0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A tojás valójában egy remek reggeli fogás lehet. Tele vannak fehérjékkel, vitaminokban gazdagok, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek még az agy fejlődését is segíthetik.

Lehet sült, rántotta, tükörtojás, valóban sok elkészítési módja van, így a lehetőségek tárháza végtelen!

De pontosan mi a legjobb és legegészségesebb módja a tojás elkészítésének? Dr. Yelena Deshko természetgyógyász és általános háziorvos segít eldönteni, hogy melyik a legjobb választás.

A tojás egészségügyi előnyei

Dr. Deshko mindenekelőtt elmondja, hogy: „A tojás egy csodálatos élelmiszer, ha a tápanyagsűrűségről van szó. Egy átlagos tojás körülbelül hét gramm fehérjét és jelentős mennyiségű B-vitamint, D-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor és a szelén.” Hozzáteszi, hogy a tojásban található fehérjetartalom segít stabilizálni a vércukorszintet és növeli a telítettséget az étkezések között, ami hasznos az étel utáni sóvárgás szabályozásában.

Ha tehát olyan ételt keresünk, amelytől jóllakottnak érezzük magunkat, miközben a vércukorszintünket kordában tartjuk, a tojás választása egy remek megoldás.

A tojásfőzés legjobb módja

Mint korábban említettük, a tojást sokféleképpen elkészíthetjük. Dr. Deshko szerint a legegészségesebb főzési módok során nem adnak hozzá extra olajat vagy vajat (mivel a tojásban természetesen sok a telített zsírsav). Az olyan elkészítési módok, mint a főzés, a párolás vagy a sütés segítenek a tojás tápértékének kiaknázásában anélkül, hogy növelnék a zsír- és kalóriatartalmát.

Hasonlóképpen az Insider által közzétett cikk is beszámol arról, hogy a párolás kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a sütés, mivel kevesebb hőt és hozzáadott olajat igényel. Emellett a tojás főzése során nem sérül a tojássárgája, amely az összes tápanyagot egy helyen tartalmazza.

Fontos megjegyezni, hogy a tojás zsír- és kalóriatartalmát a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni.

Ha a tojást további összetevőkkel, például olajjal és vajjal főzzük, az csak rontja a tápértékét. Ha igazán fel akarjuk dobni az ételt, akkor zsírégető fűszereket, például csípős szószt vagy cayenne-i borsot adhatunk hozzá.

Forrás: shefinds.com