az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezői, hangzott el az április 11-én tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen adták át a két termékdíjpályázat nyerteseinek, résztvevőinek az okleveleket, a termékdíjakat és a nagydíjakat.

Az idén is B. Kovács Emőke Hódmezővásárhely-mártélyi művész munkája a nagydíj és a kategóriadíj
Az idén is B. Kovács Emőke Hódmezővásárhely-mártélyi művész munkája a nagydíj és a kategóriadíj
A szakma esemény iránti elismerését jelzi, hogy tavaly, a nem megszokott időpontban is meg tudtuk tartani a kiállítást, mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Az idén, az április 11-ei, még nem végleges adatok szerint 207 ipari és több, mint 200 állatkiállító részvételére számítanak, de, mint elhangzott, a kiállításig hátralévő három hétben is várják a jelentkezőket.

A korábbi években is meg kellett küzdenünk különböző járványokkal, de egyik sem ért föl a Covid által okozta pandémiával, ami miatt 2020-ban el is maradt a kiállítás, tette hozzá Fekete Balázs, a kiállítás igazgatója.

A 29. kiállítás programjával kapcsolatban arról számolt be, hogy nincs sok újdonság, „de ez a mi előnyünk, ez a mi hagyományunk”, hogy úgy folytatják, ahogy 29 évvel ezelőtt kitalálták.

Ennek pedig a szakmaiság az alapja. Ahogy eddig, az idén is csak szakmai kiállítókkal találkozhat a közönség, és a vásárba is kizárólag népi iparművészek hozzák el a portékáikat.

Az eseményen hirdették ki a termékdíjpályázatok nyerteseit. A pályázatok fővédnöke, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, egyben a Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért pályázat 2022 bíráló bizottságának elnöke a pályamunkákban megmutatkozó innovációs készséget és képességet emelte ki, ami a magyar mezőgazdasági vállalkozások esetében tetten érhető. Különösen nagy jelentőségűnek értékelte, hogy az újítások nem elszigetelten, hanem egy-egy adott technológiai rendszerbe illesztve jelentek meg.

„Így nemcsak a versenyképesség javítását szolgálják, hanem a környezeti, gazdasági és társadalmi értelemben vett fenntarthatóságot is erősítik”

– mondta. Erre a pályázatra 9 pályamunka érkezett, 6 a növénytermesztés – inputanyagok (vetőmag, agrokemikália), termesztéstechnológia és 3 a technika-technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika) kategóriában.

A bíráló bizottság tagjai és a Hód-Mezőgazda Zrt. vezetői a díjátadón. Képünkön dr. Sallai László docens (SZTE MGK), dr. Annaházi László ügyvezető (Anipharma Kft.), Wagenhoffer Zsombor, Fekete Balázs, Antal Gábor, Gyuricza Csaba, Sipos József területi képviselő, Sumi Agro Hungary Kft. (Sipos Gazda) és dr. Molnár Tamás Géza docens, SZTE MK

A Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért pályázat 2022 bíráló bizottságának elnöke, Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy mindössze fél évvel az előző kiállítás után, az idén is nagy számú, összesen 17 pályázat érkezett a kiírásra. Nyolc cég pályázott a takarmányozási és 3 az állategészségügyi I. kategóriában. A II-es, az agrárinformatika (1), tartástechnológia (3) és élelmiszeripar (2) kategóriába összesen 6 pályázatot nyújtottak be. A sorrend kialakításánál a pályázat újdonság értékét, az innovációt, a hazai referenciákat, a tudományos vizsgálatokkal alátámasztott kísérleteket, illetve a marketingstratégiát értékelték.

Az állattenyésztési kategóriába érkezett pályázatok közül a zsűri a Bonafarm Mezőgazdaság közös pályázatának,

„A fenntartható takarmányozási megoldások a vágósertés-előállítás környezetterhelésének és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében”

című pályamunkának ítélte a nagydíjat.

Az állattenyésztési pályázat nagydíját a Bonafarm Mezőgazdaság közös pályázata érdemelte ki. A díjat Bakó Gábor sertéságazati igazgató és Czompó Krisztián értékesítési igazgató (Takarmányágazat) vette át
Az állattenyésztési pályázat nagydíját a Bonafarm Mezőgazdaság közös pályázata érdemelte ki. A díjat Bakó Gábor sertéságazati igazgató és Czompó Krisztián értékesítési igazgató (Takarmányágazat) vette át

A benyújtott növénytermesztési pályázatok közül a Pro-Feed Kft. érdemelte ki a nagydíjat

„Az élettani folyamatokat támogató csávázás technológiája Terra-Sorb 4 macro radicular alkalmazásával őszi búza termésbiztonságának növelésére és klímakitettségének csökkentésére”

című innovációjával.

A benyújtott növénytermesztési pályázatok közül a Pro-Feed Kft. érdemelte ki a nagydíjat. Sándor Levente tulajdonos-ügyvezetőnek és Szabó István üzletágfejlesztési igazgatónak Fekete Balázs, Gyuricza Csaba és Antal Gábor adták át a díjat
A benyújtott növénytermesztési pályázatok közül a Pro-Feed Kft. érdemelte ki a nagydíjat. Sándor Levente tulajdonos-ügyvezetőnek és Szabó István üzletágfejlesztési igazgatónak Fekete Balázs, Gyuricza Csaba és Antal Gábor adták át a díjat

Antal Gábor végül bejelentette, hogy a kiállítás ideje alatt, május 5-én kreditértékű szakmai konferenciát szerveznek, a KAP és az állattenyésztés szabályozási kérdéseiről. Az előadók között Feldman Zsolt államtitkár a KAP és az állattenyésztés viszonyáról, Kapronczai István a magyar agrár- és élelmiszer-termelés kilátásairól, kihívásairól, Gyuricza Csaba pedig az oktatás- és kutatásfejlesztésről tart előadást. A konferencia és a kerekasztal-beszélgetés moderátora Wagenhoffer Zsombor lesz.

Díjazottak és díjazók
Díjazottak és díjazók

A további díjazottak listája az alábbi táblázatban olvasható:

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A Nádor és a Kondás Martonvásáron

„Az idei őszibúza-fajtabemutató ugyan nem a legszebb, de nem is a legrosszabb a martonvásáriak életében” – így foglalta össze véleményét Vida Gyula, a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója június elején, a kis híján Medárd napján tartott bemutatón.

Brazília újból a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre lehet

Rekordmennyiségű búza- és kukoricatermés várható Brazíliában idén a becslések szerint. A búzatermés 2022-ben eléri a 8,4 millió tonnát az előrejelzések szerint, ami 8%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A kukoricatermés szintén rekordot érhet el, ezzel Brazília újból a világ második legnagyobb gabonaexportőre lehet.