0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A teljes kiőrlésű kenyérből származó rost hasznosabb, mint gondolnánk

A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás elengedhetetlen az egészség megőrzésének szempontjából, ugyanakkor egyes rostforrások fogyasztásával több előnyt élvezhetünk. A teljes kiőrlésű gabonákból származó rostok csökkenthetik a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát egy tanulmány szerint.

Több egyetem kutatói, köztük a Harvard Chan School of Public Health és a Columbia Egyetem munkatársai több mint négyezer 65 évnél idősebb felnőtt adatait vizsgálták mintegy 25 éven át tartó időszak alatt. A kutatók összehasonlították a (táplálkozási felmérésekből számított) rostbevitelt a vérükben lévő gyulladásmarkerekkel és a résztvevők szívbetegségeinek időbeli arányával. A kutatók azt találták, hogy a rostbevitel kevesebb gyulladásmarkerrel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járt együtt, ami nem volt meglepő.

Korábbi kutatások szerint az elegendő rostbevitel javítja a bélrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

Amikor azonban az adatokat a rostforrások szerint különválasztották, a kutatók azt találták, hogy egy bizonyos típusuk alacsonyabb szívbetegség-kockázattal és gyulladással jár, ezek a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok, például a teljes kiőrlésű kenyér, a magas rosttartalmú gabonafélék és a korpa. Ezzel szemben a gyümölcsökből és zöldségekből – például almából, narancsból, banánból, babból, brokkoliból és borsóból – származó rostok nem voltak következetesen kapcsolatban az alacsonyabb gyulladással.

A különbség meglepő volt, mondta Rupak Shivakoti, a tanulmány vezetőszerzője és a Columbia Mailman School of Public Health epidemiológiai adjunktusa. „A rostokról általában úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, de a tanulmányunk adatai azt sugallják, hogy a gyümölcs- és zöldségrostoknak talán kisebb szerepük van a gyulladás szintjében, mint a gabonafélék rostjainak” – mondta Shivakoti.

Az eredmények azt sugallják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék különösen hasznosak lehetnek a gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében,

de további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogyan lehet a legjobban kihasználni a különböző rostforrások egészségre gyakorolt előnyeit.

A teljes kiőrlésű gabonafélék egyedülálló előnyökkel járhatnak

Kezdetben a kutatók azt feltételezték, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai a gyulladás csökkentésével jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint más típusú rostok. A rostokon kívül a teljes kiőrlésű gabonában található egyéb tápanyagok is hozzájárulhatnak az előnyök magyarázatához, beleértve a fehérjét, a B-vitaminokat, az egészséges zsírokat és az ásványi anyagokat.

A vizsgálat korlátozott volt, mivel megfigyeléseken alapult, így az adatok nem tudták közvetlenül kimutatni, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai jobb egészségügyi eredményeket okoztak. Emellett egy speciális, idősebb, túlnyomórészt fehér felnőttekből álló populációra összpontosított. Ennek eredményeképpen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai milyen előnyökkel járhatnak.

Shivakoti szerint egyelőre az a legjobb tanács, hogy kövessük a teljes rostbevitelre vonatkozó jelenlegi ajánlásokat, és ne spóroljunk a gyümölcsökkel és zöldségekkel, mivel ezek még mindig jó tápanyagforrást jelentenek.

„Természetesen a gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak vannak még más jól ismert egészségügyi előnyei is, ezért továbbra is fontos a megfelelő mennyiségű fogyasztásuk” – mondta. Ha pedig kifejezetten a szív egészsége vagy a gyulladások miatt aggódunk, fontoljuk meg, hogy több teljes kiőrlésű gabonafélét adjunk az étrendünkhöz.

Forrás: insider.com