Back to top

Jövőre piacra dobják a GMO lila paradicsomot

Már most is számtalan színű paradicsom-változat kapható, beleértve a hagyományos pirosat is, de létezik citrom- és narancssárga, zöld, sőt, burgundi színű is. Most azonban egy újabb színváltozat is felkerül a palettára, a lila.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) ebben a hónapban adott zöld utat arra, hogy az USA tagállamaiban forgalomba hozhassák a genetikailag módosított lila paradicsom termését és magjait - írja a Phys.org.

Ugyan még nem elérhető, de már most is óriási a rajongótábora: a Big Purple Tomato („nagy lila paradicsom") weboldal felmérése szerint fogyasztók tömegei várják epekedve, hogy 2023-ban végre a boltokba kerüljön.

Fotó: Apelsinskal/Wikimedia Commons

Az angliai Norfolk Növénykutató (Norfolk Plant Sciences) jelentése szerint. aki a fent említett oldal üzemeltetője, a lila paradicsom antociánban, antioxidánsokban, színanyagokban gazdag – ilyen anyagok találhatók többek közt a szederben és az áfonyában is. Arra is rámutatott a kutatóintézet, hogy ez fordulópontot jelenthet a genetikailag módosított növények számára világszerte.

Ugyanis a génmódosítás ez esetben a fogyasztónak szól, nem a gazdálkodónak, és egészségesebbé teszi a termést, nem pedig a növényvédelem miatt került bele új gén.

Az USDA döntése nem mondható elhamarkodottnak, mivel a lila paradicsomot 15 évvel korábban, 2008-ban hozta létre Cathie Martin professor a John Innes Központban. A paradicsomba beépített gén egyébként egy ehető virágból származik, jelentette be az Sainsbury Laboratórium, egy szintén Egyesült Királyságban található növénykutató cég.

Fantasztikus, nem hittem volna, hogy megélem ezt a napot - írta Martin egy sajtóközleményben. az álma ugyanis az volt, hogy minél több emberhez eljusson, és minél többen fogyasszák az általa létrehozott egészséges, lila paradicsomot.

Az USDA a paradicsom státuszának felülvizsgálatában azt írta a látványos színű élelmiszerről, hogy "kis eséllyel jelent nagyobb kockázatot a kártevők szempontjából, mint a hasonló növényi anyagok".

„Ez egy olyan tulajdonság, ami a fogyasztóért jött létre” – mondta Bárbara Blanco-Ulate termés-biológus, a Kaliforniai Egyetem professzora a Wired című lapnak. „Az emberek olyan élelmet szeretnének, ami táplálóbb és érdekesebb.”

Daniela Gerson séf, akinek a Waves in the Kitchen (Hullámok a konyhában) című weboldalán rengeteg paradicsomot tartalmazó receptet találunk, azt írta: a paradicsom különböző pigmentjei (színei) a cukrok és savak különböző egyensúlyát eredményezik.

Például a narancssárga vagy sárga paradicsom íze gyakran enyhébb és kevésbé savas, mint a piros paradicsomé - írja Gerson.

Pontos dátumot még nem közöltek arról, hogy 2023-ban mikor kerülnek az élelmiszerboltokba a lila paradicsomok.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.