Back to top

Elkerülhető a köszvény a magas purin tartalmú élelmiszerek korlátozásával

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, és az abban szenvedők mindent megtesznek, hogy elkerüljék a fellángolásokat. A köszvény súlyosságának csökkentésére az egyik legjobb módszer a szervezet húgysavszintjének csökkentése. Ez gyógyszeres kezeléssel, valamint az étrend és az életmód megváltoztatásával érhető el, különösen a magas purin tartalmú élelmiszerek kerülésével.

Mi a húgysav és hogyan vezet köszvényhez?

A húgysav a vérben található salakanyag, amely akkor keletkezik, amikor a szervezet az emésztés során lebontja a purinokat. A purinok vagy természetes módon találhatók meg a szervezetben, vagy bizonyos élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe. Általában ártalmatlanok, kivéve, ha nem megfelelően bomlanak le. A húgysavszint túl magas lehet, ha a szervezet túlságosan sok purint termel (vagy nem tudja elég gyorsan kiválasztani őket), és ha magas purintartalmú ételeket fogyasztunk.

A húgysav nagy része feloldódik a vérben, áthalad a vesén, és a vizelettel ürül ki. Bizonyos esetekben túl sok húgysav halmozódhat fel a szervezetben, és ez a hiperurikémia nevű állapothoz vezethet, ami gyakran kristályok képződését váltja ki.

Ezek a kristályok megtelepedhetnek az ízületekben és köszvényt okozhatnak. Ha nem kezelik, a magas húgysavszint végül maradandó csont-, ízületi és szövetkárosodáshoz, vesebetegséghez és szívbetegséghez vezethet. A kutatások összefüggést mutattak ki a magas húgysavszint, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség között is.

A húgysav a purinban gazdag élelmiszerekből keletkezik, és a szervezetben különböző védelmi célokra termelődik. A húgysav például neuroprotektív hatást fejthet ki az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex ellen.

Köszvény kockázati tényezők

A köszvény, egy gyakori állapot, amelyet a hiperurikémia okoz, számos kockázati tényezőre vezethető vissza, többek között:

Genetika: ha a családban előfordult köszvény, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki.

Elhízás: kutatások kimutatták, hogy a köszvényt az elhízással összefüggő anyagcsere-rendellenességek okozhatják.

Kórelőzmény: a vesebetegség, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma vagy a magas vérnyomás szintén növelheti a kockázatot.

Életkor és nem: a 30 és 50 év közötti férfiaknál nagyobb a köszvény kialakulásának kockázata.

Bizonyos gyógyszerek: a vízhajtók szedése befolyásolhatja, hogy a vesék mennyire képesek a húgysavat eltávolítani.

Alkoholfogyasztás: a túlzott alkoholfogyasztás (férfiaknál napi két italnál, nőknél napi egy italnál több) növelheti a köszvényes roham kockázatát.

Purinban gazdag élelmiszerek

A húgysavkristályok a magas purinszintből vagy a húgysav kiválasztásának zavaraiból származnak.

Ha a hiperurikémiára vagy a kapcsolódó egészségügyi kockázatokra van hajlamunk, érdemes lehet szabályozni, hogy milyen gyakran fogyasztunk purinban gazdag ételeket.

A magas purintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott élelmiszerek, bizonyos állati eredetű termékek és a tenger gyümölcsei, mint például:

  • Alkohol
  • Vörös hús
  • Sertéshús
  • Belsőségek, például máj
  • Cukorral édesített italok, például üdítőitalok
  • Egyes halak, tenger gyümölcsei és kagylók, beleértve a szardellát, szardíniát, kagylót, tőkehalat, fésűkagylót, pisztrángot és foltos tőkehalat.

Alacsony purin tartalmú élelmiszerek

A magas purin tartalmú élelmiszerek helyettesítése ezekkel az élelmiszerekkel segíthet a purinszint csökkentésében, ami alacsonyabb húgysavszintet eredményez.

  • Diófélék és hüvelyesek
  • Gyümölcsök (különösen a narancs és a cseresznye csökkenthetik a húgysav okozta gyulladást).
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék
  • Zöldségek (kivéve a spárgát, a karfiolt, a spenótot, a gombát és a zöldborsót)
  • Baromfi
  • Tojás
  • Halak, mint például az ördöghal és a japán angolna. (A lepényhal, a ponty és a japán tengeri sügér, a szuzuki mértékkel fogyasztható.)

A köszvény, a húgysav és a purinok alapvonala

A véráramban lévő túl sok húgysav elkerülése számos előnyös hatással van az egészségre. Ez különösen igaz mindazokra, akiknél nagy a kockázata a fájdalmas köszvény kialakulásának. A magas húgysavszint visszafordításának egyik legegyszerűbb és legegészségesebb módja a magas purintartalmú élelmiszerek kerülése, és több purinszegény élelmiszer beiktatása az étrendbe.

Forrás: 
nutritiouslife.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Európa minden idők legnagyobb madárinfluenza-járványával néz szembe

A magas patogenitású madárinfluenza terjedése Európában eddig a legnagyobb mértékű. A 2021–2022-es szezonban 2467 fertőzés tört ki a baromfik között és az érintett állományokban 48 millió madarat számoltak fel. Ezt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) írja sajtóközleményében.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.