0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 8.

Az ingergazdag környezet jobb a szivárványos pisztrángnak

Egy francia kutatásban azt vizsgálták, hogy az intenzív haltermelésben, pontosabban a szivárványos pisztráng esetében milyen hatással van a tartás körülménye az állatok egészségére és tömegnövekedésére.

A nevelőtartályokban a halak csoportos viselkedésén kívül az egyedi növekedési teljesítményt és az egyes példányok egészségét vizsgálták. Az egyedek érzelmi állapotát a félelemvezérelt viselkedés és a stresszre adott fiziológiai reakcióik alapján mérték föl.

A halak bátorságát és az újtól való félelmét új tárgyak medencébe helyezésével vizsgálták.

Nem meglepő módon kiderült, hogy minél komplexebb környezetben nőnek fel a halak, annál kevésbé agresszívak egymással szemben.

Meglepőbb volt, hogy komplex környezetben gyorsabban gyarapodnak, anélkül, hogy az immunrendszerük gyengült volna a gyors tömegnövekedés következtében.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a halnevelő tartályok változatosabbá tételével a szivárványos pisztrángok kíváncsibbá és kiegyensúlyozottabbá válnak. Ezáltal kevésbé stresszeli őket az áthelyezéssel járó környezetváltozás, amivel pedig kiküszöbölhető a stresszel együtt járó egészségi problémák nagy része.

Forrás: inrae.fr