Back to top

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

A világgazdasági helyzet, az energia és az inputanyagok drágulása, az orosz-ukrán háború a paradicsomot hajtató kertészeket is érzékenyen érinti, miközben e nehéz helyzetben újabb kapuk is nyílhatnak előttük, például a kereskedelemben. A támogatások és a hitelezés változása mellett így a szakmai napon szó esett az exportlehetőségekről, versenytársak kilátásairól, és persze a hatékonyságot fokozó technológiai, technikai újításokról éppúgy, mint a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni fajtanemesítésről.

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Juhász Anikó azt hangsúlyozta, hogy a kertészet a jövőben is kiemelt termékpálya lesz. 

A kertészek továbbra is számíthatnak beruházási támogatásokra,

bár azok feltételei várhatóan szigorodnak. Arról is beszélt, hogy továbbra is támogatják a termelői csoportok megalakulását, de jut a forrásból a díszkertészeti kisvállalkozásoknak, valamint a zöld beruházásokra is. Utóbbiaknál cél az üzemek energia-önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzése, a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiafelhasználás mérséklése. 

A hajtatott paradicsom többsége korszerű növényházakból származik
A hajtatott paradicsom többsége korszerű növényházakból származik
Fotó: István Gábor/FruitVeB

A gazdasági környezet most nem a legkedvezőbb a beruházásra, akik azonban már fejlesztettek, most helyzeti előnyben lesznek, hangsúlyozta Hollósi Dávid is. Az MKB Bank Nyrt. Takarékbank Zrt. Agrár és Élelmiszeripari üzletág ügyvezetője szerint a Covid és a háború miatt a fogyasztók a jövedelmükből az eddiginél többet költenek élelmiszerre, Nyugat-Európában még inkább, mint nálunk, ami ösztönözheti a paradicsom exportját is. 

A mezőgazdaság hitelállománya hatalmasat nőtt az utóbbi 15 évben, de még most is alulfinanszírozott a Nyugat-Európához képest.

Nőtt a bankok bizalma, hite a mezőgazdaság iránt, és az élelmiszer-gazdaság felértékelődése újabb befektetőket vonz.

33 kiállító várta a partnereket
33 kiállító várta a partnereket
Fotó: István Gábor/FruitVeB

Lengyel és holland versenytársaink szenvednek a magas energiaárak miatt. Lengyelországban a paradicsomhajtatás összes költsége a kétszeresére nőtt az utóbbi egy évben. A növényházakat ugyanis főként szénnel fűtik, aminek az ára nagyon megugrott, sőt nem is mindig elérhető, akadozik a szállítás Oroszországból. A hektárra vetített fűtési költség így már eléri a 200 ezer eurót, az összes költségnek a bő 40 százaléka. Ugyancsak jócskán emelkedett a munkabér, valamint a csomagolás költsége, az áruházak ugyanis kartonban kérik a paradicsomot. A lengyelek így várhatóan a szokásosnál később fognak ültetni, az eddig vásárolt palántát pedig maguk nevelik meg, és szeretnének a csomagoláson is változtatni, tudtuk meg Wojciech Sekalskitól, a Grodan közép-európai igazgatójától.

Fotó: István Gábor/FruitVeB

Egy felmérés szerint Hollandiában az üvegházas termelők 40 százaléka véglegesen vagy ideiglenesen felhagy a tevékenységével az energiaválság miatt. Komoly pénzügyi nehézségeik vannak és sokaknak már nem futja más energiahordozóra való átállásra. Az energia ára idén januárra a kétszeresére, márciusra a háromszorosára emelkedett a 2015-ös bázishoz képest. Ráadásul a gázszolgáltatók már nem is kötnek fixáras szerződéseket a lejárók után. Mivel a holland gázmezőkét bezárták földrengés-veszély miatt, az ország külföldi gázra szorul. Készül a gáz vészhelyzeti terv, az azonban még várhatóan nem érinti a kertészeteket.

A Magyar Paradicsom Napjára a Kertészet és Szőlészet hetilap tematikus számmal készült. A 26. számból mindent megtudhat, amire a paradicsomhajtatással kapcsolatban kíváncsi.

A helyzetet súlyosbítja amunkaerőhiány, és az, hogy a költségek emelkedését már nem tudják áthárítani a kereskedőkre, fogyasztókra, növekszik az áruházakban az olcsóbb termékek mennyisége.

Nagy a bizonytalanság, ezért a vetésterület csökkent, a klímaügyi és mezőgazdasági miniszter azonban lépéseket ígért a kertészetek megmentésére, mondta videóelőadásában Pápai Edit hazánk hollandiai nagykövetségének külgazdasági és tudománydiplomáciai attaséja. 

Hazánkban a jelenlegi 3450-3500 hektáros zöldséghajtató felületből 220-250 hektár üvegház – ebből 25-30 hektár palántanevelő berendezés –, 600-700 hektár blokkfólia és 750-850 hektár fóliasátor. A hajtatásból származó 480-500 ezer tonna zöldségből pedig 130-140 ezer tonna a paradicsom. 

A még tartó 2014–2020-as Vidékfejlesztési Program 2016-tól megnyílt pályázatainak keretén belül 110-120 hektár korszerű üvegház épül meg, és 80-85%-ukban paradicsomot hajtatnak, vagy azt fognak hajtatni. A paradicsom többségét ma már korszerű üvegházakban hajtatják. A modern műszaki megoldásoknak köszönhetően a fajlagos hozamok számottevően emelkedtek, éves termelés esetén fürtös, bogyós fajtákkal négyzetméterenként 55-65 kilogrammot szednek. A diffúz üveggel borított házakban pedig akár 70 kilogrammot. 

A bogyós paradicsomot zömmel leváltotta a fürtös, és négy-öt éve jelentősen növekszik a cherry, a koktél és a snack típusok termesztése. A paradicsom 90-95%-a belföldi piacon értékesül. Március közepe és november vége között önellátók vagyunk paradicsomból. Trendi a paradicsom, a kiváló minőségnek és a termelői szervezetek erejének köszönhetően megy a piac, és az új beruházásokból eredően növekvő kínálatból már exportra is juthat. Ebben a malmunkra hajtatja a vizet, hogy a szállítási költségek növekedése miatt javul a versenyképességünk a szomszédos piacokon, többek között a lengyel és holland kertészek említett gondjai miatt.

A geotermikus energia (termálvíz) felhasználásunk is helyzeti előnyt jelent a drága gázzal vagy szénnel fűtő külföldi kertészetekkel szemben

- hangsúlyozták a rendezvényen. A jövedelmezőség azonban a Magyar Paradicsom Napján is ismertetett korszerű megoldásokkal tovább növelhető. (Ezekről bővebben a Kertészet és Szőlészetben írunk.)

A koktélparadicsomok népszerűsége nő
A koktélparadicsomok népszerűsége nő

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.