Az E-vitamin nagy szerepet játszik az immunrendszer támogatásában, valamint a szívbetegség és a rákos megbetegedések elleni védelemben is. Ennek a vitaminnak a hiánya miatt hajlamosabbak lehetünk a betegségekre, fertőzésekre, valamint a látásromlásra és az izomgyengeségre is.
Ezért, ha magas E-vitamin-tartalmú ételt fogyasztunk, (amely nem olaj vagy zsír), a legjobb, ha egy másik zsírtartalmú étellel párosítjuk. Szerencsére elég sok olyan élelmiszer van, amelyek legalább némi E-vitamint tartalmaznak, bár a legjobb étrendi E-vitamin-források magas alfa-tokoferol-tartalommal (az E-vitamin egyik fajtája) rendelkeznek, amely a tápanyag legbioaktívabb formája.
Mennyi E-vitaminra van szükségünk?
Az E-vitamin ajánlott napi értéke (RDA) 14 éves és idősebb személyek számára 15 milligramm. A napi E-vitamin-adagot általában kiegyensúlyozott étrenddel is be lehet vinni. Szájon át szedhető étrend-kiegészítők is rendelkezésre állnak, de a kiegészítők szedésekor óvatosan kell eljárni, ugyanis a túlzott mennyiségű E-vitamin bevitel mellékhatásokat okozhat.
Honnan szerezhetünk E-vitamint?
Az E-vitaminban gazdag élelmiszercsoportok közé tartoznak az olyan zsírok, mint a repceolaj és az olívaolaj, valamint E-vitaminhoz juthatunk diófélékből és magvakból is, például mandulából és földimogyoróból.
Napraforgómag
A napraforgómag gazdag forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a vas, a cink és a szelén, amely számos enzimfunkcióhoz szükséges alapvető ásványi anyag, és természetesen ezek a magok E-vitaminban is gazdagok. Egy maréknyi napraforgómag körülbelül 10 milligrammot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték kétharmada. Érdekes, hogy bár a napraforgómag az egyik leggazdagabb E-vitaminforrás, más magok csak nyomokban tartalmazzák.
Mandula
Bár kevés magnak van különösen magas E-vitamin-tartalma, számos dióféle kivételesen gazdag forrása ennek a hatásos antioxidánsnak.
További magas E-vitamin-tartalmú diófélék közé tartozik a mogyoró, a fenyőmag és a brazil dió. A dióolajok, mint a mandulaolaj és a mogyoróolaj szintén gazdag E-vitamin-források. Egy evőkanál mogyoróolaj például 6,4 milligramm (napi mennyisége 43%-a) E-vitamint tartalmaz.
Avokádó
Az avokádót sokan kedvelik zamatos krémességéért, magas káliumtartalmáért és egészséges zsírsavaiért. Különösen magas a mediterrán étrendre jellemző szívbarát, egyszeresen telítetlen zsír tartalma, amelyről ismert, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az avokádónak magas az E-vitamin-tartalma is, gyümölcsönként valamivel több mint 4 milligramm, ami az ajánlott napi bevitel mintegy 28%-a.
Mangó
Az avokádón kívül számos olyan élelmiszer létezik, amely nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz. A Mexikóban őshonos mamey sapote gyümölcs különösen gazdag, egy adag (128 gramm) a napi érték 25%-át tartalmazza.
Ráadásul a kivi és a szeder népszerű C-vitamin-források, amelyek csökkentik az oxidatív károsodást, segítenek a betegségek kivédésében és a sejttörmelékek megtisztításában.
Spenót
A spenót leginkább magas vastartalmáról ismert, de mint az egyik legegészségesebb zöldség, más alapvető tápanyagok, például fehérje, kalcium, A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin nagyszerű forrása is. Egy adag (128 gramm) főtt spenót a napi E-vitamin-szükséglet 25%-át biztosítja. Mivel a spenót nem tartalmaz zsírt, locsoljuk meg kedvenc olajunkkal, vagy párosítsuk fenyőmaggal vagy más diófélékkel és magvakkal, hogy elősegítsük a zsírban oldódó E-vitamin felszívódását. Más sötét, leveles zöldségek, mint a mángold, a répa és a fehérrépa zöldje is tisztességes E-vitamin-forrásoknak bizonyulnak.