Back to top

Miért csökken a biofogyasztás?

A kialakult helyzet nem könnyíti meg a biogazdálkodók dolgát: áttérjenek-e a hagyományos termesztésre vagy ragaszkodjanak biotermékeikhez? A kétségekkel teli helyzetet Németországban fokozza a klímaváltozással járó időjárási viszonyok átalakulása, valamint az elvárásokkal teli politikai nyomásgyakorlás.

SuperBioMarkt üzlet Németországban
SuperBioMarkt üzlet Németországban
Fotó: Dietmar Rabich/Wikimedia Commons
Nemcsak a biotermékek ára emelkedik, az utóbbi egy-két hónapban meredeken emelkedett minden élelmiszer ára. Eredmény? Üres a bevásárlókosár, de üres a pénztárca is – jóval kevesebbet lehet vásárolni a néhány hónappal ezelőtti költéshez hasonló áron.

Az árak jelentősen megemelkednek nemcsak hazánkban, Németországban is. Az ukrán háború többek között az élelmiszerárak emelkedését felfokozza, ami nyugtalanságot okoz. A fogyasztók ahelyett, hogy a megszokott biotermékeket választanák vásárlásaikkor, most teljesen más stratégiát követnek.

Gyakran tapasztalható, hogy a vásárlók üresebb a bevásárlókosárral és pénztárcával távoznak a boltokból. Még a biopolcokról származó termékek esetében is ez a helyzet. A Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) adatai szerint a bioboltok és bioszupermarketek lényegesen kevesebb árut adtak el az idei év első három hónapjában, mint az előző év azonos időszakában.

A BNN szakértői arra számítanak, hogy a fogyasztók egyre inkább az olcsóbb saját márkás termékek felé fordulnak.

„A biotermelők hiába pakolják ki termékeiket a piacokon, hiába állapodtak meg a szupermarket-hálózatokkal, az emberek számára a meglehetősen drága bioélelmiszerek egyre kevésbé fontosak.”

"Ha az infláció továbbra is magas marad vagy tovább emelkedik, a fogyasztók gyakrabban választanak olcsóbb termékek közül, és aktívan keresik a különleges, akciós ajánlatokat" – fogalmaz a német szervezet egy friss tanulmányra hivatkozva. Ennek megfelelően különösen az alacsony jövedelmű háztartások szeretnének jobban odafigyelni az árra.

Cem Özdemir (Zöldek) agrárminiszter 2030-ra 30 százalékos biorészesedést szeretne elérni a német mezőgazdaságban, hangsúlyozva, hogy az ukrán háborút nem szabad érvként használni a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban bekövetkező ökológiai fordulat ellen, azonban a BNN szerint ezt a magasztos célt nem fogják tudni elérni a termelők.

Németországban az elmúlt években a bioélelmiszerek folyamatosan növelték piaci részesedésüket. A jó minőségű élelmiszerek már régen elhagyták a kizárólag biotermékek árusításával foglalkozó bioboltokat és nemcsak a szupermarketekben, de a diszkontboltokba is eljutottak.

A jóléti társadalom életszintje – alacsony munkanélküliség és növekvő jövedelem, magas megtakarítási szándék – megengedte, a magas mennyiségű biotermékek termesztését és előállítását.

Azonban a jelenlegi kiemelkedő infláció és a gazdasági aggályok miatt a kép megváltozik. Miután jól átvészelték a járványt, az európai élelmiszerboltok nehéz év elé néztek. Az inflációs nyomás, az árérzékenység és a megnövekedett verseny számos pozitív trendet megfordított.

A varsói a Carrefour-csoport negyedik üzlete a sorban, amely kizárólag bio élelmiszereket árusít
A varsói a Carrefour-csoport negyedik üzlete a sorban, amely kizárólag bio élelmiszereket árusít
Fotó: Carrefour

Bár a háború kezdete óta nincsenek aktuális piaci adatok a biotermékekről, a fogyasztói magatartás a jelentős változást mutat: az IRI piackutató jelentése szerint az ukrajnai konfliktus kezdete óta lényegesen több vásárlójuk volt a diszkontoknak, jóval kevesebb a specializálódó boltoknak.

A BNN szerint kiderült, hogy a biofogyasztás igénye önmagában nem elég a táplálkozás, a klímavédelem és a biodiverzitás összeegyeztetéséhez.

A biotermelők felhívják a figyelmet arra, hogy a minisztérium indítson párbeszédet és pontos, valós adatokkal szolgáljon a fogyasztók számára. Mert a jobb, egészségesebb termékek vásárlásának megvan az ára. Másodszor pedig tegyék lehetővé a tervezést a gazdálkodók számára vagy engedje el a 2030-ra tervezett 30 százalék biotermelést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!

Méregtelenítés?! - Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel.