Back to top

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Évente körülbelül 45 millió karácsonyfát értékesítenek az EU-ban. Egy fiatal dán kutatónak, Mimi Nielsennek az az ötlete támadt, hogy a karácsonyfából élelmiszerként felhasználható rostot nyerjen ki. Mimi Nielsennek születése óta bélproblémái vannak, ezért már régóta kutatja, mi az, ami a legjobban támogathatja a bélflórát. 

Szerinte a hemicellulóz az, ami tökéletesen támogatja az egészséges bélflórát. Ez a poliszacharid nagy arányban megtalálható a nordmann fenyőben.

Fotó: www.pixabay.com
A hölgy nem mindennapi projektje nagy fölénnyel nyert egy fiatal kutatók számára kiírt versenyen- Junior Science Expo - amelyen a bírák a kutatási témát az eddigi legjobb projektnek minősítették. A projekt továbbfejlesztésébe már bekapcsolódott a Fair Trees kezdeményezés két vezetője is, Marianne Bols és valamint Rikke Frederiksen.  

Céljuk a nordmann fenyő újrahasznosítási folyamatának műszaki és logisztikai kidolgozása, mégpedig úgy, hogy a fenyő rostjait élelmiszeripari rostokká alakítják,

amelyet aztán kenyér vagy például keksz formában emberi fogyasztásra is alkalmassá tesznek.   

A fiatal kutatónő a projektje során kidolgozta azt a folyamatot, hogyan tud kekszet, illetve ropogós kenyeret előállítani a korábban említett rostok felhasználásával. Mivel a fenyőfa rostjai nem oldódnak vízben a keksz „tésztájához„ lenmagot is tett, ami elegendően megkötötte a tésztakeverék víztartalmát ahhoz, hogy a terméknek a fogyasztók számára is kellemes állagú legyen. Végül egy valóban ropogós, nagyon magas élelmi rost tartalmú terméket kapott.

Az elemzések azt is kimutatták, hogy a fenyőrostok növelik bizonyos baktériumok (ún. SCFA-termelő bélbaktériumok) mennyiségét, amelyekről úgy gondolják, hogy segíthet például az elhízás és a vastagbélrák kezelésében is.

Fotó: www.pixabay.com
A karácsonyfák élelmi rostként való felhasználása innovatív és fenntartható jövőbeli lehetőségeket kínál a karácsonyfa-termesztők számára is. A Fair Trees kezdeményezés egyébként különös hangsúlyt fektet a körforgásos gazdálkodásra, a teljes értékesítési láncon belül, kezdve a fenyőmagvak egy több mint százéves, a Kaukázusban elterülő természetes fenyőerdőben történő gondos kézi betakarításától egészen a karácsonyfaárusig. Ha az évente eladott több millió karácsonyfa rostjai még élelmiszerforrásként is felhasználhatóvá válnak a szenteste után, akkor egy nagy lépéssel közelebb kerülünk a még zöldebb, fenntarthatóbb karácsonyi ünnephez.

A karácsonyfákat, amelyekből a rostokat nyerik, Dániában termesztik és nem a világ túlsó feléről szállítják, ami egy újabb környezeti haszon: amennyiben a Dániában évente előállított 1,5 millió karácsonyfából élelmi rostot lehet kinyerni, akkor potenciálisan 1650 tonna CO2-kibocsátás spórolható meg.

A feldolgozás a fenyő kéreg lekaparásával és megtisztításával kezdődik. Ezt követően a fenyő törzsét aprítják, majd magas nyomás alatt 2 órán át forralják utána levegőn megszárítják. Ezután addig őrlik, amíg nagyon finom, por állagú végterméket kapnak, amelyből granulátum is előállítható, vagy közvetlenül kenyérként, kekszként elkészíthető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.