Back to top

Egyelőre nem érződik a boltokban, de az élelmiszerek világpiaci árai csökkennek

Júliusban estek a világpiacon az alapvető élelmiszeripari termények árai, derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének világpiaci élelmiszer-árindexéből.

Ez júliusban 8,6 százalékkal mérséklődött, elsősorban a gabonafélék és az étolajok áresése miatt. Az árak a világpiacon már a negyedik egymást követő hónapja csökkennek, ennek ellenére átlagosan 13 százalékkal a tavaly júliusi világpiaci árak felett vannak - írja az Infostart a Népszavára hivatkozva.

A júliusi csökkenés volt a legmeredekebb havi esés az index értékében 2008 októbere óta, amit a növényi olaj- és gabonaindexek jelentős eséséhez vezetett. Esett a cukoré, a tejtermékeké és a húsé is, de kisebb mértékben.

A világpiaci árak mérséklődése az egész világ számára jó hírt jelent, az más kérdés, hogy az árfolyamhatásokon keresztül ez mire lesz elegendő a különböző piacokon.

A forint gyengülése miatt például a magyarországi árak még emelkedhetnek, ám ha egyszer megindul a forint erősödése, akkor az árak is csökkenni tudnának.

A világpiaci árak normalizálódnak az ukrajnai háború okozta sokk után, de még nem múlt el a veszély – ezt már a Világbank mezőgazdasági szakértői állítják. A rekordmagas élelmiszerárak globális élelmiszerellátási válságot okoztak, amely további milliókat sodor a mélyszegénységbe, fokozza az éhezést és a alultápláltságot.

Az emelkedő élelmiszerárak nagyobb hatással vannak az alacsony és közepes jövedelmű országok lakosaira, mivel jövedelmük nagyobb hányadát költik élelmiszerre, mint a magas jövedelmű országokban élők.

A Világbank értékelése szerint globálisan továbbra is riasztóan magas az éhezési szint. Az éhezők száma 2021-ben 828 millióra nőtt, ami 2020 óta körülbelül 46 millióval, 2019 óta pedig 150 millióval emelkedett.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.