Back to top

A krízis esélyt is jelent a mezőgazdaságnak

A pénzügyi megalapozottság, a termékpálya-szemlélet és a tartós ellátáslánc-kapcsolatok jelentenek előnyt a komplex beruházásokra pályázók számára a 2023-2027-es támogatási ciklusban – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében rendezett szakmai fórumon Hódmezővásárhelyen.

A megnövelt források és megújított intézkedések lehetőséget fognak biztosítani az állattartók számára
A megnövelt források és megújított intézkedések lehetőséget fognak biztosítani az állattartók számára
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium
Hozzátette: a hazai KAP-stratégia homlokterében a versenyképesség és a hozzáadott érték fokozása áll.

Kiemelte, hogy a Közös Agrárpolitika a korábbinál sokrétűbb és környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból magasabb elvárásokat támaszt a mezőgazdasággal és az élelmiszertermeléssel szemben, amelyekhez a magyar agráriumnak is alkalmazkodnia kell.

Elfogadása elnyúló folyamat, a szaktárca jelenleg is egyeztet az Európai Bizottsággal a magyar stratégiáról, de abban bíznak, hogy azt még a nyáron elfogadja Brüsszel, így a felkészüléshez a minimálisan megfelelő idő rendelkezésre állhat az agrárágazat számára.

Feldman Zsolt a vidékfejlesztési források kapcsán arról beszélt, hogy négy és félszer többet szeretnének gazdaságfejlesztésre és kétszer annyit zöldítésre költeni, míg tudásátadásra és generációváltásra másfélszer annyit fordítanának, mint a korábbi uniós költségvetési időszakban. A KAP zöld intézkedései egymásra épülnek és kiegészítik egymást, a termelők pedig a saját szükségleteik alapján dönthetik el, hogy a többletvállalásokon keresztül milyen támogatásokat vesznek igénybe.

Az új állatjóléti beavatkozásokkal elsősorban az állatjóléti feltételek és az állomány egészségügyi helyzetének javítását tűzte ki célul az agrártárca, de a termelés jövedelmezőségéhez is hozzájárulhatnak
Az új állatjóléti beavatkozásokkal elsősorban az állatjóléti feltételek és az állomány egészségügyi helyzetének javítását tűzte ki célul az agrártárca, de a termelés jövedelmezőségéhez is hozzájárulhatnak
Fotó: Csatlós Norbert
Új önkéntesen választható elem az agrár ökológiai program, amit AÖP-ként rövidítenek. Hektáronként egységes, teljes üzemméretre számított támogatást terveznek a keretében, mivel ezt kiszámíthatóbbnak tartják.

Képzésre, tájékoztatásra, a tanácsadással kapcsolatos feladatokra és az innovációval összefüggő tevékenységre csaknem 90 milliárd forintot fordítanának az előttünk álló támogatási ciklusban.

Kiemelt cél a generációváltás és a fiatal gazdák segítése, akik a tervek szerint 40 ezer eurós induló támogatás mellé 30-70 ezer eurós fejlesztési támogatásra is számíthatnak.

Az új állatjóléti beavatkozásokkal elsősorban az állatjóléti feltételek és az állomány egészségügyi helyzetének javítását tűzte ki célul az agrártárca, de a termelés jövedelmezőségéhez is hozzájárulhatnak. A kiskérődző, méh, baromfi, sertés, tejelő szarvasmarha és húsmarha állatjóléti támogatási jogcímek egy része már idén elindul a vidékfejlesztési program keretében.

Míg európai radikális csoportok megszüntetnék az állattenyésztés támogatását, a magyar kormány többlehetőségeket szeretne biztosítani az ágazatnak, és ez nem ütközik ellenállásba Brüsszelben – hangsúlyozta az államtitkár.

A megnövelt források és megújított intézkedések lehetőséget fognak biztosítani az állattartók számára.

A szaktanácsadók részére rendezett fórum másik két előadója dr. Kapronczai István agrárszakértő és dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora volt. Mindketten a hazai agrárium kilátásait, problémáit és lehetőségeit elemezték, de más-más szempontból.

