Back to top

Fókuszban az innovációk – Másodszor rendezi meg az Egyetemi Innovációs Hetet a MATE

Másodszor rendezi meg az Egyetemi Innovációs Hetet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) október 17-21. között. A fő cél, hogy bemutassák a pályázati és innovációs életet támogató szolgáltatásokat, ezáltal lendületbe hozva a kutatók és hallgatók ezirányú tevékenységét.

„Egyetemünk központi agrártudományi erőcentrumként működik az országban, ezért nagy a felelősségünk, hogy új technológiákkal, eljárásokkal és innovatív fejlesztésekkel támogassuk a magyar gazdaságot. Ehhez szükségünk van a gazdasági szereplők bevonására, de arra az Innovációs Központra is, amely sikerrel támogatja a MATE kutatóinak és hallgatóinak mindennapi munkáját, továbbá előmozdítja az egyetemen születő eredmények gyakorlati hasznosulását” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor az EI7 megnyitóján.

Az intézmény vezetője bemutatta a MATE kutatásai, fejlesztései és innovációi c. frissen megjelent magyar nyelvű kiadványt is,

innovhet09.jpg

Fotó: MATE
amely egyfajta kataszterként mutatja be az egyetem sokszínű tevékenységét, mind az agrár- és élelmiszertudományi, mind a gazdasági, társadalomtudományi, műszaki, informatikai, művészeti és neveléstudományi területeken.

Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese beszédében rámutatott, hogy a tudástermelés, tudásáramlás és tudásfelhasználás hármasában rendkívül tudatosnak kell lenni, azaz nem szabad megvárni, hogy az eredmények hasznosulása magától megtörténik. Ennek elősegítésére jött létre a 2021-2027 időszakra vonatkozó, a megatrendek szerint kialakított Intelligens Szakosodási Stratégia, amelynek sikeres alkalmazásával Magyarország 2030-ra Európa tíz legjobb innovátora közé kerülhet. Ebben a folyamatban kulcsszereplőnek számítanak az egyetemek, amelyek országszerte hatni tudnak közvetlen környezetükre.

Az EI7 nyitónapján együttműködési megállapodást kötött a MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik többek közt a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, valamint a szellemi tulajdoni tudatosság növelésében az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai körében.

innovhet04.jpg

Fotó: MATE
A programon került sor a MATE Open Science állásfoglaláshoz való csatlakozásának bejelentésére is. E kezdeményezés egyik célja a tudományos folyamatok átláthatóságának előmozdítása és a kutatási eredmények elérhetőségének biztosítása, mind a szakmai közösség, mind a széles társadalom számára. E téren a MATE egyik célja az, hogy az eredményeket minél szélesebb körben népszerűsítse, továbbá erősítse az egyetem berkein belül a lakosság bevonásával zajló citizen science kutatásokat.

Az Egyetemi Innovációs Hét (EI7) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00006 projektjének támogatásával valósul meg.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.