Back to top

Szója sikerek Vasban

A nemesítőházak dolgoznak azokon a genetikai alapokon, melyek megfelelnek az új kihívásoknak. Ennek is volt köszönhető a nagy érdeklődés a Gabonakutató Nonprofit Kft. kukorica, szója és cirok szakmai napjára, melyet Táplánszentkereszten, a cég kutatóállomásán tartottak.

„Néhány éve még alig 7 ezer hektár szójáról beszélhettünk megyénkben, mára meghaladtuk a 10 ezer hektárt, ezzel hazánkban a második helyre kerültünk” - kezdte előadását Pusztavámi Márton, aki maga is szójatermesztő. A NAK Vagy megyei elnöke hozzátette,

a búza a maga 40 ezer hektárjával vezeti a sort, amit közel ennyivel követ az őszi káposztarepce. Ez utóbbiból idén 20 százalékkal kevesebbet vetnek a megyei gazdák.

Pusztavámi Márton
Pusztavámi Márton
Fotó: viniczai

A szakember gazdasági kérdéseket feszegetett, amikor felhívta a figyelmet, az elmúlt évben 5 tonnás átlagtermés mellett 300 ezer forint bevételre tettek szert a gazdálkodók, ám ha elérték a 8 tonnás átlagot, akkor már 480 ezret vághattak zsebre. Ezt a 180 ezer forintos különbséget jelentette a szaktudás. Idén ez különbség szembeötlően nagyobb. Véleménye szerint ma kétféle árbevételt könyvelhetünk el, a támogatást és az termésből származó összeget. Míg 2021-ben 5 tonnás átlagtermés mellett a 80 ezer forintos hektáronkénti támogatás a bevétel 27 százalékát adta – ez 8 tonnánál 16 százalék –, addig idén már csak 58 ezer forint jár, ami 8 tonnánál a bevétel 4,8 százalékát jelenti. Ma már nem elégedhetünk meg az alacsonyabb átlagterméssel, gondoljunk csak például a földbérletekre – ami Vasban 150 ezer forint hektáronként –, az emelkedő input árakra… Nem csoda, ha a gazda minden forintot megragad. A szakember példaként a szalmát hozta, amit ha leszecskázott a tulajdonosa, hektáronként 14 ezer forintot számolhatott el, míg ha eladta, 250 ezret fizettek érte. Ugyanezzel nitrogént, foszfort „adott el”, ám a műtrágya eddig még olcsóbbnak számított.

A zöldítésért hektáronként plusz 20 ezer forint jár, ám az egyik kereskedő cégnél az egy hektárra elegendő vetőmag 25 ezerbe kerül.

Egyre népszerűbb Vasban a szója
Egyre népszerűbb Vasban a szója
Fotó: viniczai

Tavaly a megyében 450 milliméter csapadék hullott, a szokásos 700-900 milliméter helyett, s idén sem jobb a helyzet. Ám ennek ellenére is az országos 2,2 tonnás átlagtermés helyett 2,3-2,5 tonnával dicsekedhetnek.

A megyei NAK életre hívta a Szója Assistance szolgáltatást. Ezen belül fajtakísérleteket végeznek, s ez alapján vetőmag kínálati listát állítanak össze. Ugyancsak ez az alapja az oltóanyag kínálatuknak. Amerikai és francia oltógépeket vásárolta, hogy ezzel is segítség a partnereiket. Szójagümő vizsgálatot tartottak, s míg tavaly növényenként 7,5-ről, idén már 18 darabról számolhattak be.

„Az Egyesült Államokban két éve már több szóját termesztenek, mint kukoricát”

- hívta fel a figyelmet egy közelmúltban szervezett tanulmányúton szerzett tapasztalatait. Nincsenek gyomos táblák, s legalább 40 -féle gombaölő szer áll a gazdák rendelkezésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.