Back to top

Ennyi a méhveszteség Ausztriában 2021/2022 tele után

Az idei osztrák adatgyűjtésben 1233 méhész vett részt 26435 méhcsaláddal. Ez valamivel kevesebb mint a tavalyi részvétel.

Az osztrák méhészeknek immár 15 éve állnak rendelkezésére téli méhveszteségre vonatkozó adatok.

Az átlag méhveszteség 15 év távlatában 15,3%-ra rúg. Az elmúlt évben viszont a méhcsaládok pusztán 8,9%-a nem vészelte át a telet (Egy magyar felmérés adatait itt nézhetik meg).

A veszteség 7,2%-tól (Tirol) egészen 14,2%-ig (Bécs) terjed. A veszteségek 6%-a az „elveszett” kategóriába esik, vagyis olyan kaptárokról van szó, melyek tél vagy már ősz végére lakatlanná váltak.

Kevesebb mint 3%-ot tesz ki az anyaveszteség. A viharok, áradások okozta veszteségek elenyészők.

Az idei adatgyűjtésben 1233 méhész vett részt 26435 méhcsaláddal, ami valamivel kevesebb mint tavaly, de ez az adatgyűjtés nem levélben, hanem online történt, mivel erre nem jutott támogatás a Minisztérium illetve az országos egyesület részéről.

Az adatok egy központi nyilvános adatbankba (bienenstand.at) kerülnek fel. A továbbiakban nemzetközi összehasonlításra is lehetőség nyílik a COLOSS egyesülés cikkei alapján. További két közeli ország adatai: Németországban 20.9%-os, Csehországban pedig 8,4%-os veszteséget mértek.

Ajánljuk még:

Mit tehetünk a téli méhpusztulások elkerüléséért?

Mi okozhatta a téli méhpusztulást?

Forrás: 
Bienenaktuell - Juli-August 2022

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Nem kívánatos kölyökként jött világra, most új Guiness-rekordot állított fel

Egy 30 éves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája - írta a BBC hírportálja pénteken.

27 liter schnaps főzése adómentes

Minden osztrák gazdálkodónak joga van adómentesen schnaps-ot készíteni a saját maga által termesztett gyümölcsből. A mennyiségi határ 27 liter, Tirol és Vorarlberg tartományokban 50 liter.

Mindössze 25 nap után fogytak el a 2023-as osztrák halkészletek

Nem sokkal a hónap vége előtt Ausztria halkészletei már elfogytak jelentette be az Aquaculture Stewardship Council (ASC). Ha csak helyben termelt halat fogyasztanának az osztrákok, a szupermarketek polcai az év hátralévő részében üresek lennének. A Hazai Haltermelés Napját 2023. január 25-én érték el, egy nappal korábban, mint az előző évben.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).