Back to top

Kéknyelű, a „legbadacsonyibb” fajta

Idén is megtartotta a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet és a Badacsonytomaj Város Önkormányzata a "Kéknyelű Ünnepe" szakmai találkozót.

Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de feltehetőleg a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok.

Virágzó Kéknyelű
Virágzó Kéknyelű
Fotó: viniczai

Mi teszi olyan különlegessé a számtalan pincészetnek otthont adó Badacsonyi borvidéket? A vulkanikus eredetű talaj, a bazaltból felszabadult kalcium, kálium, magnézium és számos mikroelem olyan "többletet" nyújt az itt készülő borokhoz, ami sehol máshol nem lelhető fel.

A borok összetéveszthetetlen védjegyében a régió mikroklímája is szerepet játszik, a Balaton víztükre a párolgásával kiegyenlítettebbé teszi az időjárást, fokozza a páratartalmat.

A Kéknyelű egyik különlegessége, hogy kizárólag nőivarú virágokat hoz, emiatt beporzásához más szőlőfajtákat – például Budai zöldet – kell a közvetlen közelébe telepíteni. A másik, hogy szereti a vulkáni talajt, amely a Kéknyelűt a Badacsonyi borvidék titkos fegyverévé teszi. A diszkrét, fűszeres bukéval, nemes eleganciával rendelkező bor ki nem hagyható.

Az ünnepi tanácskozáson Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter kiemelte, 2023-ben Veszprém, és a Bakony-Balaton régió viselheti Európa kulturális fővárosa címet, s eddig 117 település csatlakozott a programhoz. Ez kiváló alkalmat teremt, hogy a régiós kihívásokra a kultúra eszközével adjunk választ.

Az EU kultúrpolitikájának ez egyik legjelentősebb produktuma 1985 óta, hiszen a pozitív imázsépítést európai figyelem kíséri.

Ezzel együtt értékteremtés, innováció, szemléletváltás, közösségépítés történik az adott helyszínen, jelen esetben Veszprémben és vonzáskörzetében, beleértve a Balaton teljes partszakaszát is. Kulturális rendezvények, edukációs programok indulnak a régióban, ám a bor és gasztronómia is kiemelt szerepet kap. Ami a megyeszékhelyet illeti az Óváros téri termelői piac már tavaly októberben megnyitotta kapuit és kéthetente vasárnaponként várja a minőségi gasztronómia iránt érdeklődőket. Mint elhangzott a VEB2023 EKF 2022-ben 60 millió, 2023-ban 100 millió forint támogatást nyújt többek között szakmai workshopok, rendezvények szervezéséhez.

Koczor Kálmán és Szigeti Gyöngyi
Koczor Kálmán és Szigeti Gyöngyi
Fotó: viniczai

Kozma Pál, a PATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szakembere a rezisztens szőlőfajták jelentőségéről beszélt. Mint elmondta, az unió mezőgazdasági területének alig 2 százaléka szőlő, míg a kijuttatott növényvédő szerek 50 százalékát itt használják fel. A Green deal-ben az unió által megfogalmazott elvárás, hogy 2030-ig felére kell csökkenteni a vegyszerhasználatot.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a biológiai védekezések lehetőségei korlátozottak, így még nagyobb figyelem irányul a rezisztencia nemesítésre.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nevében Koczor Kálmán elnök-nagymester a Kéknyelű Ünnepén Pro Vino Érdemérmet adott át Szigeti Gyöngyinek, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kutató mérnökének a szőlő- és borkultúra érdekében végzett tevékenységéért.

Fotó: viniczai

Az eseményen került sor az Ibos és Ramassetter Emléktáblák koszorúzására, majd a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, ahol Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a virágzó Kéknyelű ültetvényt. Az ünnepség végén borrendi avatásra is sor került, ahol Kozma Pál és Navracsics Tibor vált a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjává.

Kozma Pál és Navracsics Tibor
Kozma Pál és Navracsics Tibor
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.