Back to top

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A tojás valójában egy remek reggeli fogás lehet. Tele vannak fehérjékkel, vitaminokban gazdagok, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek még az agy fejlődését is segíthetik.

Lehet sült, rántotta, tükörtojás, valóban sok elkészítési módja van, így a lehetőségek tárháza végtelen!

De pontosan mi a legjobb és legegészségesebb módja a tojás elkészítésének? Dr. Yelena Deshko természetgyógyász és általános háziorvos segít eldönteni, hogy melyik a legjobb választás.

A tojás egészségügyi előnyei

Dr. Deshko mindenekelőtt elmondja, hogy: "A tojás egy csodálatos élelmiszer, ha a tápanyagsűrűségről van szó. Egy átlagos tojás körülbelül hét gramm fehérjét és jelentős mennyiségű B-vitamint, D-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor és a szelén." Hozzáteszi, hogy a tojásban található fehérjetartalom segít stabilizálni a vércukorszintet és növeli a telítettséget az étkezések között, ami hasznos az étel utáni sóvárgás szabályozásában.

Ha tehát olyan ételt keresünk, amelytől jóllakottnak érezzük magunkat, miközben a vércukorszintünket kordában tartjuk, a tojás választása egy remek megoldás.

A tojásfőzés legjobb módja

Mint korábban említettük, a tojást sokféleképpen elkészíthetjük. Dr. Deshko szerint a legegészségesebb főzési módok során nem adnak hozzá extra olajat vagy vajat (mivel a tojásban természetesen sok a telített zsírsav). Az olyan elkészítési módok, mint a főzés, a párolás vagy a sütés segítenek a tojás tápértékének kiaknázásában anélkül, hogy növelnék a zsír- és kalóriatartalmát.

Hasonlóképpen az Insider által közzétett cikk is beszámol arról, hogy a párolás kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a sütés, mivel kevesebb hőt és hozzáadott olajat igényel. Emellett a tojás főzése során nem sérül a tojássárgája, amely az összes tápanyagot egy helyen tartalmazza.

Fontos megjegyezni, hogy a tojás zsír- és kalóriatartalmát a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni.

Ha a tojást további összetevőkkel, például olajjal és vajjal főzzük, az csak rontja a tápértékét. Ha igazán fel akarjuk dobni az ételt, akkor zsírégető fűszereket, például csípős szószt vagy cayenne-i borsot adhatunk hozzá.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.