Kapronczai István: 2016-17 óta a támogatás már nem finanszíroz veszteséget, tehát anélkül is eredményes az agrárgazdaság
Kapronczai István: 2016-17 óta a támogatás már nem finanszíroz veszteséget, tehát anélkül is eredményes az agrárgazdaság
Fotó: Mizsei Károly
Jelentős hátrányból indul a magyar agrárgazdaság és élelmiszertermelés, de van esélye a felzárkózásra. Ehhez viszont néhány területen stratégiát kell váltani – mondta dr. Kapronczai István.

Bemutatta, hogy a kibocsátás nem nőtt jelentősen – mindössze 1,3 százalékot - 2008 óta, de lényeg, hogy megfordult az addigi trend, és ami ennél is fontosabb, jövedelmezővé vált az ágazat. 2016-17 óta a támogatás már nem finanszíroz veszteséget, tehát anélkül is eredményes az agrárgazdaság.

Bár az élelmiszeripar kibocsátása jelentősen nőtt, ebben az állateledel- és bioetanol-gyártás játssza a fő szerepet.

A hazai agrártermelés növekedése nem érte el sem a globális, sem az európai átlagos növekedési szintet és az unióhoz velünk együtt csatlakozott országokétól is jelentősen elmarad.

A globális kihívások, a jelenleg is zajló paradigmaváltás azonban a magyar agrárium számára is esélyt jelentenek. Az élelmiszer egyre inkább stratégiai, nemzetgazdasági termékké válik, hazánk pedig viszonylag gazdag a termeléséhez szükséges új erőforrásokban, mint a megújuló energia, a termőföld és az édesvíz. A nemzeti vidékfejlesztési források maximalizálása bátor döntés volt, de ésszerű felhasználásukhoz olyan stratégiára van szükség, amely egyensúlyt teremt a társadalmi-politikai, gazdasági és környezeti hatékonyság között.

Ebben pedig véleménye szerint nagyobb hangsúlyt kell kapnia az öntözésnek, az együttműködéseknek, az üzempolitikának, az oktatásnak, valamint az élelmiszerfeldolgozásnak, és hatékonyabbá kell tenni a felügyeleti rendszert. Kifejtette: a szakmaközi szervezetek olyasmit is megoldhatnak, amit a kormányoknak tilt az unió.

Üzemméret tekintetében az életképes családi vállalkozásokat és a nemzetközileg is versenyképes nagyvállalatokat részesítené előnyben, a tudásnak pedig lépést kell tartani a technikai fejlődéssel, mert lemaradása egyértelműen veszteségként jelenik meg a jövedelmezőségben.

Egyetértett az előtte szólóval dr. Gyuricza Csaba, aki az agrárfelsőoktatás elmúlt években elindított átalakítását mutatta be. Egyebek mellett elmondta, hogy egy év alatt ötven helyet ugrott a hazai agrárfelsőoktatás a szakterületi világranglistán, az új struktúrában megduplázódnak a kutatási és innovációs források, és jóval hatékonyabbá vált a különféle tudományos szakterületek együttműködése.

Gyuricza Csaba: az új felsőoktatási struktúrában megduplázódnak a kutatási és innovációs források, és jóval hatékonyabbá válik a különféle tudományos szakterületek együttműködése
Gyuricza Csaba: az új felsőoktatási struktúrában megduplázódnak a kutatási és innovációs források, és jóval hatékonyabbá válik a különféle tudományos szakterületek együttműködése
Fotó: Mizsei Károly
Az előadásokat követő kérdésekre válaszolva azt is hozzátette: van honnan fejlődnie a hazai gazdatársadalom tudásának, hiszen jelenleg kevesebb mint öt százalék rendelkezik felsőfokú szakirányú végzettséggel.

Az öntözésre vonatkozó kérdésre pedig kifejtette: a hazai mezőgazdasági területek 95-96 százaléka gyakorlatilag nem tehető öntözhetővé, ezért véleménye szerint a kérdés nem a támogatáson, hanem a gazdákon múlik. Régóta ismertek ugyanis azok a technológiák, amelyekkel akadályozni lehet a talaj víztartalmának elpárolgását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Milyen tartalékok vannak a magyar gyepekben?

A következő KAP-ciklusban sokkal nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai szemléletű gazdálkodás az Európai Unióban. Nálunk elhanyagolt terület volt eddig a gyepgazdálkodás és a rajta levő állattenyésztés, ami vélhetően épp az uniós elvárások miatt új lendületet kaphat.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.