Back to top

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A tojás valójában egy remek reggeli fogás lehet. Tele vannak fehérjékkel, vitaminokban gazdagok, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek még az agy fejlődését is segíthetik.

Lehet sült, rántotta, tükörtojás, valóban sok elkészítési módja van, így a lehetőségek tárháza végtelen!

De pontosan mi a legjobb és legegészségesebb módja a tojás elkészítésének? Dr. Yelena Deshko természetgyógyász és általános háziorvos segít eldönteni, hogy melyik a legjobb választás.

A tojás egészségügyi előnyei

Dr. Deshko mindenekelőtt elmondja, hogy: "A tojás egy csodálatos élelmiszer, ha a tápanyagsűrűségről van szó. Egy átlagos tojás körülbelül hét gramm fehérjét és jelentős mennyiségű B-vitamint, D-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor és a szelén." Hozzáteszi, hogy a tojásban található fehérjetartalom segít stabilizálni a vércukorszintet és növeli a telítettséget az étkezések között, ami hasznos az étel utáni sóvárgás szabályozásában.

Ha tehát olyan ételt keresünk, amelytől jóllakottnak érezzük magunkat, miközben a vércukorszintünket kordában tartjuk, a tojás választása egy remek megoldás.

A tojásfőzés legjobb módja

Mint korábban említettük, a tojást sokféleképpen elkészíthetjük. Dr. Deshko szerint a legegészségesebb főzési módok során nem adnak hozzá extra olajat vagy vajat (mivel a tojásban természetesen sok a telített zsírsav). Az olyan elkészítési módok, mint a főzés, a párolás vagy a sütés segítenek a tojás tápértékének kiaknázásában anélkül, hogy növelnék a zsír- és kalóriatartalmát.

Hasonlóképpen az Insider által közzétett cikk is beszámol arról, hogy a párolás kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a sütés, mivel kevesebb hőt és hozzáadott olajat igényel. Emellett a tojás főzése során nem sérül a tojássárgája, amely az összes tápanyagot egy helyen tartalmazza.

Fontos megjegyezni, hogy a tojás zsír- és kalóriatartalmát a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni.

Ha a tojást további összetevőkkel, például olajjal és vajjal főzzük, az csak rontja a tápértékét. Ha igazán fel akarjuk dobni az ételt, akkor zsírégető fűszereket, például csípős szószt vagy cayenne-i borsot adhatunk hozzá.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.