0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Van-e tápanyagbeli különbség a brokkoli és a karfiol között?

Sokoldalúságának köszönhetően az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a karfiol, mint alacsony szénhidráttartalmú étel. Ez a fehér zöldség méltó helyettesítője a rizsnek, de pizza tészták fő összetevőjeként is alkalmazták már. Kockára vágva, sütve vagy leves alapanyagaként is finom, akárcsak zöld társa, a brokkoli is.

Igaz, hogy a karfiol az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, úgy tűnik, a brokkoli tartja a koronát, mint mindenki kedvenc zöldsége.

Bár vannak különbségek, a két zöldség ugyanazon a polcon van az élelmiszerboltban, ami arra utalhat, hogy a legtöbbek számára felcserélhetők. Alakjuk és méretük hasonló, színük mégis kirívóan más, ízük pedig kissé eltérő. Mindent egybevetve, a kulináris alkalmazásokat tekintve eléggé hasonlóak. Ami a tápanyagot illeti, sok fontos értékben fej-fej mellett állnak, de van néhány apró különbség a két zöldség között.

Brokkoli tápanyagai

Az alapvető makrotápanyagok tekintetében az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint egy adag (közel 136 gramm) apróra vágott nyers brokkoli valamivel több mint 6 gramm szénhidrátot, nyomokban zsírt és 2,57 gramm fehérjét tartalmaz.

Emellett mindössze 30,9 kalóriával, és 2,37 gramm rosttal büszkélkedhet, ami a Livestrong szerint a napi érték körülbelül 10%-a, attól függően, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk.

Ami a vitaminokat és ásványi anyagokat illeti, már fél adag (68 gramm) is tartalmazza a napi C-vitamin-érték 70%-át, a Healthline szerint. A brokkoli K1-vitaminban is gazdag, amely segíti a véralvadást és a csontok egészségét.

A brokkoli közel 90%-ban vízből áll, és nagyon alacsony a kalóriatartalma, de természetesen nem fukarkodik az antioxidánsokkal és az olyan vegyületekkel, mint a karotinoidok, a kvercetin és a szulforafán, amelyek a rákmegelőzéshez kapcsolódnak – valamint a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta jellegzetes ízével.

Tápanyagbeli különbségek

A különbség a karfiol és a brokkoli alapvető makrotápanyagai tekintetében elhanyagolható. Egy adag apróra vágott nyers karfiol valamivel kevesebb szénhidrátot, 5,32 grammot, nyomokban zsírsavakat és 2,05 gramm fehérjét tartalmaz. Kalóriatartalma is alig alacsonyabb, 26,8 kalória adagonként, szemben a brokkoli 30,9 kalóriájával.

A két versenyző közötti fő különbség a részletekben rejlik.

A nyers brokkoli 28,2 mikrogramm A-vitamint tartalmaz, míg a karfiolban egyáltalán nincs. A brokkoliban közel kétszer annyi C-vitamin van, mint a karfiolban. De roppant magas K-vitamin-tartalmával (92,8 mikrogramm) a karfiol, jócskán felülmúlja a brokkoli 16,6 mikrogrammját.

 

Forrás: tastingtable.com/